ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Δίνουν εκατ. ευρώ για συστήματα αναχαίτισης drones προστατεύοντας Βουλή και «Ελ.Βενιζέλος» αφήνοντας όμως «γυμνά» τα ραντάρ! (upd)

Ποια η προέλευση των συστημάτων; - Πότε έγιναν δοκιμές; - Ποιος τα αντιπροσωπεύει; - Γιατί έγινε με ανάθεση;

Δίνουν εκατ. ευρώ για συστήματα αναχαίτισης drones προστατεύοντας Βουλή και «Ελ.Βενιζέλος» αφήνοντας όμως «γυμνά» τα ραντάρ! (upd)

(Aνανέωση – Αρχικό δημοσίευμα 12.01): Η Ελληνική Αστυνομία, αναμένεται να αποκτήσει δύο συστήματα αναχαίτισης επιθέσεων από drones κόστος 4 εκατ. ευρώ, τα οποία σκοπεύει να τοποθετήσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και πάνω από τη Βουλή στην πλατεία Συντάγματος, θεωρώντας ότι αυτά είναι «πρώτοι στόχοι» και όχι τα ραντάρ του Εθνικού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης, το ΥΠΕΘΑ, η ΕΥΠ κλπ.

Το κόστος του καθενός αντί-UAV που αγοράζουν, ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή συνολικά 4 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένη την ύπαρξη και ελληνικών (ιδιωτικών αλλά και ανεπτυγμένων από τις ΕΔ drones ακριβώς για τέτοιο σκοπό) ερωτηματικό είναι αν πρόκειται για αυτό που ανέπτυξε ο Ελληνικός Στρατός ή υπήρξε απ’ευθείας ανάθεση σε κάποιο  αντιπροόσωπο.

Το ελληνικό σύστημα του ΕΣ είναι σχεδιαστεί από το ΚΕΤΕΣ (Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Ελληνικού Στρατού) και είχε δοκιμαστεί με απόλυτη επιτυχία το 2019 στο Στρατόπεδο «ΑΠΟΣΤΟΛΙ∆Η».

Μάλιστα παρουσιάστηκε στην 84η ΔΕΘ και απέσπασε κολακευτικά σχόλια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ξένης κατασκευής σύστημα, για το οποίο υπήρξαν μεγάλες πιέσεις να προτιμηθεί χωρίς να γίνει καν διαγωνισμός και ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από 4 εκατ. ευρώ, αφού θα ακολουθήσουν προμήθειες τουλάχιστον 15 τέτοιων συστημάτων.

Ποιος έκρινε ότι ο διεθνής αερολιμένας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και η ευρύτερη πλατεία Συντάγματος (Βουλή, Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο), είναι οι στόχοι που πρέπει να προστατευθούν από επίθεση drone και όχι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΥΠ και κυρίως τα ραντάρ του συστήματος Εθνικής Έγκαιρης Προειοδοποίησης (2ο ΚΕΠ) ή το αρχηγείο των Patriot PAC-3 στην Πάρνηθα, στον Υμηττό κλπ.; 

Υποτίθεται ότι τα αντιUAV συστήατα θα έχουν τη δυνατότητα να αναχαιτίζουν έως και 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη ταυτόχρονα και δεν θα καταρρίπτονται απαραίτητα, αλλά θα καθοδηγούνται σε ειδικούς χώρους, προκειμένου να μην πέσουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές!

Αυτό, ποιος το εγγυάται; Και αν αντί π.χ. πέσει στη Βουλή, πέσει στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ή στο νοσοκομείο NΙΜΤΣ. ποιος θα πληρώσει τους νεκρούς;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ερωτήματα στα οποία θα πρέπει άμεσα να απαντήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.