Οι Κούρδοι παρέδωσαν τα «κλειδιά» της Μάνμπιτζ στον συριακό Στρατό – Σε εξέλιξη τουρκική επίθεση

Οι Κούρδοι παρέδωσαν τα «κλειδιά» της Μάνμπιτζ στον συριακό Στρατό – Σε εξέλιξη τουρκική επίθεση

Σφοδρές είναι οι συγκρούσεις έξω από την πόλη Μπανμπίτζ, όμως πριν από λίγο το ρωσικό ΥΠΑΜ ανακοίνωσε πως η πόλη της Μανμπίτζ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα είπε “The Syrian government army has established full control over the city of Manbij and nearby inhabited communities,” (δηλαδή «Ο κυβερνητικός συριακός Στρατός απέκτησε ολοκληρωτικό έλεγχο της πόλης της Manbij και των γειτονικών κατοικημένων κοινοτήτων»

Την είδηση επιβεβαίωσε και το Reuters όπως επίσης και το ρωσικό πρακτορείο ΤΑSS

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, δηλαδή οι Κούρδοι «εξαπέλυσαν μια μεγάλη αντεπίθεση στο Ρας αλ-Αίν χρησιμοποιώντας τούνελ και μια συνεχή παροχή ενισχύσεων».

Ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων που βρίσκεται στην περιοχή μετέδωσε νωρίτερα ότι οι μάχες συνεχίζονταν και την Τρίτη παρά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι έχει καταλάβει την πόλη αυτή.

Η Τουρκία υπέστη σοβαρό πλήγμα (;) σήμερα στο μέτωπο της Συρίας καθώς οι Κούρδοι αναφέρουν ότι κατάφεραν μετά από σφοδρές συγκρούσεις να ανακαταλάβουν τις πόλεις Ras al-Ayn και Tell Halaf από τους τουρκόφωνους μαχητές του FSA. Aυτό που φαίνεται να έχει γίνει είναι πως η πόλη έχει πέσει υπό μερικό κουρδικό έλεγχο αλλά οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση όπως αναφέρουν αραβικά ΜΜΕ.

Οι Κούρδοι του SDF το κατάφεραν αυτό χωρίς την βοήθεια του συριακού Στρατού τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται ανατολικά της Ras al-Ayn.

Τουλάχιστον έτσι λένε οι αναφορές από τις περιοχές αυτές.

Την ίδια στιγμή περίπου 1.500 άνδρες του συριακού Στρατού φέρεται ότι εισήλθαν στην πόλη της Manbij και έφτασαν στο κέντρο της σήμερα το πρωί μαζί με 20 T-55 και T-72B3 όπως επίσης και δεκάδες BMP-1 για να δηλώσουν την συριακή κυριαρχία.

Η ρωσική Αεροπορία προστατεύει τις δυνάμεις της Δαμασκού με 6 Su-35S τα οποία έχουν απογειωθεί από την βάση της Hmeimim.

Οι Τούρκοι βρίσκονται πολύ κοντά στην Μάνμπιτζ. Εντωμεταξύ Ρώσοι έχουν εισέλθει στην αμερικανική βάση της πόλης.

Πιθανότατα θεωρεί ότι πήρε αυτό που ήθελε, να μην δημιουργηθεί κουρδικό κράτος στα σύνορά της και άλλα ανταλλάγματα που θα φανούν αργότερα.

Ο Μ.Άσαντ είναι ο μεγάλος κερδισμένος. ‘Ηδη κυβερνητικές δυνάμεις σπεύδουν στην Ράκκα αλλά και στην Κομπάνι . Όμως ο Ρ..Ερντογάν θέλει «ασφαλή ζώνη» το Κομπάνι, την πόλη-σύμβολο του κουρδικού λαού στη Συρία, αν και διαβεβαίωσε την Ουάσινγκτον ότι δεν πρόκειται να επιτεθεί στην περιοχή.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε την Δευτέρα ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας υποσχέθηκε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του δεν θα επιτεθούν στην πόλη Κομπάνι της Συρίας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία θα συνεχισθεί μέχρι «να επιτευχθούν οι στόχοι» της, παρά τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον για να τερματισθεί.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας (…) μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι μας», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του από το Μπακού που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Μέχρι σήμερα το πρωί έχουμε απελευθερώσει μια ζώνη σχεδόν 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τα χέρια της τρομοκρατικής αυτονομιστικής οργάνωσης», πρόσθεσε ο Ερντογάν περιγράφοντας με τη διατύπωση αυτή την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

«Θα διασφαλίσουμε γρήγορα την ασφάλεια της περιοχής από τη Μάνμπιτζ (βορειοδυτική Συρία) μέχρι τα σύνορά μας με το Ιράκ», δήλωσε ακόμη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η ζώνη πρόκειται να υποδεχθεί «σε πρώτο χρόνο ένα εκατομμύριο, μετά δύο εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες», από τους περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία από το 2011 που ξέσπασε η σύγκρουση στη Συρία.

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1183861153648316416

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.