ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ροδόπη: Ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς – Μήνυμα απομάκρυνσης κατοίκων

Συνεχίζει να κατακαίει τα πάντα η φωτιά για 8η ημέρα - Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή

Ροδόπη: Ανεξέλεγκτη η  μεγάλη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς – Μήνυμα απομάκρυνσης κατοίκων

Μαίνεται για 8η ημέρα μεγάλη  φωτιά στη Ροδόπη και Έβρο και οι κάτοικοι της περιοχής Κασσιτέρα έλαβαν μήνυμα από το 112 να απομακρυνθούν προς τις Σάπες.

Λόγω των διαστάσεων που παίρνει η φωτιά στη Ροδόπη, ενεργοποιήθηκε νέο σήμα από το 112, αυτή τη φορά προς τους κατοίκους της περιοχής Κασσιτέρα.

Οι άνθρωποι του οικισμού καλούνται να εκκενώσουν την περιοχή και να απομακρυνθούν προς τις Σάπες Ροδόπης.

Νοτιότερα είχαν  αποσταλεί άλλα μηνύματα για εκκενώσεις οικισμών, και συγκεκριμένα για τους οικισμούς Πλάκα και Ατάρνη Έβρου, δίνοντας οδηγίας να κατευθυνθούν προς Αλεξανδρούπολη.

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στον Έβρο, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν εκδηλωθεί στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί.

Επίσης, αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπα πυρκαγιών εκδηλώθηκαν στις περιοχές Αύρα, Ατάρνη, Πλάκα και Κασσιτερά Έβρου γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλείς κατευθύνσεις.

Κραυγή αγωνίας απηύθυνε το απόγευμα του Σαββάτου και το Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας που συνεδρίασε στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης, για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων στο μέτωπο της φωτιάς του δάσους Δαδιάς.

Όπως επισημάνθηκε μετά την συνεδρίαση, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, σε κάποιες αντιπυρικές ζώνες οι φλόγες ξεφεύγουν και αν μετά την ακατοίκητη Κοτρωνιά η φωτιά κατευθυνθεί προς Γιαννούλη και άλλες περιοχές του Σουφλίου η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη.

Αυτή την στιγμή μπορεί τα χωριά της Δαδιάς και της Λευκίμης να μην κινδυνεύουν, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί αν δεν ελεγχθούν γρήγορα τα μέτωπα. Κυρίως στην πλευρά της Λευκίμης υπάρχον αναζωπυρώσεις στα καμμένα.

“Αν δεν γίνει κάτι άμεσα, με ενίσχυση εναέριων και επίγειων δυνάμεων, που κάνουν ότι μπορούν αλλά χρειάζονται περισσότερα μέσα στο Σαββατοκύριακο, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη. Γιατί από Δευτέρα αλλάζουν και οι καιρικές συνθήκες και τα πράγματα θα γίνουν επικίνδυνα. Από την αρχή υποτιμήθηκε η φωτιά της Δαδιάς, τώρα που στην Αλεξανδρούπολη η πίεση μειώθηκε, θα πρέπει να γίνει σωστή εκτίμηση και αντιμετώπιση στην Δαδιά” ανέφερε στην συνεδρίαση ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος που προήδρευσε σε αυτήν.

Παρόντες ήταν επίσης ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Έβρου Σπύρος Κούτρας, οι βουλευτές Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Τάσος Δημοσχάκης, οι Ταξίαρχοι της 5οης και της 7ης Ταξιαρχίας, ο Υποδιοικητής της 12ης Μεραρχίας ο Προϊστάμενος Δασών Έβρου κ.Ανθόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για άμεση και ακόμα αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των καταστάσεων, ζητήθηκε να κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας και η Δημοτική Κοινότητα Σουφλίου, κάτι που έγινε άμεσα σήμερα με σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα του αρμόδιου υπουργείου, ενώ οι άλλες 8 Κοινότητες που επηρεάζονται από την φωτιά έχουν κηρυχθεί από τον περασμένο Ιούλιο έως τον Ιανουάριο του 2024 και ισχύουν όσα αναφέρονται στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.