Η Τρίπολη έκλεισε τον λιβυκό εναέριο χώρο: Η Άγκυρα ετοιμάζει την αποστολή δυνάμεων – Λήγει το τελεσίγραφο Χάφταρ

Η Τρίπολη έκλεισε τον λιβυκό εναέριο χώρο: Η Άγκυρα ετοιμάζει την αποστολή δυνάμεων – Λήγει το τελεσίγραφο Χάφταρ

Εντείνεται η ανησυχία για γενική κλιμάκωση στη Λιβύη. Οι ΗΠΑ πριν από λίγη ώρα ανακοίνωσαν ότι είναι ιδιαίτερα προβληματισμένες και ανήσυχες από τις εξελίξεις στη βορειοαφρικανική αυτή χώρα, αναφέροντας τους Ρώσους μισθοφόρους οι οποίοι υποστηρίζουν τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, ως τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας.

Ο GNA έχει «κλείσει» τον εναέριο της Λιβύης από τα ανατολικά από εχθές δείγμα που όπως αναφέρεται είναι ότι επίκειται άφιξη τουρκικών δυνάμεων με μεταφορικά αεροσκάφη, την ώρα που το τελεσίγραφο του «Εθνικού Στρατού της Λιβύης» προς στις φιλοτουρκικές παραστρατιωτικές δυνάμεις της Μισράτα για να εγκαταλείψουν την Τρίπολη και τη Σύρτη λήγει αύριο τα μεσάνυχτα.

“Είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι γύρω από την στρατιωτική κλιμάκωση. Βλέπουμε τους Ρώσους οι οποίοι εφαρμόζουν τεχνικές υβριδικού πολέμου να χρησιμοποιούν drones και αεροσκάφη. Αυτό δεν είναι καθόλου καλό”, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του για να συμπληρώσει:

«Με ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό Ρώσων ενόπλων της εταιρείας Wagner στο έδαφος θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή και εντείνει την κλιμάκωση»,

Η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη πλησιάζει, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Τρίπολη, ανακοίνωσε το «κλείσιμο» του εναέριου χώρου της για όλα τα αεροσκάφη που έρχονται από τα ανατολικά, δείγμα ότι ενδέχεται να ξεκινήσει η μεταφορά τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα.

Άλλωστε σήμερα το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία Λιβύης και Τουρκίας στην οποία περιλαμβάνεται και η αποστολή τουρκικών δυνάμεων στη χώρα, κατόπιν αιτήματος της Τρίπολης.


Οι μάχες συνεχίζονται νοτιοδυτικά από το αεροδρόμιο της Τρίπολης με τις δυνάμεις του Χάφταρ να πλησιάζουν όλο και πιο πολύ στο κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας.

%20https://twitter.com/Mansourtalk/status/1208184681658814464


Άγκυρα: Θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο αν μας το ζητήσει η Τρίπολη

Η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, αν η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης το ζητήσει, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, αναφερόμενος στην ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη.

«Αν οι Λίβυοι αδελφοί μας υποβάλλουν ένα τέτοιο αίτημα, η Τουρκία είναι έτοιμη να πράξει ό,τι είναι αναγκαίο», είπε ο Οκτάι, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, σε ένα συνέδριο για το εμπόριο και τη συνεργασία στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα μπορεί να στείλει στρατό στην Τρίπολη, αν το ζητήσει η κυβέρνηση του Φάγιεζ αλ Σάρατζ.

Ο Οκτάι είπε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει «πιέσεις και απόπειρες εκφοβισμού» από πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, λόγω των δραστηριοτήτων έρευνας υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε, λέγοντας ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι καμία δύναμη δεν μπορεί να μας εκφοβίσει από την επιδίωξη του δίκαιου σκοπού μας».

Ερντογάν: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας»

«Προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά της χώρας μας, με κόστος να αντιμετωπίζουμε μεγάλο μέρος του κόσμου. Με τη Λιβύη υπογράψαμε μια συμφωνία.

Ένα κείμενο μνημονίου.

Μια συμφωνία για στρατιωτική συμφωνία ασφάλειας. Από την άλλη υπογράψαμε μια συμφωνία για τα δικαιώματά μας στις θάλασσες σχετικά με τις ακτές.

Στον αγώνα που δίνουμε, από άλλες χώρες δεν λαμβάνουμε σχεδόν καμία στήριξη. Όμως ο λαός μας αρκεί. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μαζί τους», δήλωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.