ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μάτι: Ο Φ.Παντελεάκος επέρριψε ευθύνες σε αστυνομία και στρατό – «Προσπαθήσαμε να κάνουμε το μέγιστο δυνατό

«Η πυρκαγιά στο Μάτι ανέδειξε τις ελλείψεις και την αδυναμία του κράτους να αντεπεξέλθει»

Μάτι: Ο Φ.Παντελεάκος επέρριψε ευθύνες σε αστυνομία και στρατό – «Προσπαθήσαμε να κάνουμε το μέγιστο δυνατό

Ο τότε διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ), Φίλιππος Παντελεάκος, επέρριψε ευθύνες σε αστυνομία, στρατό και Λιμενικό για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. 

«Η πυρκαγιά στο Μάτι ανέδειξε τις ελλείψεις και την αδυναμία του κράτους να αντεπεξέλθει. Τραγική ημέρα στο Μάτι, τραγική για όλους. Ζητώ συγγνώμη από τους πολίτες που δεν μπορούσαμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Όπως αποδείχθηκε το κράτος την περίοδο πριν από το Μάτι δεν είχε την απαιτούμενη ετοιμότητα για να αντεπεξέλθει. Τη συγκεκριμένη ημέρα προσπαθήσαμε να κάνουμε το μέγιστο δυνατό» ανέφερε κατά τη διάρκεια της απολογίας του.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο κ. Παντελεάκος, είπε για το Λιμενικό Σώμα πως για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ είχε ενημερωθεί για ύπαρξη εγκλωβισμένων σε ξενοδοχείο στο Μάτι δεν έπραξε απολύτως τίποτα ενώ ο θάλαμος επιχειρήσεών του μετέφερε στο ΚΕΠΠ μία άλλη εικόνα από την πραγματική. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο πρώην διευθυντής του ΚΕΠΠ τους διαβεβαίωνε ότι έχουν αναλάβει δράση τα πληρώματα σε Ραφήνα και Λαύριο και ότι σπεύδουν στο σημείο σκάφη. Ενδεικτικά ο κ. Παντελάκος είπε σήμερα στην απολογία του σχετικά με τις ευθύνες του Λιμενικού: «Τους μεταφέραμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τους λέγαμε ”SOS – SOS, τι έγινε με τους ανθρώπους στο ξενοδοχείο”» και μας έλεγαν «θα σας καλέσουμε σε λίγο». Σε αυτές τις συνθήκες προσπαθούσαμε. Θεωρούσαμε ότι θα έχουν αποκριθεί και το βράδυ στις 21.15 διαπιστώνουμε ότι δεν είχαν ανταποκριθεί, παρά στο ελάχιστο. Θα σας διαβάσω ένα ενδεικτικό. Τους ενημερώνουμε ότι «χρειάζονται σκάφη στην παραλία. Μεγάλη ανάγκη στο Μάτι, έχει μαζευτεί πολύς κόσμος, υπάρχουν τραυματίες, δώστε μας εικόνα». Η απάντησή τους; «Στο Μάτι είναι το APOSTOLΙS STAR» Προσέξτε τώρα τι θα σας πω. Συνέχισαν λέγοντας: «Ξεκινάει τώρα από τα Στύρα και θα είναι μετά τις 22.30 στο Μάτι!». Αυτός είναι ένας από τους λόγους που εξέφρασα τη συγγνώμη μου στους πολίτες της περιοχής».

Στη συνέχεια ο ίδιος αναφέρθηκε σε ευθύνες του ΓΕΕΘΑ και από τους διαλόγους που διάβασε στο ακροατήριο προέκυψε πως αδυνατούσε να στείλει 13 λεωφορεία των 50 ατόμων για την εκκένωση των κατασκηνώσεων στο Ζούμπερι όπου υπήρχαν 700 άτομα, στρατιωτικοί με τις οικογένειές τους. «Ζήτησα να μου το στείλουν εγγράφως από το Στρατό, γιατί δεν πίστευα αυτό που άκουγα. Ενημέρωσα αμέσως την υπηρεσία μου γι’ αυτή τη συνθήκη. Λίγο πριν τις 21.00 το ΓΕΕΘΑ ακύρωσε το αίτημα για τα λεωφορεία. Την ίδια ώρα μάθαμε από πληροφορία ότι στις εγκαταστάσεις στον Άγιο Ανδρέα ήταν ακόμα 60 άτομα. Μας είχαν διαβεβαιώσει ότι είχε γίνει εκκένωση», τόνισε ο κ. Παντελάκος επιρρίπτοντας ευθύνες και στην αστυνομία για την οποία ανέφερε πως στις κρίσιμες στιγμές κατά την έναρξη της φωτιάς διέθεσε πολύ μικρή δύναμη και δεν ενημέρωνε επαρκώς.

Είχε προηγηθεί η απολογία στο δικαστήριο του τότε επικεφαλής του 199 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Χρήστου Γκολφίνου. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος, μεταξύ άλλων υποστήριξε πως για τη φωτιά στην Πεντέλη υπήρξε και δεύτερη κινητοποίηση, όπου εστάλησαν άλλα 8 οχήματα, ενώ επεσήμανε ότι την ίδια ημέρα πλην της Κινέτας υπήρχαν άλλες τρεις σοβαρές πυρκαγιές στην βορειοανατολική Αττική μεταξύ των οποίων η πυρκαγιά στον Κάλαμο, όπου κάηκαν 40 σπίτια και υπήρξαν εγκλωβισμένοι σε ξενοδοχείο.

«Στις 18.45 δεχθήκαμε τηλεφώνημα από ξενοδοχείο στο Μάτι όπου μας ενημέρωσαν ότι βρίσκονταν 100 άτομα μεταξύ των οποίων 2-3 με εγκαύματα και ήθελαν να τους μετακινήσουμε. Ειδοποιήσαμε το κέντρο επιχειρήσεων και τον αστυνομικό σύνδεσμό μας στο ΕΣΚΕ για μετακίνηση πολιτών. Παράλληλα ενημερώσαμε τον επί τόπου αξιωματικό και του είπαμε μαζί με την Αστυνομία να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο. Μετά από λίγο μας ενημέρωσαν πως υπήρχαν πάρα πολλά καμένα αυτοκίνητα και δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν», περιέγραψε ο κ.Γκολφίνος και άφησε αιχμές για αδράνεια του Λιμενικού λέγοντας: «Ζητήσαμε να κινητοποιηθεί ο θάλαμος του Λιμενικού. Δεν μπορώ να καταλάβω τόσος καπνός υπήρχε, το λιμενικό δεν είχε πάρει είδηση;»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, ο κ. Γκολφίνος αναφέρθηκε και στις καταγγελίες πολιτών ότι καλούσαν στο 199 και δεν απαντούσε κανείς: «Εκείνη την ημέρα πράγματι έπαιρναν οι πολίτες τηλέφωνο, όμως λόγω της υποδομής του τηλεφωνικού κέντρου, όταν μία γραμμή ήταν απασχολημένη δεν έθετε την κλήση σε αναμονή, αλλά φαινόταν ότι χτυπά και δεν απαντά. Τώρα έμαθα ότι βγάζει πλέον αναμονή», είπε χαρακτηριστικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.