Στα χέρια των Αρχών σπείρα που πραγματοποιούσε κλοπές σε βάρος πεζών και αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας

Στα χέρια των Αρχών σπείρα που πραγματοποιούσε κλοπές σε βάρος πεζών και αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας

Στην εξάρθρωση σπείρας που πραγματοποιούσε ληστείες σε πεζούς και σταθμευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της Αθήνας, έφτασαν οι αστυνομικές Αρχές.

Η αστυνομία συνέλαβε 28 άτομα, ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων ένας φέρεται ως αρχηγικό μέλος. Συνολικά στη δικογραφία περιλαμβάνονται 57 άτομα, από τα οποία 5 έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης, όπως και αστυνομικός, που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής, κατηγορούμενος για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., είχε προηγηθεί μεγάλη έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, τα μέλη της σπείρας, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, διέπρατταν ληστείες και κλοπές από διερχόμενους πολίτες και κλοπές από σταθμευμένα οχήματα, αφαιρώντας χρήματα, τιμαλφή και ηλεκτρονικές συσκευές (smartphones, tablets κ.λπ.).

Κυρίως, η σπείρα είχε δραστηριοποιηθεί στο κέντρο της Αθήνας και ιδιαίτερα σε Εξάρχεια, Σύνταγμα, Ομόνοια και Ακρόπολη – Νέο Κόσμο.

Επέλεγαν «εύκολους» στόχους

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διάλεγαν «εύκολους στόχους». Οι «ομάδες κρούσης» αποτελούνταν από τουλάχιστον 3 άτομα με συγκεκριμένα καθήκοντα και ειδικότερα:

το πρώτο και πιο έμπειρο μέλος της ομάδας, εντόπιζε τον «στόχο», κυρίως πολίτες με μειωμένη σωματική διάπλαση, γυναίκες ή ανυποψίαστους τουρίστες,
το δεύτερο μέλος, με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφαιρούσε προσωπικά αντικείμενα (τσάντες, ταξιδιωτικές βαλίτσες κ.λπ.) και
το τρίτο μέλος είχε ρόλο «τσιλιαδόρου» και παραλάμβανε τα κλοπιμαία, σε περίπτωση που τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας γίνονταν αντιληπτά.

Επιπλέον η εγκληματική οργάνωση πραγματοποιούσε κλοπές σε:

  • σταθμευμένα οχήματα, όπου υπήρχαν αντικείμενα τοποθετημένα σε εμφανή σημεία (καθίσματα ή ταμπλό), δίνοντας σημασία στο βαθμό παλαιότητας των αυτοκινήτων και στα αντικλεπτικά τους συστήματα,
  • οικίες, που είχαν πρόσφορη και εύκολη πρόσβαση από παράθυρα, μπαλκονόπορτες, ανασφάλιστες θύρες εισόδων κ.λπ.
  • μέσα μαζικής μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.), με τη μέθοδο υπαρκτού ή τεχνητού συνωστισμού.

Είχαν ως ορμητήριο ξενοδοχείο και δύο διαμερίσματα

Για την εγκληματική τους δράση χρησιμοποιούσαν ως ορμητήρια ξενοδοχείο και 2 διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, όπου αποθηκεύονταν τα κλοπιμαία έως την μεταπώλησή τους.

Ειδικότερα, οι ηλεκτρονικές συσκευές παραδίδονταν σε κλεπταποδόχους της οργάνωσης. Εκείνοι προέβαιναν στην επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων των συσκευών και στη συνέχεια τα μεταπωλούσαν ως μεταχειρισμένα.

Από την έρευνα ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή των μελών της οργάνωσης σε:

  • 183 κλοπές (από αυτοκίνητα με θραύση υαλοπινάκων ή με τη μέθοδο της απασχόλησης, από οικίες, κλοπές πορτοφολιών και τσαντών από τουρίστες και διερχόμενους πολίτες στο κέντρο της Αθήνας ή σε μέσα μαζικής μεταφοράς),
  • 3 ληστείες και
  • 2 κλοπές Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων.

Επιπλέον, η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών από και προς τη χώρα μας.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση πρωινές ώρες χθες, Τρίτη 20 Απριλίου 2021, με την συνδρομή αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε., ενώ στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • διαρρηκτικά εργαλεία και μαχαίρια,
  • κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα (αλυσίδες, βραχιόλια, δακτυλίδια κ.λπ.) και έγγραφα προερχόμενα από κλοπές,
  • 3.870 ευρώ,
  • 4 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
  • 180 ταυτότητες και 19 διαβατήρια ελληνικών Αρχών,
  • 37 ελληνικές άδειες οδήγησης και
  • 92 ταξιδιωτικά έγγραφα (ταυτότητες, διαβατήρια κτλ) αλλοδαπών Αρχών.

Μέρος των κλοπιμαίων που κατασχέθηκε αφορούσε τουλάχιστον 90 από τις περιπτώσεις κλοπών, ενώ η πλειοψηφία των κατηγορουμένων έχει συλληφθεί πάνω από 200 φορές για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.