ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Η ιρακινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να διώξει τον αμερικανικό στρατό από την χώρα: «Να μην υπάρχει κατοχική δύναμη»

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι

Η ιρακινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να διώξει τον αμερικανικό στρατό από την χώρα: «Να μην υπάρχει κατοχική δύναμη»

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι δηλώνει ότι η κυβέρνησή του συγκροτεί επιτροπή για να προετοιμάσει τις ρυθμίσεις για τη μόνιμη διάλυση της κατοχικής αποστολής του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη χώρα.

Ο Σουντανί έκανε την ανακοίνωση αυτή σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, μία ημέρα μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο αρχηγείο των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU) του Ιράκ, γνωστής και ως Hashd al-Sha’abi, στην ανατολική Βαγδάτη, όπου σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας διοικητής του «κινήματος αντίστασης Nujaba», η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με την Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το «κίνημα αντίστασης Nujaba» θεωρείτει η Χεζμπολάχ του Ιράκ, με κοινούς στόχους, θρησκεία, εκπαίδευση, υποστήριξη από το Ιράν και κάποια κοινά μέλη με την οργάνωση του Λιβάνου.

«Η κυβέρνηση ορίζει την ημερομηνία για την έναρξη της διμερούς επιτροπής που θα θέσει ρυθμίσεις για τον οριστικό τερματισμό της παρουσίας των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ», ανέφερε στην ανακοίνωση το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού.

Ο συνασπισμός στο Ιράκ είχε ως κύριο μέλημα την εξάλειψη του ISIS και την προστασία πετρελαιοπηγών

Η επιτροπή φέρεται να περιλαμβάνει εκπροσώπους της Βαγδάτης και «του κατοχικού συνασπισμού» όπως αναφέρει το al Mashira της Υεμένης. «Τονίζουμε την πάγια θέση μας για τον τερματισμό της ύπαρξης του διεθνούς συνασπισμού, αφού λήξουν οι δικαιολογίες για την ύπαρξή του», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σουντανί.

Η πολύνεκρη επίθεση των ΗΠΑ την Πέμπτη προκάλεσε την οργή των ιρακινών ομάδων αντίστασης που κάλεσαν τη Βαγδάτη να τερματίσει την παρουσία του συνασπισμού στη χώρα. Μια ομάδα ιρακινών βουλευτών απαίτησε επίσης την απέλαση του Αμερικανού πρεσβευτή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε μια έντονα διατυπωμένη δήλωση, ο Ιρακινός πρωθυπουργός κατήγγειλε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος και τόνισε ότι η «επίθεση ήταν μια επικίνδυνη κλιμάκωση και παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ». Το «κίνημα αντίστασης Nujaba» θεωρείτει η Χεζμπολάχ του Ιράκ, με κοινούς στόχους, θρησκεία, εκπαίδευση, υποστήριξη από το Ιράν και κάποια κοινά μέλη με την οργάνωση του Λιβάνου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.