ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Η Ελβετία «αχρηστεύει» την μεγάλη παραγγελία Gepard για την Ουκρανία – Β.Ζελένσκι: «Δώστε άδεια για όπλα»

Το Κίεβο ζητά ακόμα και 40χρονα Leopard-1 από την Ελβετία

Η Ελβετία «αχρηστεύει» την μεγάλη παραγγελία Gepard για την Ουκρανία – Β.Ζελένσκι: «Δώστε άδεια για όπλα»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα την Ελβετία να επιτρέψει την επανεξαγωγή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η κίνηση θα είναι ζωτικής σημασίας για τον πόλεμο. 

«Γνωρίζω ότι υπάρχει συζήτηση στην Ελβετία για την εξαγωγή πολεμικού υλικού για την προστασία και την υπεράσπιση της Ουκρανίας. Αυτό θα ήταν ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο Ζελένσκι, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της χώρας. «Χρειαζόμαστε όπλα ούτε ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την ειρήνη στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η πολιτική που ακολουθεί εδώ και καιρό η Ελβετία απαγορεύει σε οποιαδήποτε χώρα που αγοράζει ελβετικά όπλα να τα εξάγει εκ νέου σε μέρη που βρίσκονται σε σύγκρουση.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν σύμβαση ύψους $ 118.375.740 για την αγορά, από την Ιορδανία, αδιευκρίνιστου αριθμού αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών πυροβόλων Gepard των 35 χιλιοστών και την αποστολή τους στην Ουκρανία. Τα συστήματα θα πρέπει να έχουν αγοραστεί και να αποσταλεί στην Ουκρανία μέχρι το Μάιο του 2024. Το 2013 η Ιορδανία προχώρησε στην αγορά 60 μεταχειρισμένων Gepard από την Ολλανδία έναντι € 21 εκατομμυρίων.

Να σημειωθεί ότι ήδη η Γερμανία έχει εξοπλίσει την Ουκρανία με 34 Gepard και 6.000 πυρομαχικά, ενώ θα στείλει επιπλέον 300.000 πυρομαχικά. Το Gepard βασίζεται στο άρμα μάχης Leopard-1 και ενσωματώνει δύο πυροβόλα των 35 χιλιοστών. Αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1970.

Τέλος κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την ελβετική RUAG την αγορά αρμάτων μάχης Leopard-1 για να τα στείλει στην Ουκρανία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η κυβέρνηση της Ολλανδίας δεσμεύτηκε να στείλει στην Ουκρανία τουλάχιστον 100 Leopard-1, σε συνεργασία με τη Γερμανία και τη Δανία. Πάντως, το ζήτημα χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα λεπτό στην Ελβετία, λόγω της νομοθεσίας για την ουδετερότητα της χώρας και η απαγόρευση της πώλησης όπλων σε εμπόλεμες χώρες.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2016 η RUAG αγόρασε 96 άρματα μάχης Leopard-1 από την Ιταλία, τα οποία Ολλανδία, Γερμανία και Δανία θέλουν να αγοράσουν και να τα στείλουν στην Ουκρανία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.