ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Οι Ουκρανοί κατέλαβαν 200 τ.χλμ. – Επίθεση Γ.Πριγκόζιν (Wagner) στην ρωσική στρατιωτική ηγεσία για την απώλεια της Μπερχίβκα

Τη χαρακτήρισε ως «ντροπιαστική» - Οι Ουκρανοί κατέλαβαν τις περιοχές νότια και δυτικά του Μπάκχμουτ

Οι Ουκρανοί κατέλαβαν 200 τ.χλμ. – Επίθεση Γ.Πριγκόζιν (Wagner) στην ρωσική στρατιωτική ηγεσία για την απώλεια της Μπερχίβκα

Ξεκίνησε η ουκρανική αντεπίθεση, με το Κίεβο να καταφέρνει να θέτει υπό έλεγχο την περιοχή της Μπερχίβκα, η οποία βρίσκεται βόρεια του Μπακχμούτ. 

Μια απώλεια που οδήγησε στην αντίδραση του ηγέτη της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος χαρακτήρισε την απώλεια ως «ντροπιαστική».

Ο Γ.Πριγκόζιν παράλληλα άσκησε κριτική στην στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, διότι αρνήθηκε την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, καθώς εξέφρασε τις αμφιβολίες της ότι οι Ρώσοι στρατιώτες ήταν ζωντανοί.

Ο επικεφαλής της ομάδας Wagner υποστήριξε ότι η οργάνωση μιας τακτικής ανταλλαγής αιχμαλώτων ήταν μια συνηθισμένη και χωρίς κόστος προσπάθεια.

Στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, αφού παρατήρησαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπορούσαν αποκρούσουν ακόμη και μικρές ομάδες επιθέσεων, οι Ουκρανοί σαμποτέρ αποφάσισαν να κλιμακώσουν γρήγορα τις επιχειρήσεις τους.

Οι δυνάμεις των σαμποτέρ ξεκίνησαν επτά ακόμη επιθέσεις και κατάφεραν να πάρουν υπό έλεγχό τους τουλάχιστον τέσσερις οικισμούς, δηλαδή τη Solntsevka, τη Sereda, το Maryno και το Leninskiy. Εν τω μεταξύ, μάχες διεξάγονται σε εννέα ακόμη οικισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Zibrovka, Shebekino και Voznesenovka.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι το ζήτημα παρέμενε άλυτο και άρχισαν μια μαζική εκκένωση.

Επί του παρόντος, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει τον έλεγχο πάνω από 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιφέρειας Μπέλγκοροντ. Η κρίση συνεχίζει να κλιμακώνεται και όλο και περισσότερες πηγές έχουν αρχίσει να θεωρούν το Μπέλγκοροντ ως νέα γραμμή του μετώπου.

Παράλληλα, αποκαλύφθηκε ότι το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας είχε επιχειρήσει να στήσει ενέδρα και να σκοτώσει τις δυνάμεις της Wagner που αποσύρονταν από το Μπακχμούτ. Ο Πριγκόζιν αποκάλυψε ότι τα στρατεύματά του παρατήρησαν περίεργη δραστηριότητα στα μετόπισθεν και κατά την επιθεώρηση των δρόμων, τους βρήκαν εκτεταμένα ναρκοθετημένους, προφανώς για να προετοιμάσουν την εξόντωση ολόκληρης της φάλαγγας.

Ο Πριγκόζιν εξήγησε ότι είχαν αποναρκοθετήσει με επιτυχία την περιοχή, αλλά κατά την αποχώρησή τους, έγιναν στόχος πυρών πυροβολικού.

Οι δυνάμεις του Wagner πραγματοποίησαν εσωτερική επιδρομή και συνέλαβαν το πλήρωμα του πυροβολικού που τους πυροβόλησε. Αργότερα παρουσίασαν ένα βίντεο με τον διοικητή της ρωσικής 72ης Ταξιαρχίας, ο οποίος ομολόγησε ότι μια ομάδα 12 ατόμων υπό τις διαταγές του είχε βάλει στο στόχαστρο τις δυνάμεις της Wagner.

Ο Πριγκόζιν εκμεταλλεύτηκε αυτές τις περιστάσεις και ανακοίνωσε ότι για λόγους ασφαλείας δεν θα αποκαλύπτει πλέον τον χρόνο και τις τοποθεσίες ανάπτυξης των δυνάμεών του, ενώ όλες οι επιχειρήσεις θα διεξάγονται κατά τη διακριτική του ευχέρεια, παρακάμπτοντας το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Ο Πριγκόζιν δεν έχασε χρόνο και μετέφερε ορισμένα στοιχεία των δυνάμεών του στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, υποστηρίζοντας ότι αν το ρωσικό υπουργείο δεν μπορούσε να εκπληρώσει το καθήκον του να προστατεύσει τον ρωσικό λαό, τότε θα το έκανε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να χάνουν εδάφη στο Μπακχμούτ. Τη στιγμή που η Ομάδα Wagner αποσύρθηκε από την πόλη, αφήνοντας τις μονάδες της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» αποκλειστικά υπεύθυνες για το Μπακχμούτ, οι Ουκρανοί κινήθηκαν προς το νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν αποσυρθούν, οι Ουκρανοί έκαναν μια έξυπνη κίνηση βομβαρδίζοντας πολλά πολυώροφα κτίρια ακριβώς σε αυτή την περιοχή.

Στη συνέχεια, η ουκρανική Αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή, καταστρέφοντας ολοσχερώς τα υπόλοιπα κτίρια που οι Ρώσοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να υπερασπιστούν το νότιο τμήμα της πόλης.

Σήμερα, ένας διοικητής της ομάδας Wagner  επιβεβαίωσε ότι οι Ουκρανοί είχαν διεισδύσει στο νότιο τμήμα της πόλης, ένα τμήμα που προηγουμένως κατείχε ηWagner.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.