ΚΛΕΙΣΙΜΟ
To «κοτόπουλο» της Eurovision πιο πολύ άντρας είναι από κάτι προσκυνημένους

Ουκρανία: Πυρετώδεις προετοιμασίες για την άφιξη των F-16 – Ετοιμάζονται υπόγειες αεροπορικές βάσεις

Εξετάζεται η χρήση ρουμανικών και μολδαβικών αεροπορικών βάσεων μέχρι οι ουκρανικές υποδομές να είναι έτοιμες

Ουκρανία: Πυρετώδεις προετοιμασίες για την άφιξη των F-16 – Ετοιμάζονται υπόγειες αεροπορικές βάσεις

Η Ουκρανία φαίνεται ετοιμάζει μια σειρά μέτρων για την προστασία των μαχητικών F-16 όταν φτάσουν στα ουκρανικά αεροδρόμια.

«Πρόκειται για κολοσσιαία κεφάλαια, μιλάμε για τεράστιες υπόγειες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, αποθήκες. Ως εκ τούτου, τώρα αναπτύσσονται μέθοδοι σχετικά με το πώς ακριβώς μπορούν να τοποθετηθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Ίλια Γιεβλάς.

«Με τη διασπορά των αεροσκαφών σε διαφορετικούς τύπους διαδρόμων, οι Ρώσοι θα δυσκολευτούν να εντοπίσουν τα F-16. Για το σκοπό αυτό, συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθεί μια σειρά μεθόδων για παραπλάνηση και απόκρυψη», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι «τα αεροπλάνα θα διασκορπιστούν σε πολλών ειδών αεροδρόμια και αεροδιάδρομους και θα χρησιμοποιηθούν μακέτες και ηλεκτρονικά αντίμετρα για να παραπλανήσουν τα εχθρικά αεροσκάφη».

Το εγγενές πρόβλημα των F-16 στο έδαφος και η σκέψη για υπόγειες βάσεις

Βασικό χαρακτηριστικό των F-16 είναι ότι χρειάζονται τέλειους διαδρόμους για αποπροσγειώσεις, καθώς η εισαγωγή αέρα κάτω από το πιλοτήριο μπορεί να ρουφήξει συντρίμμια από το διάδρομο, όπως πέτρες και κλαδιά, ακόμη και ζώα.

Οτιδήποτε, ακόμα και κάτι στο μέγεθος ενός νομίσματος, θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει σοβαρή ζημιά και να προκαλέσει τη διακοπή της πτήσης των αεροπλάνων ακολουθούμενη από εξαιρετικά μεγάλους χρόνους επισκευής, με τεράστιο κόστος σε ανταλλακτικά.

Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα, ειδικά δεδομένου του γεγονότος ότι οι Ρώσοι το γνωρίζουν αυτό.

Είναι σίγουρο πως οι ρωσικές επιδρομές δεν θα στοχεύουν απλώς τους διαδρόμους για να τους κάνουν ασταθείς στην απογείωση, αλλά και για να προκαλέσουν την αποκόλληση κομματιών ασφάλτου και άλλων υλικών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στο μαχητικό.

Οι υπόγειοι διάδρομοι θα επιτρέψουν στην ουκρανική αεροπορία να τους κρατήσει ομαλούς και καθαρούς, ασφαλείς από συντρίμμια, χτυπήματα πουλιών, χτυπήματα drone και πυροβολικού.

Ο ρόλος Μολδαβίας και Ρουμανίας για την αρχική παροχή εγκαταστάσεων

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, οι Ουκρανοί πιλότοι που εκπαιδεύονται στη Ρουμανία συνεχίζουν να «γράφουν» ώρες πτήσεις στο αμερικανικό μαχητικό σε νατοϊκά αεροδρόμια.

Η υποδομή για τη φιλοξενία των F-16 είχε ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται ήδη από τις αρχές του περασμένου έτους, ενώ σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ακόμη και παλαιά αεροδρόμια εκσυγχρονίζονται ενεργά για τις ανάγκες των F-16.

Στο χειρότερο σενάριο, στρατιωτικές πηγές του ΝΑΤΟ έχουν αναφέρει πως τα εδάφη της Ρουμανίας και της Μολδαβίας μπορούν πάντα να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τα ουκρανικά μαχητικά, εξέλιξη η οποία όμως αναπόφευκτα θα εμπλέξει περαιτέρω το ΝΑΤΟ στη σύγκρουση με πολύ άμεσο τρόπο. 

Δείτε εδώ τις σχετικές αναρτήσεις από το «Χ» 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.