Χάος στην Λέσβο: Εκτεταμένες συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών στο νησί – Επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ.

Χάος στην Λέσβο: Εκτεταμένες συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών στο νησί – Επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ.

Αγριες συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών ξέσπασαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μόρια στη Λέσβο, όπου περισσότεροι από 9.000 άτομα βρίσκονται συγκεντρωμένοι.

Η κατάσταση είναι πολεμική αφού έχει ξεσπάσει πετροπόλεμος και οι αλλοδαποί συγκρούονται μεταξύ τους. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για μάχες σώμα με σώμα.

Οι περίπου 300 ανήλικοι, που διαμένουν εκεί, διαμαρτύρονται και ζητούν την άμεση μετακίνησή τους από τη Μόρια.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν αυτή τη στιγμή ενώ έγινε και χρήση δακρυγόνων.

Στο μεταξύ, αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη όλων των Δημάρχων Βορείου Αιγαίου, για την διατύπωση κοινής διακηρύξεως και πολιτικής για την ασφυκτική πλέον κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, τόνισε πως η προσπάθεια αποσυμφόρησης της Λέσβου, με την μεταφορά την Δευτέρα περίπου 1400 προσφύγων και μεταναστών «θα είναι μια τρύπα στο νερό, εάν δεν συνεχιστεί».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στα Κέντρα Ταυτοποίησης αλλά και στις δομές φιλοξενίας των νησιών αγγίζουν πλέον τους 24.000, με τη Μόρια να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, καθώς εκεί βρίσκονται «εγκλωβισμένα» τουλάχιστον 9.130 άτομα.

Η κατάσταση όμως δεν είναι ιδανική ούτε στις δομές της ενδοχώρας. Πρόκειται για συνολικά 26 δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και δύο δομές – εκτός των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) – στα νησιά, τη Λέσβο και τη Λέρο.

Οπως άλλωστε δήλωσε προχθές σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, οι δομές στα νησιά είναι υπερχειλίζουσες, αλλά και αυτές στην ενδοχώρα είναι σε απολύτως οριακή κατάσταση.

Πάντως, ήδη οι πρώτες αντιδράσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους (στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και στην ανατολική Φθιώτιδα) σχετικά με τις μετακινήσεις, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει διευκρινίσει πως η παραμονή των αιτούντων άσυλο δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 20 ημέρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.