ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Περισσότερους Α/Τ πυραύλους ζητούν οι Ουκρανοί στο Μπακχμούτ: «Τα ρωσικά άρματα είναι εφιάλτης»

«Οι Ρώσοι επιτίθενται με μανία – Προτιμούν πεθάνουν παρά να παραδοθούν»

Περισσότερους Α/Τ πυραύλους  ζητούν οι Ουκρανοί στο Μπακχμούτ: «Τα ρωσικά άρματα είναι εφιάλτης»

Με τη λυσσαλέα μάχη για την πόλη Μπαχμούτ να μαίνεται, μια διμοιρία Ουκρανών στρατιωτών αγωνιζόταν  να ξεφύγει από την εμβέλεια του ρωσικού πυροβολικού, αναφέρουν οι ΝΥΤ σε ρεπορτάζ τους από την πρώτη γραμμή του μετώπου.

Αλλά πριν προλάβουν να φτάσουν στην ασφάλεια, έμειναν από λάστιχο.

Οι τρεις στρατιώτες – γνωστοί με τα διακριτικά κλήσης Omar, Chip και Bandit – είχαν περάσει την Παρασκευή παίρνοντας μέρος σε ουκρανικές επιθετικές επιχειρήσεις στα περίχωρα  του Bakhmut στην ανατολική Ουκρανία, ανατινάζοντας ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα. Αλλά αφού επέζησαν άλλη μια βίαιη μέρα μάχης, ανησυχούσαν ότι το τρυπημένο ελαστικό μπορεί να τους καταδικάσει.

Ο Ομάρ, 36 ετών, πήδηξε από το αυτοκίνητο και χρησιμοποίησε ένα κατσαβίδι για να βάλει βύσμα στην τρύπα. Μέσα σε λίγα λεπτά έφυγαν ξανά.

Οι άνδρες, οι οποίοι εξιστόρησαν την ιστορία τους το Σάββατο λίγο έξω από την κοντινή πόλη Chasiv Yar, ήταν μεταξύ των εκατοντάδων Ουκρανών στρατιωτών που διατάχθηκαν για την επίθεση γύρω από το Bakhmut τις τελευταίες ημέρες.

Οι μάχες ήταν συχνά σκληρές, είπαν, με πολλούς Ρώσους να είναι πρόθυμοι να πεθάνουν αντί να παραδοθούν ακόμα και όταν περικυκλώνονταν,

Για σχεδόν ένα χρόνο, η Ουκρανία απλώς προσπαθεί να κρατηθεί στο Μπαχμούτ, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πίεζαν την πόλη και από τις δύο πλευρές, σε αυτό που κάποτε ήταν μια ζωντανή πόλη εξόρυξης αλατιού των 80.000 κατοίκων.

Με την πάροδο του χρόνου, ο Μπαχμούτ απέκτησε μια τεράστια σημασία: σύμβολο της ουκρανικής ανυπακοής και της αποφασιστικότητας των Ρώσων ηγετών να φτάσουν σε μια μικρή νίκη σε μια ελάχιστα γνωστή γωνιά της ανατολικής Ουκρανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά, οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια σειρά από συντονισμένες αντεπιθέσεις και μέσα σε λίγες μέρες κέρδισαν πίσω εδάφη βόρεια και νότια της πόλης που χρειάστηκαν οι ρωσικές δυνάμεις μήνες για να καταλάβουν. Οι Ουκρανοί στρατιώτες ελπίζουν ότι τώρα έχουν αντιστρέψει το ρεύμα στη μάχη και μπορούν να συνεχίσουν να προχωρούν.

«Όλα είναι καλύτερα όταν αρχίσουμε να διώχνουμε αυτούς τους Ρώσους», είπε ο Ομάρ, ο οποίος ζήτησε να αναγνωριστεί μόνο από το διακριτικό κλήσης του σύμφωνα με το στρατιωτικό πρωτόκολλο.

Όμως μέσα στο Μπαχμούτ, στρατιώτες που αγωνίζονται για να κρατήσουν τα τελευταία κατεστραμμένα κτίρια που ελέγχουν στη δυτική γωνία της κατεστραμμένης πόλης είπαν το Σάββατο ότι παραμένει ένας τόπος ακατανόητης βίας.

«Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για επιτυχίες στην ίδια την πόλη», είπε ένα μέλος μιας διμοιρίας έξω από το Μπαχμούτ. Ήταν ένας από τους 16 στρατιώτες που περίμεναν για μεταφορά στο Chasiv Yar μετά από μια περιοδεία διάρκειας ενός μήνα. «Χρειαζόμαστε περισσότερους  Javelins», είπε, αναφερόμενος στους αμερικανικούς πυραύλους που παρέχονται στην Ουκρανία. «Τα ρωσικά τανκς μας φέρνουν εφιάλτες».

Το Chasiv Yar, περίπου έξι μίλια δυτικά του Bakhmut, είναι το ίδιο υπό πολιορκία καθώς οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν βολές  πυροβολικού και ρουκετών. Θα είναι  η επόμενη γραμμή άμυνας για την Ουκρανία, εάν οι Ρώσοι πάρουν οριστικά  τον Μπαχμούτ και συνεχίσουν να προελαύνουν δυτικά.

«Τα στρατεύματά μας προχωρούν σταδιακά προς δύο κατευθύνσεις στα προάστια του Μπαχμούτ», δήλωσε η Χάνα Μάιλαρ, αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, σε δήλωση το βράδυ του Σαββάτου.

Είπε ότι οι εχθροπραξίες καθιστούν αδύνατη την παροχή ακριβών λεπτομερειών για την κατάσταση των μαχών, αλλά ισχυρίστηκε ότι οι Ουκρανοί «καταστρέφουν τον εχθρό και έχουν ήδη αιχμαλωτίσει πολλούς».

«Η κατάσταση στην ίδια την πόλη είναι πιο περίπλοκη», είπε.

Μόνο από τον Δεκέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 20.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε μάχες στην Ουκρανία, πολλοί γύρω από τον Μπαχμούτ, δήλωσε αυτό το μήνα ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι. Άλλοι 80.000 έχουν τραυματιστεί, είπε.

Οι Ουκρανοί επιδιώκουν τώρα να εκμεταλλευτούν αυτές τις απώλειες επιτίθενται στις θέσεις γύρω από την πόλη που έχασαν τον χειμώνα και προσπαθώντας να περικυκλώσουν τις ρωσικές δυνάμεις μέσα στα ερείπια του Μπαχμούτ.

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περισσότερο από το 90 τοις εκατό της πόλης, σύμφωνα με Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους, αλλά οι Ουκρανοί τους εμποδίζουν να πάρουν το τελευταίο κομμάτι γης και να προχωρήσουν στο Chasiv Yar.

Ο διοικητής της 24ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, ο οποίος χρησιμοποιεί το διακριτικό κλήσης Prince, είπε το Σάββατο ότι μετά από μια σύντομη τακτική παύση, οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν ξανά με μανία στην πόλη.

«Τα πυρά πυροβολικού, οι ρουκέτες και οι αεροπορικές επιδρομές δεν σταματούν ούτε λεπτό», είπε. «Κάθε μέτρο της πόλης είναι πλέον υπό βομβαρδισμό».

Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι οι βόμβες είναι πυρομαχικά φωσφόρου, τα οποία απαγορεύονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όταν χρησιμοποιούνται εναντίον αμάχων αλλά όχι όταν χρησιμοποιούνται εναντίον στρατιωτικών στόχων και μπορούν να καούν σε θερμοκρασίες άνω των 1.400 Φαρενάιτ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.