ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Συρία: Tα σημεία που έχουν καταλάβει οι Τούρκοι – Είχαν εκπαιδεύσει οι ΗΠΑ τους Κούρδους για ενδεχόμενη εισβολή

Συρία: Tα σημεία που έχουν καταλάβει οι Τούρκοι – Είχαν εκπαιδεύσει οι ΗΠΑ τους Κούρδους για ενδεχόμενη εισβολή

Τα πράγματα στη Συρία έχουν περιπλεχθεί ιδιαίτερα με την Τουρκία να παίζει σε διπλό ταμπλό και Ρωσία με ΗΠΑ να παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις της.

Η επιχείρηση της Τουρκίας και των συμμάχων της συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στη βόρεια Συρία με τις κυβερνητικές δυνάμεις να μετρούν δύο θύματα, που σκοτώθηκαν τη νύχτα από τουρκική οβίδα σε θέση που φυλούσαν.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αντιπολιτευόμενη ΜΚΟ με έδρα το Λονδίνο, οι Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν τα τουρκικά στρατεύματα και οι σύμμαχοί τους Σύροι αντάρτες που συνεχίζουν ακάθεκτοι την επιχείρηση , βομβάρδισαν περιοχή ανατολή της Άιν Ίσα, όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Η ίδια ΜΚΟ είχε ανακοινώσει χθες το βράδυ ότι από τους βομβαρδισμούς τραυματίστηκαν αρκετοί Σύροι στρατιώτες., εννέα μαχητές των SDF καθώς και 21 Σύροι αντάρτες υποστηριζόμενοι από την Άγκυρα.

Χάρτης του BBC καταγράφει τις θέσεις των τουρκικών δυνάμεων και των συμμάχων τους με κόκκινο, τις υπό κουρδικό έλεγχο περιοχές με πράσινο και εκείνες των δυνάμεων του Άσαντ με γαλάζιο.

Ο συριακός στρατός αναπτύχθηκε τη Δευτέρα σε προπύργια των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία, έπειτα από συμφωνία μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επέμβαση της Τουρκίας που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου. Οι δυνάμεις του Άσαντ εισήλθαν στην στρατηγική πόλη Μανμπίτζ, εντός της «ζώνης ασφαλείας» που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τα κυβερνητικά στρατεύματα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μια περιοχή άνω των χιλίων τ.χλμ. γύρω από τη Μανμπίτζ, περιλαμβανομένου του στρατιωτικού αεροδρομίου Τάμπκα, ενώ κοντά στην πόλη, όπου περιπολούσαν μέχρι τις αρχές της εβδομάδας Αμερικανοί στρατιώτες, συγκεντρώθηκαν και δυνάμεις των Τούρκων και Σύροι αντάρτες σύμμαχοί της.

Πάντως, όπως είπε ο Ταγίπ Ερντογάν εφόσον απομακρυνθούν οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG από την πόλη οι Τούρκοι δεν σκοπεύουν να πλήξουν το Μανμπίτζ, καθώς για τον ίδιο « δεν είναι αρνητική εξέλιξη να μπουν οι δυνάμεις του καθεστώτος (σ.σ.: του Άσαντ) στη Μανμπίτζ, αφού στην πραγματικότητα είναι δικά τους εδάφη». Ρωσικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε χθες η Μόσχα – στενός σύμμαχος του Μπασάρ αλ Άσαντ – περιπολούν κατά μήκος της «γραμμής επαφής» μεταξύ των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και εκείνων της Τουρκίας.

Οι Αμερικανοί εκπαίδευσαν τους Κούρδους για την εισβολή της Τουρκίας

Σύμφωνα με το Foreign Policy οι Αμερικανοί είχαν εκπαιδεύσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις βασικό κορμό των οποίων αποτελούν οι κουρδικές πολιτοφυλακές για μια ενδεχόμενη επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.

Επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματικό που είχε συνεργαστεί με τις SDF, το περιοδικό αναφέρει ότι οι Αμερικανοί τους εκπαίδευσαν σε εξελιγμένες πολεμικές τακτικές, μεταξύ άλλων και στη δημιουργία υπόγειων σηράγγων κάτω από πόλεις-κλειδιά στην βορειοανατολική Συρία. Η διάνοιξη των τούνελ ξεκίνησε μετά την κατάληψη της Αφρίν από την Τουρκία το 2018.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι Αμερικανοί έκαναν πρόβες με τους Κούρδους για το πώς θα συντονίζουν τις κινήσεις τους σε περίπτωση τουρκικής εισβολής, ενώ τους εκπαίδευσαν και στη δημιουργία μιας «άμυνας εις βάθος» με στόχο την καθυστέρηση της επίθεσης των αντιπάλων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.