ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η Γερμανία στέλνει τα Pzh-2000, οι ΗΠΑ χιλιάδες Javelin αλλά η Ελλάδα τις ξεπερνά ως ποσοστό επί του ΑΕΠ για την βοήθεια στο Κίεβο!

Τι άραγε έχει στείλει η Ελλάδα που αγγίζει σε αξία το 0,3% του ΑΕΠ

Η Γερμανία στέλνει τα Pzh-2000, οι ΗΠΑ χιλιάδες Javelin αλλά η Ελλάδα τις ξεπερνά ως ποσοστό επί του ΑΕΠ για την βοήθεια στο Κίεβο!

Και μπορεί ο Ν.Παναγιωτόπουλος ή κάποιος άλλος από την κυβέρνηση να μην ανακοινώνουν τι υλικό και τι μέρος στρατιωτικής και μη βοήθειας έχει σταλεί στην Ουκρανία αλλά έρχονται οι ίδιοι οι Ουκρανοί να αποκαλύψουν τα ποσά που συνεισέφεραν οι χώρες στο αίτημα του Κιέβου για διεθνή στήριξη.

«Η αποστολή όπλων έχει να κάνει με αυτά που περιγράψαμε και τα οποία δεν είμαι τουλάχιστον διατεθειμένος να τα παραθέσω… ούτε στη Διαύγεια δεν βγαίνουν, ούτε ανακοινώνονται φορτωτικές και δελτία αποστολής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία, ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε ό,τι έχει σταλεί μέχρι σήμερα στην Ουκρανία ως «μη κρίσιμο επιχειρησιακά υλικό» και «αποθέματα», επιχειρώντας προφανώς να πείσει ότι η χώρα μας δεν το είχε ανάγκη. 

Όμως μπορούμε να δούμε ότι αναλογικά με το ΑΕΠ η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση στην παροχή αυτής της στήριξης! Αναλυτικότερα η χώρα μας έχει δώσει το σχεδόν 0,3% του ΑΕΠ της που σημαίνει ότι μιλάμε για ποσό που φτάνει σχεδόν το μισό δισ. ευρώ (τα περισσότερα υποθέτουμε ότι είναι υπάρχοντα υλικά κοστολογημένα) κάτι που μάλλον αναιρεί τα περί: “κάτι παλιά όπλα ΑΚ, σφαίρες και αντιαρματικές ρουκέτες παλαιού τύπου”.

Έτσι όπως μεταδίδει το Ukraine Support Tracker, που είναι ένα διαρκώς ανανεούμενο δελτίο ενημέρωσης -το οποίο δημοσιεύεται από το γερμανικό Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW)– για το ποιες χώρες και πόσο υποστηρίζουν την Ουκρανία:

Η Ελλάδα κατέχει την 5η θέση μεταξύ των 15 χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά (κατ΄ αναλογία του ΑΕΠ της) στήριξης. Τις πρώτες θέσεις κατέχει η Εσθονία, η Λετονία, η Πολωνία  και η Λιθουανία.

Συνολικά, η ΕΕ έχει πλησιάσει τις ΗΠΑ όσον αφορά τις υποσχέσεις στήριξης κατά την περίοδο που καλύπτεται τώρα συμπληρωματικά (10 Μαΐου έως 7 Ιουνίου), αλλά οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν ο μεγαλύτερος χορηγός.

Αν συσχετίσει κανείς τις δεσμεύσεις με τις οικονομικές επιδόσεις, τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία εξακολουθούν να παρέχουν τα περισσότερα, σημαντικά περισσότερα από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία.

Ο όγκος της δεσμευμένης βοήθειας για όπλα – συμπεριλαμβανομένων των βαρέων όπλων – έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες από την προηγούμενη ενημέρωση δεδομένων του Ukraine Support Tracker στις 18 Μαΐου.

Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των δεσμευμένων και των πραγματικά παραδοθέντων όπλων μπορεί να είναι πολύ υψηλή. Μεταξύ των μεγάλων προμηθευτών, οι ΗΠΑ και η Γερμανία ειδικότερα έχουν δεσμευτεί πολύ περισσότερα από όσα έχουν παραδώσει, αν και σε απόλυτους αριθμούς οι ΗΠΑ έχουν ήδη παραδώσει όπλα αξίας περίπου δέκα φορές μεγαλύτερης από τη Γερμανία.

Ο όγκος της δεσμευμένης οικονομικής βοήθειας έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά από τα μέσα Μαΐου, ιδίως από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

Συνολικά, η Ουκρανία έχει πλέον υποσχεθεί περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημοσιονομική στήριξη από τους σημαντικότερους χορηγούς, αλλά μόνο περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν εκταμιευθεί στην πραγματικότητα από τον Φεβρουάριο.

Το αποτέλεσμα είναι ένα αυξανόμενο χρηματοδοτικό κενό. «Εκτός από τα όπλα, η οικονομική βοήθεια γίνεται ολοένα και πιο επείγουσα, καθώς πολύ λίγη έχει φτάσει στην Ουκρανία. Ο πόλεμος προκαλεί κατάρρευση των φορολογικών εσόδων και εκτόξευση του δημοσιονομικού κόστους, π.χ. για την πληρωμή στρατιωτών και για την επισκευή βασικών υποδομών. Αυτό βάζει το κράτος υπό πίεση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η Ουκρανία χρειάζεται περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ εξωτερική χρηματοδότηση μηνιαίως, πράγμα που σημαίνει ένα ποσό τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον Ιούνιο», λέει ο Christoph Trebesch του ifw.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.