Για πρώτη φορά παρέμβαση της Ένωσης Αξιωματικών του ΕΣ με αφορμή την καταδίκη του Έλληνα κτηνοτρόφου στον Έβρο

Για πρώτη φορά παρέμβαση της Ένωσης Αξιωματικών του ΕΣ με αφορμή την καταδίκη του Έλληνα κτηνοτρόφου στον Έβρο

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν την σύλληψη και την ποινική τιμωρία του Έλληνα κτηνοτρόφου στον Έβρο ο οποίος αμύνθηκε του πατρίου εδάφους στη λαθραία είσοδο οκτώ Τούρκων πολιτών με τους οποίους συνεπλάκη όταν αρνήθηκαν να περιμένουν την αστυνομία που είχε ειδοποιήσει ο άτυχος Έλληνας, εξέδωσε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού.

Είναι η πρώτη φορά που η θεσμική Ένωση Αξιωματικών ε.α. του Ελληνικού Στρατού εκδίδει ανάλογη ανακοίνωση και σίγουρα αποτελεί μια ποιοτική – πολιτική διαφοροποίηση από την μέχρι σήμερα ουδέτερη στάση που ακολουθούσαν σε ανάλογα ζητήματα.

Το θέμα με τον Έλληνα κτηνοτρόφο αναδείχθηκε από το pronews.gr, το vergina-tv και το e-evros.com

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τους οι Έλληνες Αξιωματικοί ε.α. του Ελληνικού Στρατού αναφέρουν τα εξής:

«Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό από τα ΜΜΕ, στον Έβρο σημειώθηκε συμπλοκή μεταξύ Τούρκων που παραβίασαν τα σύνορα της χώρας και Έλληνα κτηνοτρόφου, ο οποίος προσπάθησε να τους αποτρέψει – ένα σκηνικό που επαναλαμβάνεται εδώ και μήνες, από τότε που ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να χρησιμοποιήσει μάζες ανθρώπων σαν «όπλο» υβριδικού πολέμου εναντίον της χώρας μας.

Επιπροσθέτως αναφέρεται ότι οι Τούρκοι επιτέθηκαν πρώτοι στον Έλληνα κτηνοτρόφο και κατά τη διάρκεια της συμπλοκής του αφαίρεσαν το κυνηγετικό όπλο του, το οποίο ο πρώτος κατείχε νομίμως. Ο Έλληνας κτηνοτρόφος, ακολουθώντας αυστηρά την οδό της νομιμότητος ειδοποίησε τις Αρχές για το περιστατικό και την παράνομη είσοδο των Τούρκων στη χώρα – κάτι που αποδεικνύεται από το αρχείο κλήσεων που έχουν δεχθεί οι αστυνομικές αρχές.

Στο δικαστήριο το οποίο έγινε ακολούθως ο πατριώτης Έλληνας κτηνοτρόφος καταδικάστηκε για παράνομη βία, παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία με ποινή φυλάκισης 26 μηνών με αναστολή αλλά χωρίς κανένα ελαφρυντικό ενώ οι δύο Τούρκοι που συνεπλάκησαν μαζί του, τιμωρήθηκαν με 14 μήνες φυλάκιση για παράνομη βία αλλά και παράνομη είσοδο στην χώρα, ενώ οι 3 γυναίκες αθωώθηκαν! Στους Τούρκους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά ενώ στον Έλληνα όχι.

Για πολλά χρόνια συζήσαμε με τους Εβρίτες συμπατριώτες μας και είχαμε την ευκαιρία να εκτιμήσουμε το καλόκαρδο του χαρακτήρα τους, το φιλόξενο πνεύμα τους και την άδολη φιλοπατρία τους. Έχουμε παρακολουθήσει από κοντά τον τρόπο της ζωής τους, συμμεριζόμαστε και κατανοούμε τις αντιλήψεις και τις αγωνίες τους.

Οι περισσότεροι ζουν ως οι πάλαι ποτέ ακρίτες του Βυζαντίου, ξαναζωντανεύοντας αρχέγονες παραδόσεις. Για όλα αυτά εμείς οι Έλληνες αξιωματικοί τους αγαπούμε, τους τιμούμε και τους εκτιμούμε. Εκφράζουμε για πολλοστή φορά το αίσθημα ευγνωμοσύνης προς τους φύλακες των συνόρων μας απ’ άκρη σ’ άκρη της επικράτειας, που με την μέχρι τώρα στάση τους έχουν δείξει σε φίλους και αντιπάλους ότι σύσσωμος λαός, Στρατός. Ελληνική Αστυνομία και Πυροσβεστική προτίθενται να αντιτάξουν σθεναρή αντίσταση στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας και να μην επιτρέψουν την χρήση πληθυσμών σαν «εργαλεία» της προώθησης της νέο-οθωμανικής ατζέντας του κ. Ερντογάν.

