Ρωσικά ελικόπτερα προσγειώνονται σε αμερικανική βάση στην Συρία: «Αλλαγή φρουράς» στην Μέση Ανατολή

Ρωσικά ελικόπτερα προσγειώνονται σε αμερικανική βάση στην Συρία: «Αλλαγή φρουράς» στην Μέση Ανατολή

Σε μια κίνηση μεγάλης συμβολικής αξίας προχώρησαν οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Συρία όπου ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα πρσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Tabka στην επαρχία Ράκκα στη βόρεια Συρία, όπου προηγουμένως βρισκόταν η βάση των ΗΠΑ.

Τώρα οι εγκαταστάσεις βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, αλλά αυτή αποτελεί την «βιτρίνα», τον πραγματικό έλεγχο τον έχει πλέον η Ρωσία.

Το 2014, το αεροδρόμιο Τάμπκα καταλήφθηκε από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, το 2017 εκδιώχθηκαν από Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες απολάμβαναν την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Το SDF ήλεγχε την Τάμπκα και ολόκληρη την επαρχία της Ράκκα για περισσότερα από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων δημιουργήθηκε εκεί η στρατιωτική βάση των ΗΠΑ.

Όπως διαπίστωσε ένας από τους Σύρους αξιωματικούς, οι τρομοκράτες κατέστρεψαν τον διάδρομο απογείωσης-προσγείωσης και οι Αμερικανοί που ήλθαν στη συνέχεια δεν έκαναν καμία αποκατάσταση. Τώρα ο στρατός ξανακτίζει τα ερείπια.

Η τουρκική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου, προκάλεσε την υποχώρηση μαχητών αλλά και συμμάχων των ΗΠΑ από την περιοχή.

Οι μετατοπίσεις αυτές επέτρεψαν στον συριακό στρατό να διεκδικήσει αρκετές πόλεις μετά από συμφωνία με τις δυνάμεις των Κούρδων.

Η Άγκυρα ανέστειλε την επίθεσή της στη Βόρεια Συρία για πέντε ημέρες, αλλά υποσχέθηκε να συνεχίσει τη μάχη παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ και τους περιορισμούς της ΕΕ όσον αφορά τις πωλήσεις όπλων.

Tην ίδια στιγμή ο Σύρος προεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ αποκάλεσε «κλέφτη» τον Ρ.Τ.Ερντογάν και ότι «έχει κλέψει τα εργοστάσια, το σιτάρι και τα εδάφη του συριακού λαού»

Την δήλωση αυτή την έκανε κατά την επίσκεψη των προκεχωρημένων γραμμών άμυνας του συριακού Στρατού στην Ιντλίμπ. Oρκίστηκε βέβαια ότι θα τα πάρει όλα πίσω.

Το ζήτημα είναι ότι η Δαμασκός δεν διαθέτει πλέον την ισχύ για να μπορέσει να εκδιώξει τους Τούρκους από τα υπό κατάληψη εδάφη στην Βόρεια Συρία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο συριακός Στρατός δεν αποτελεί πλέον υπολογίσιμη δύναμη μετά από 8 έτη αιματηρού πολέμου. Τα καλύτερα στελέχη του έχουν σκοτωθεί και ο εξοπλισμός του έχει καταστραφεί. Η δε συριακή Αεροπορία έχει πάψει επί της ουσίας να υφίσταται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.