MGCS: Το νέο άρμα που θα αντικαταστήσει το Leopard 2 είναι σαν να έχει βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας

MGCS: Το νέο άρμα  που θα αντικαταστήσει  το Leopard 2 είναι σαν να έχει βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας

Το κύριο σύστημα μάχης (MGCS) (Main Ground Combat System) ανεπίσημα γνωστό και ως Leopard 3, αν και είναι απίθανο οι Γάλλοι να δεχθούν τέτοια ονομασία, είναι ένα κοινό γερμανο-γαλλικό (πρωτίστως) πρόγραμμα το οποίο έχει ως στόχο να αντικαταστήσει τα άρματα μάχης Leopard 2 και AMX Leclerc στους ευρωπαϊκούς Στρατούς από το 2035 και μετά.

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από το 2012 και, ενώ το 2016 μπήκε στη φάση του σχεδιασμού, η οποία έχει ολοκληρωθεί.

Το πυροβόλο του άρματος θα προσφέρει η γερμανική Rheinmetall και είναι γνωστό ως Rh-130 L / 51 και των 130 χλστ. και με καλύτερες επιδόσεις από το Rheinmetall L/55 του Leopard 2A6.

Στο πρόγραμμα μετέχει και η Ισπανία η οποία θέλει να αντικαταστήσει τα δικά της Leopard 2E και φυσικά σε αυτό ΔΕΝ μετέχει η Ελλάδα.

Πρόκειται για μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για την αμυντική μας βιομηχανία; Σίγουρα ναι, όπως άλλωστε και συνηθίζουμε.

Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα προγράμματα όπως το νέο ευρωπαϊκό μαχητικό FCAS στο οποίο μετέχουν πάλι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία.

Έχουμε επομένως δύο προγράμματα ένα για μαχητικό αεροσκάφος και ένα για άρμα μάχης στα οποία αν και θα μπορούσε να μετέχει η Ελλάδα, έστω ως παρατηρητής δεν έχει εκδηλώσει κανένα απολύτως ενδιαφέρον.


Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.