Βίντεο από το υπό ρωσική κατάληψη αεροδρόμιο της Μαριούπολης – «Σφίγγει» ο κλοιός για το Τάγμα Αζόφ

«Εκκαθαρίζεται» η Μαριούπολη από τους νεοναζί του «Τάγματος Αζόφ»

Βίντεο από το υπό ρωσική κατάληψη αεροδρόμιο της Μαριούπολης – «Σφίγγει» ο κλοιός για το Τάγμα Αζόφ

Στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται το αεροδρόμιο της Μαριούπολης στο Ντόνετσκ, το οποίο πρέπει να τονιστεί ότι έχει καταστραφεί από τις μάχες των τελευταίων ημερών. 

Οι Ρώσοι από τη στιγμή που έληξε το τελεσίγραφο πέρασαν στην επίθεση και «εκκαθαρίζουν» τους τελευταίους θύλακες του Τάγματος Αζόφ, οι οποίοι παραμένουν «ταμπουρωμένοι» στο εργοστάσιο μεταλλουργίας στο λιμάνι, αλλά πλέον βλέπουν ότι «σφίγγει» ο κλοιός.

Το αεροδρόμιο ήταν κλειστό από το 2014 και τέθηκε υπό έλεγχο από τον στρατό του Ντόνετσκ και τον ρωσικό στρατό μετά από μια εντατική επίθεση.

Χρησιμοποιήθηκε ως ανεπίσημη βάση για την Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας, το τμήμα ασφαλείας και την εθελοντική πολιτοφυλακή του Αζόφ τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ντμίτρι Μάσλακ, ανταποκριτής του Παγκόσμιου Τηλεοπτικού Δικτύου της Κίνας (CGTN), επισκέφτηκε την τοποθεσία την Δευτέρα και είδε το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή.

Ακόμη και η πρόσβαση σε αυτή την τοποθεσία δεν ήταν εύκολη, καθώς οι κεντρικοί δρόμοι που οδηγούσαν στον τερματικό σταθμό ήταν γεμάτοι νάρκες.

«Αυτός είναι ο αυτοκινητόδρομος προς το αεροδρόμιο της Μαριούπολης. Έπρεπε να περάσουμε από την άλλη πλευρά μέσω ενός οικισμού. Γιατί σύμφωνα με τους στρατιωτικούς εδώ έχουν θαφτεί νάρκες. Βρισκόμαστε στην άλλη διαδρομή προς τον τερματικό σταθμό αυτή τη στιγμή. Μπορούμε να δούμε μια μάχη που έγινε εδώ πριν από λίγο καιρό. Αυτό μοιάζει με πολιτικό όχημα με ένα αμάξωμα με πολιτικά ρούχα δίπλα του. Νομίζω ότι είναι ένα σώμα άνδρα», είπε.

«Αυτός είναι ο δρόμος προς τον τερματικό σταθμό και υπάρχει μια σειρά από νάρκες. Μέτρησα ότι υπάρχουν 17 νάρκες. Δεν υπάρχει τρόπος να φτάσετε σε αυτό το αυτοκίνητο από εδώ. Εκτός από τους κρατήρες, βλέπουμε νάρκες θαμμένες στο έδαφος. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να βγείτε από το αυτοκίνητο και να περπατήσετε ανάμεσα στις νάρκες έτσι», προσέθεσε.

Η περιοχή είναι τώρα ήσυχη μετά τις πρόσφατες μάχες, χωρίς ούτε κατοίκους ούτε στρατιωτικό προσωπικό κοντά.

Yπό ρωσικό έλεγχο το 80% της Μαριούπολης

Σύμφωνα με το defencenet.gr το 80% του αστικού ιστού της Μαριούπολη θεωρείται πλέον πλήρως εκκαθαρισμένο και απομένει η βιομηχανική ζώνη του εργοστασίου μεταλλουργίας, η οποία θεωρείται ότι θα εκκαθαριστεί πολύ σύντομα.

Εκεί έχουν αποκλειστεί 3.000 μέλη του Τάγματος Αζοφ, οι τελευταίοι επιζόντες από την σφοδρή επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Ήδη έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις στα πυρομαχικά καθώς δεν έχουν κανέναν τρόπο για να ανεφοδιαστούν και σύντομα θα περιέλθουν στο δίλημμα να παραδοθούν ή να εξοντωθούν.

Το εργοστάσιο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά οι Ρώσοι θα ήθελαν να μην καταστραφεί ολοσχερώς και να παραδοθούν τα υπόλοιπα στελέχη του Τάγματος Αζόφ.

Αν όμως αυτό δεν γίνει τότε θα το ισοπεδώσουν για να αποφύγουν απώλειες.

Β.Ζελένσκι: «Έχουμε μείνει από πυρομαχικά»

Ρεπορτάζ των βρετανικών Times αποκαλύπτει ότι η Ουκρανία σύντομα δεν θα διαθέτει πυρομαχικά για να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Με χαρακτηριστικό τίτλο «Ukrainian troops are running out of weapons in fight against Russia» οι Times αναφέρουν πως ο Ουκρανός πρόεδρος Β.Ζελένσκι είπε στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι η Ουκρανία κινδυνεύει να μείνει χωρίς οπλικά συστήματα και πυρομαχικά που της είναι απαραίτητα «για να καταστρέψει ρωσικά μαχητικά και ρωσικά άρματα μάχης» και παρακαλεί Γερμανία και Γαλλία να στείλουν περισσότερα όπλα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δυτικοί αξιωματούχοι λένε πως η Ουκρανία «προφανώς περιμένει αρκετό εξοπλισμό» και περισσότερο από τον αναμενόμενο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.