ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Σε αναμονή αιτήματος για την ενεργοποίηση του «άρθρου 4» του CSTO από την Αρμενία – Συγκεντρώνει στοιχεία το Ερεβάν

Σε αναμονή αιτήματος για την ενεργοποίηση του «άρθρου 4» του CSTO από την Αρμενία – Συγκεντρώνει στοιχεία το Ερεβάν

Μετά την επίθεση του τακτικού στρατού των Αζέρων κατά λεωφορείου με αμάχους εντός αρμενικού εδάφους στην πόλη Vardenis, ένα ακόμη περιστατικό ήρθε για να ωθήσει την Αρμενία να σκέφτεται να κινήσει τη διαδικασία επέμβασης της συμμαχίας CSTO, αναφέρουν αρμενικές πηγές.

Πιο συγκεκριμένα, το Ερεβάν δεν έχει υποβάλει ακόμη αίτηση στον Οργανισμό Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια, αλλά το θέμα συζητείται έντονα, μετά την είδηση πως τουρκικό μαχητικό F-16 κατέρριψε ένα αρμενικό Su-25, δήλωσε ο Πρέσβης της Αρμενίας στη Ρωσία Βαρντάν Τογκονιάν.

Ο Οργανισμός Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια των χωρών της Ανατολής (CSTO) δεν έχει λάβει ακόμη επίσημο αίτημα από την Αρμενία για συζήτηση των στρατιωτικών διασυνοριακών συγκρούσεων και τον βομβαρδισμό αρμενικών πόλεων στις 29 Σεπτεμβρίου, αναφέρει ο τοπικός τύπος.

Ο οργανισμός CSTO είναι μια στρατιωτική συμμαχία μεταξύ της Αρμενίας, της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν, που ορίζει ότι τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να προστατεύουν το ένα το άλλο εάν κάποιος τους επιτεθεί.

Σύμφωνα με το ARMENPRESS, ο εκπρόσωπος της συμμαχίας CSTO, Βλαντιμίρ Ζαϊντιντίνοφ, δήλωσε ότι η συζήτηση του θέματος απαιτεί επίσημο αίτημα από την Αρμενία, το οποίο αναμένεται.

«Για να συζητηθεί αυτό το ζήτημα στο CSTO, είναι απαραίτητο η Αρμενία να υποβάλει αίτηση με το σχετικό αίτημα. Η Γραμματεία του CSTO δεν έχει λάβει ακόμη τέτοιο αίτημα», είπε ο ίδιος.

Ο καταστατικός χάρτης του CSTO επιβεβαίωσε την επιθυμία όλων των συμμετεχόντων κρατών να απέχουν από τη χρήση ή την απειλή βίας. Οι υπογράφοντες δεν θα είναι σε θέση να ενταχθούν σε άλλες στρατιωτικές συμμαχίες ή σε άλλες ομάδες κρατών, ενώ η επιθετικότητα εναντίον ενός υπογράφοντος θα θεωρηθεί ως επιθετικότητα εναντίον όλων. Για το σκοπό αυτό, ο CSTO διοργανώνει ετήσιες ασκήσεις στρατιωτικής διοίκησης ώστε τα κράτη του CSTO να έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τη συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων.

Επίσης, η Ρωσία έχει κερδίσει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στη δημιουργία νέων ξένων στρατιωτικών βάσεων στα κράτη-μέλη του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO). Για την ανάπτυξη στρατιωτικών βάσεων μιας τρίτης χώρας στην επικράτεια των κρατών μελών του CSTO, είναι αναγκαία η επίσημη συναίνεση όλων των μελών της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πληροφορίες φέρουν τις αρμενικές αρχές να συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία για να τα προσκομίσουν στην έδρα του οργανισμού, με στόχο να επέμβει η ανατολική συμμαχία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.