ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Το Κίεβο ανακοίνωσε την έναρξη της αντεπίθεσης – Προσπαθούν να σπάσουν το μέτωπο και να καταλάβουν την Μελιτόπολη

To αποκάλυψε υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος

Το Κίεβο ανακοίνωσε την έναρξη της αντεπίθεσης – Προσπαθούν να σπάσουν το μέτωπο και να καταλάβουν την Μελιτόπολη

Οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή τους η οποία φυσικά έχει ξεκινήσει από τις 4 Μαΐου, αλλά οι αρχικές αποτυχίες δεν επέτρεψε στο Κίεβο να το ανακοινώσει.

Οι Ουκρανοί υπέστησαν μεγάλη ήττα στην πρώτη σοβαρή επίθεσή τους στο Ορίκχοβ, νότια της Ζαπορίζια, καθώς οι δυνάμεις τους παγιδεύτηκαν μέσα στα ρωσικά ναρκοπέδια και χτυπήθηκαν ανηλεώς από την ρωσική Αεροπορία και το ρωσικό Πυροβολικό.

Αλλά συνεχίζουν καθώς προσπαθούν να καταλάβουν την Μελιτόπολη και να σπάσουν στα δύο την ρωσική αμυντική γραμμή, απομονώνοντας την Κριμαία, από την Μαριούπολη.

Έπειτα από μήνες προετοιμασίας της εκστρατείας αυτής, που θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμη στην προσπάθεια του Κιέβου να ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη, ένα κύμα επιθέσεων σημειώθηκε σήμερα στις γραμμές του μετώπου στα νοτιοανατολικά.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι δεν θα υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη των επιχειρήσεων. Οι πηγές που επικαλείται το NBC μίλησαν υπό τον όρο ότι θα παραμείνουν ανώνυμες ενώ ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Ρώσοι αξιωματούχοι και μπλόγκερ που ασχολούνται με στρατιωτικά θέματα σήμαιναν συναγερμό εδώ και αρκετές ημέρες, εξηγώντας ότι έχουν ενταθεί οι επιθέσεις στην περιοχή της Ζαπορίζια.

Η Μόσχα ανέφερε την Δευτέρα ότι υπήρξε μια προσπάθεια διάσπασης των γραμμών της στα νοτιοανατολικά αλλά η άμυνά της άντεξε. Ουκρανοί αξιωματούχοι διέψευσαν αυτόν τον ισχυρισμό, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι ψεύδεται και επιμένοντας ότι η αντεπίθεση δεν έχει ξεκινήσει.

Η Ζαπορίζια θεωρείτο εδώ και καιρό ως το πιθανότερο σημείο απ’ όπου θα ξεκινούσε η αντεπίθεση.

Το Κίεβο πάντως φαίνεται ότι προσπάθησε να αποκρύψει τις προθέσεις του, εξαπολύοντας πολλαπλές επιθέσεις κατά μήκος όλη της γραμμής του μετώπου.

Ωστόσο οι Ουκρανοί υπέστησαν μεγάλη ήττα στην πρώτη σοβαρή επίθεσή τους στο Ορίκχοβ, νότια της Ζαπορίζια, καθώς οι δυνάμεις τους παγιδεύτηκαν μέσα στα ρωσικά ναρκοπέδια και χτυπήθηκαν ανηλεώς από την ρωσική Αεροπορία και το ρωσικό Πυροβολικό.

Οι Ουκρανοί έχουν δεχτεί συντριπτικά πλήγματα και συγκεντρώνουν νέες δυνάμεις για να επιχειρήσουν κατά των ρωσικών αμυντικών γραμμών εκ νέου σήμερα.

Ο τρόπος με τον οποίο επιτίθενται κατά της ρωσικής αμυντικής διάταξης τους αποφέρει βαρύτατες απώλειες και δείχνει πως στο Κίεβο και πρωτίστως στην Δύση έχουν μεγάλο άγχος να παρουσιάσουν κάποια νίκη.

Οι Ρώσοι προετοιμάζονται για αντεπίθεση όταν και εφόσον «σβήσουν» και την επόμενη ουκρανική επιθετική ενέργεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι μάχες ήταν πολύ σκληρές, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις σημείωσαν μόνο μικρά κέρδη και σύμφωνα με ρωσικές πηγές μου φαίνεται ότι υπήρξαν μεγάλες απώλειες και από τις δύο πλευρές, αλλά κυρίως από την ουκρανική πλευρά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.