ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Πάνω από 1.000 αλλοδαποί εισήλθαν σε ελληνικά νησιά σε λιγότερο από ένα μήνα

Πάνω από 1.000 αλλοδαποί εισήλθαν σε ελληνικά νησιά σε λιγότερο από ένα μήνα

Πάνω από χίλιες αφίξεις παράνομων μεταναστών καταμετρήθηκαν πριν καν τελειώσει ο πρώτος μήνας του 2020.

Συνολικά 1.018 αιτούντες άσυλο πέρασαν στη Λέσβο από την Πρωτοχρονιά μέχρι σήμερα, Τρίτη 21, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν όλο αυτό το διάστημα. Στο ίδιο διάστημα, στη Χίο πέρασαν 127 άτομα και στη Σάμο 346.

Σε δομές διαμονής αιτούντων άσυλο στην περιοχή της Μυτιλήνης (συμπεριλαμβάνεται και ο καταυλισμός της Μόριας) σήμερα ζουν 21.441 άτομα. Σε δομές στη Χίο 6.007 και τέλος στην Σάμο, 7.519 άτομα.

«Πυρετός» για το μεταναστευτικό – Τα σχέδια για αποσυμφόρηση σε Μόρια, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο

Με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου έχουν ξεκινήσει μαραθώνιες διυπουργικές συσκέψεις, με αιχμή την χωροθέτηση των νέων κλειστών και ανοιχτών δομών φιλοξενίας, στην οποία συμμετέχουν περιφερειάρχες και δήμαρχοι, αλλά και βουλευτές των περιοχών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, 74.348 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας το 2019, αριθμός ο οποίος είναι διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι (32.494). Συγκεκριμένα, οι 59.457 πέρασαν στη χώρα μας δια θαλάσσης, φτάνοντας κυρίως στη Λέσβο.

Βασικό θέμα στην ατζέντα των συσκέψεων είναι η αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης, με επίκεντρο τη Λέσβο, όπου στη Μόρια οι διαμένοντες έχουν ξεπεράσει τις 20.000, ένας αριθμός δεκαπλάσιος της αρχικής δυναμικότητας του κέντρου, που ήταν 2.800. Η κυβέρνηση δρομολογεί την έναρξη λειτουργίας των νέων κλειστών προαναχωρησιακών δομών στα νησιά εντός του πρώτου εξαμήνου ή μέχρι τον Ιούλιο, ενώ θεωρείται εφικτός ο στόχος των 10.000 επιστροφών μεταναστών στην Τουρκία εντός του έτους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση αναδιάταξης αιτούντων άσυλο στις υπάρχουσες δομές της επικράτειας, για να μεταφερθούν εκεί άνθρωποι από τα νησιά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.