Χωρίς την ειδική άδεια που απαιτείται για τη διενέργεια εράνων και τη συγκέντρωση χρημάτων από πολίτες φέρεται να λειτουργούσε η ΜΚΟ «Παιδική Χαρά», σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου.
Όπως ανέφερε, τα μέλη της οργάνωσης φέρονται να εκμεταλλεύτηκαν την ευαισθησία των πολιτών για την ενίσχυση παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας, αποκομίζοντας παράνομο οικονομικό όφελος που υπολογίζεται μέχρι στιγμής σε περίπου 2,8 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, τουλάχιστον 34 οικογένειες φέρονται να έχουν ζημιωθεί από το 2018 έως σήμερα, ενώ οι Αρχές δεν αποκλείουν να προκύψουν και άλλες περιπτώσεις.
Τα χρήματα δεν έφταναν στο σύνολό τους στις οικογένειες
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, έπειτα από εισαγγελική παραγγελία, με αντικείμενο τη νόμιμη λειτουργία του σωματείου και τη διαχείριση των χρημάτων που συγκεντρώνονταν για παιδιά με σοβαρές ασθένειες.
Όπως εξήγησε η κ. Δημογλίδου, η αστυνομική έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελίες οικογενειών που διαπίστωσαν ότι δεν λάμβαναν το σύνολο των χρημάτων που είχαν συγκεντρωθεί για τα παιδιά τους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ποσά δεν μεταφέρονταν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, αλλά περνούσαν μέσω της ΜΚΟ. Μάλιστα, όπως σημείωσε, υπήρχαν οικογένειες που δεν γνώριζαν καν πόσα χρήματα είχαν συγκεντρωθεί για τα παιδιά τους.
Το ποσό των 2,8 εκατομμυρίων ευρώ προκύπτει από τον μέχρι στιγμής οικονομικό έλεγχο και ενδέχεται να αυξηθεί, εφόσον εμφανιστούν νέες καταγγελίες.
Έξι συλλήψεις – Έκκληση για νέες καταγγελίες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μέλη της οργάνωσης φέρονται να αξιοποιούσαν τη συμμετοχή επώνυμων προσώπων που πραγματοποιούσαν δωρεές, καθώς και οπτικό υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους δωρητές.
Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί έξι άτομα, τα οποία φέρονται να συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση. Η δικογραφία βρίσκεται πλέον στο στάδιο της ανάκρισης, ενώ οι συλληφθέντες επρόκειτο να απολογηθούν στον αρμόδιο ανακριτή Θεσσαλονίκης την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη.
Η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. κάλεσε οικογένειες που ενδέχεται να έχουν ζημιωθεί, αλλά και πολίτες που προσέφεραν χρήματα και υποψιάζονται ότι αυτά δεν διατέθηκαν για τον σκοπό που προορίζονταν, να απευθυνθούν στις αστυνομικές αρχές.
Οι καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος ή σε οποιαδήποτε αστυνομική υπηρεσία.

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.