Φαινόμενα σαν και το προχθεσινό μας προβληματίζουν ιδιαίτερα, διότι δεν είναι απλά και δεν πρέπει να εξετάζονται απλοϊκά ούτε ακόμη και από την αδέκαστη και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Εμπεριέχουν πτυχές ασφαλείας, ιδιαίτερων κοινωνικών ευαισθησιών για κάποιες καταστάσεις και συγκεκριμένης αντίληψης σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Τα εξετάζουμε, λοιπόν με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία προερχόμενη τόσο από τη γνώση των κοινωνιών της περιοχής, όσο και από τη αντίληψη ασφαλείας που έχουμε.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΣ της Ενώσεως και τα μέλη μας εκφράζουν τον ιδιαίτερο προβληματισμό τους για την αντιμετώπιση των πρωταγωνιστών του προχθεσινού συμβάντος στο Έβρο και καταθέτουν δημόσια τις παρακάτω σκέψεις:

Θέλουμε ευαισθητοποιημένους πολίτες επί κάθε θέματος παραβίασης του νόμου; Πώς επιθυμούμε να αντιδρούν οι πολίτες στην παρανομία; Τασσόμαστε αναφανδόν κατά της απερίσκεπτης αυτοδικίας, αλλά πώς εκπαιδεύουμε τους συμπολίτες μας, ώστε την κρίσιμη στιγμή της απόφασης εμπρός στο έγκλημα να δράσουν ευαίσθητα μεν συνετά δε;

Σήμερα δοκιμάζεται η ψυχολογική και σωματική αντοχή των άκριτών μας, οι οποίοι προσπαθούν να υπερασπιστούν τον τόπο τους και όλους μας. Πώς θα τους βοηθήσουμε; Πώς θα εξαλείψουμε τι αίσθημα αδικίας που διακατέχει όλους σ´ αυτήν την περίπτωση;

Η ισονομία απαιτεί την εφαρμογή του νόμου έναντι όλων. Γιατί αισθανόμαστε ότι στην νομική αντιμετώπιση της παρούσας περίπτωσης παραβιάστηκε αυτή η αρχή;

Η Ελληνική κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια αντιμετωπίζει τους παρανομούντες με ιδιαίτερη ευαισθησία αναγνωρίζοντάς τους διάφορα ελαφρυντικά καθώς και τις ιδιαίτερες εκάστοτε συνθήκες των αξιόποινων πράξεών τους. Γιατί στην συγκεκριμένη περίπτωση αισθανόμαστε ότι δεν ελήφθη υπόψη τίποτε από τα παραπάνω; Στεκόμαστε με μεγάλο σκεπτικισμό απέναντι στην εξάντληση της αυστηρότητας του δικαστηρίου στη συγκεκριμένη υπόθεση και την ταυτόχρονη αναγνώριση ελαφρυντικών, στους παράνομα εισελθόντες από τα σύνορα Τούρκους πολίτες.

Τέλος, αυτό το περιστατικό και η δικαστική εξέλιξη του σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στείλουν το μήνυμα στους Έλληνες που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές ότι έχει ποινικοποιηθεί η υπεράσπιση της πατρίδας. Τι βελτιώσεις μπορούν να γίνουν στη Νομοθεσία ώστε ούτε να προωθείται η αυτοδικία ούτε να ποινικοποιείται η καλοπροαίρετη δράση ευαισθητοποιημένων πολιτών έναντι παρανομιών και μάλιστα σχετιζομένων με την εθνική ασφάλεια;

Η Πολιτεία, όλες οι ανεξάρτητες αρχές της, ας προβληματιστούμε από το συμβάν και ας πράξουμε τα δέοντα, ώστε να μην βρίσκεται απέναντι στο κοινό αίσθημα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Αντιστράτηγος ε.α. Σταύρος Κουτρής, Πρόεδρος Σχης (ΑΣ) Χρήστος Χρηστίδης, Διευθύνων Σύμβουλος».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα το σημείο όπου οι Έλληνες Αξιωματικοί αναφέρουν ότι είναι «ένα» με τους ακρίτες του Έβρου και συνεπώς κάθε ενέργεια που στρέφεται εναντίον τους και εκφεύγει των ορίων της νομιμότητας θα «απασχολεί» την Ένωση Αξιωματικών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.