«Το lockdown κάνει… καλό γιατί μείωσε την εγκληματικότητα – Μείνετε σπίτια σας για να είστε ασφαλείς» λέει η κυβέρνηση!

«Το lockdown κάνει…  καλό γιατί μείωσε την εγκληματικότητα – Μείνετε σπίτια σας για να είστε ασφαλείς» λέει η κυβέρνηση!

Τα lockdown που κατέστρεψε τη χώρα, την οικονομία και έχει προκαλέσει αναρίθμητα προβλήματα στην κοινωνία, υπεύθυνο για τα μεγάλα ποσοστά κατάθλιψης στον πληθυσμό, τώρα μας λένε ότι κάνει καλό γιατί μείωσε την… εγκληματικότητα!

Σύμφωνα με μελέτη η εγκληματικότητα μειώθηκε κατά 37% στις αστικές περιοχές και εμείς πρέπει να… πανηγυρίζουμε!

Μόνο οι ανθρωποκτονίες -κυρίως από το οργανωμένο έγκλημα- μειώθηκαν σχετικά λίγο, σε σύγκριση με άλλες μορφές εγκληματικότητας, όπως οι κλοπές και οι ληστείες, οι οποίες εμφάνισαν σημαντική πτώση σχεδόν στο μισό σε σχέση με τα επίπεδά τους προ κορωνοϊού, λέει η μελέτη που ανακυκλώνει στην Ελλάδα το κρατικό ΑΠΕ.

Η έρευνα, με επικεφαλής την Έιμι Νιβέτ του ολλανδικού Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και τον καθηγητή Μάνουελ Άϊσνερ, διευθυντή του Κέντρου Έρευνας Βίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς «Nature Human Behaviour», αφορούσε 27 πόλεις σε 23 χώρες της Ευρώπης (δεν περιλαμβανόταν η Ελλάδα), Αμερικής, Ασίας και Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων η Βαρκελώνη, το Σικάγο, το Λονδίνο, η Στοκχόλμη, το Τελ Αβίβ, το Σάο Πάουλο κ.ά.

Οι ερευνητές συσχέτισαν την επίπτωση των lockdowns σε έξι βασικούς δείκτες εγκληματικότητας: Βιαιοπραγίες, κλοπές, διαρρήξεις, βίαιες ληστείες, κλοπές οχημάτων και ανθρωποκτονίες, συγκρίνοντας τα σχετικά στοιχεία πριν και μετά την πανδημία.

Διαπιστώθηκε ότι, παρά τις διαφορές από πόλη σε πόλη και ανάλογα με τη μορφή της εγκληματικότητας, η γενική τάση της τελευταίας ήταν πτωτική (37% κατά μέσο όρο). Η μέση μείωση ήταν μικρότερη για τις ανθρωποκτονίες (14%) και μεγαλύτερη για τις ληστείες (46%) και τις κλοπές (47%), ενώ για τις διαρρήξεις ήταν 28%, τις κλοπές οχημάτων 37% και τις βιαιοπραγίες 35%.

Η σχετικά μικρότερη μείωση στις ανθρωποκτονίες μπορεί να εξηγηθεί από διάφορους παράγοντες, σύμφωνα με τους ερευνητές, κυρίως ότι συχνά σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, τις συγκρούσεις συμμοριών και τη διακίνηση ναρκωτικών, δραστηριότητες που επηρεάζονται λιγότερο από τις αλλαγές λόγω των περιοριστικών μέτρων και του lockdown.

Πάντως, σε τρεις νοτιοαμερικανικές πόλεις, «διάσημες» για τις συμμορίες τους, η μείωση των ανθρωποκτονιών εν μέσω πανδημίας ήταν αξιοσημείωτη: 76% στη Λίμα (Περού), 29% στην Κάλι (Κολομβία) και 24% στο Ρίο ντε Τζανέιρο (Βραζιλία).

Σε μερικές πόλεις υπήρξε θεαματική μείωση ορισμένων άλλων μορφών της εγκληματικότητας. Στη Βαρκελώνη π.χ. μειώθηκαν κατά 84% οι βίαιες επιθέσεις και κατά 80% οι ληστείες, ενώ οι κλοπές έπεσαν από 385 την ημέρα κατά μέσο όρο προ πανδημίας σε μόνο 38 εν μέσω lockdown. Στο Λονδίνο οι ημερήσιες ληστείες έπεσαν κατά 60%, οι κλοπές κατά 44% και οι διαρρήξεις κατά 29%.

Διαπιστώθηκε ότι όσο αυστηρότερο ήταν το lockdown σε μία πόλη τόσο μεγαλύτερη ήταν και η μείωση της εγκληματικότητας.

Δηλαδή αυστηρότερα lockdown για να μειωθεί το έγκλημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όμως, η μελέτη βρήκε ότι γενικά η μείωση της εγκληματικότητας τείνει να είναι βραχύβια. Η πτώση της κορυφώνεται δύο έως πέντε εβδομάδες μετά την εφαρμογή των lockdowns και σταδιακά επανέρχεται στα προ πανδημίας επίπεδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.