ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

ΑΒ-212ASW ΠΝ21: Ποιο ήταν το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που χάθηκε τη νύχτα των Ιμίων (βίντεο)

ΑΒ-212ASW ΠΝ21: Ποιο ήταν το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που χάθηκε τη νύχτα των Ιμίων (βίντεο)

Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων και την τραγική κατάληξη της πτώσης του ελικοπτέρου ΑΒ-212ASW ΠΝ 21 και ακόμα τα ερωτήματα παραμένουν.

Ποιο ήταν όμως το ελικόπτερο που χάθηκε εκείνη την κρίσιμη νύχτα στα Ίμια και παρέσυρε στον υγρό τάφο και την αιωνιότητα τους τρεις ένδοξους αξιωματικούς του ΠΝ Αντιπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, Αντιπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο, Σημαιοφόρο Έκτορα Γιαλοψό.

Οπως αναφέρει και η ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού, η 1η Μοίρα Ελικοπτέρων του Πολεμικού ναυτικού διαθέτει 8 Ε/Π ΑΒ 212 ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Τα χαρακτηριστικά του ελικοπτέρου

Το Ε/Π AB212 έχει κατασκευαστεί από την εταιρία Agusta, έχει δύο κινητήρες, διπτέρυγο κύριο στροφείο, Dipping Sonar, Radar, FLIR, αυτόματο σύστημα σταθεροποίησης πτήσης (ASE), αυτόματο σύστημα σταθεροποίησης σε αιώρηση (AATH), βαρούλκο ανέλκυσης (Hoist), πρότυπο τακτικό σύστημα OCTOPUS κατασκευασμένο εξολοκλήρου από προσωπικό ΜΕΝ 1. Βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης η ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος μετάδοσης εικόνας επιφανείας (DATALINK), επίσης κατασκευασμένο από προσωπικό ΜΕΝ 1.

Πού επιχειρεί, οι αποστολές

Το Ε/Π ΑΒ 212 επιχειρεί από πολεμικά πλοία ή βάσεις ξηράς και μπορεί να φέρει μέχρι 2 τορπίλες MK46 και 1 πυροβόλο MG-3.

Οι κύριες αποστολές που αναλαμβάνει είναι εναντίον υποβρυχίων στόχων (ASW) (εντοπισμός και προσβολή), εναντίον στόχων επιφανείας (ASuW) (εντοπισμός και προσβολή), και επιτήρηση επιφανείας. Επιπλέον, αναλαμβάνει αποστολές έρευνας και διάσωσης (SAR), μεταφοράς εξωτερικών φορτίων (VERTREP) και ειδικών επιχειρήσεων (ταχεία καταρρίχηση ανδρών Υ/κτ, ρίψη αλεξιπτωτιστών κ.λπ.).Η πολύχρονη υπηρεσία των ελικοπτέρων ΑΒ 212 ξεκινά από την παραλαβή τους από το ΠΝ το 1979.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από τότε τα Ε/Π ΑΒ 212 προσφέρουν αδιάλειπτα τις υπηρεσίες τους στο Πολεμικό Ναυτικό, έχοντας μέχρι τώρα συμμετάσχει επιτυχώς σε πλειάδα επιχειρήσεων και αποστολών, τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.