ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Και για την Αυστρία ARROW-3: Η Βιέννη θέλει να ενταχθεί στη γερμανική πρωτοβουλία αντιπυραυλικής ασπίδας

Αντιδρούν άλλες χώρες που θέλουν ευρωπαϊκά όπλα

Και για την Αυστρία ARROW-3: Η Βιέννη θέλει να ενταχθεί στη γερμανική πρωτοβουλία αντιπυραυλικής ασπίδας

Η Αυστρία, ουδέτερη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία της αντιπυραυλικής ασπίδας (European Sky Shield), η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 με πρόταση του Γερμανού καγκελάριου ‘Ολαφ Σολτς εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

“Πρέπει και θα λάβουμε προφυλάξεις για να προστατέψουμε την χώρα μας από τον κίνδυνο επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή με πυραύλους”, δήλωσε ο αρχηγός της κυβέρνησης Καρλ Νεχάμερ σε ανακοίνωση, επικαλούμενος “μια απειλή που έχει επιδεινωθεί σημαντικά”.

Όπως δήλωσε, η απόφαση αυτή δεν αμφισβητεί την ουδετερότητα της Αυστρίας, που είναι επίσης μέλος της ΕΕ από το 1995.

 “Κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί να εγγυάται μόνο του μια αποτελεσματική άμυνα του εναερίου χώρου του απέναντι στους νέους κινδύνους”, τόνισε ο καγκελάριος, ενώ η υπουργός Άμυνας Κλαούντια Τάνερ εξέφρασε ικανοποίηση για “ένα σημαντικό στάδιο στην ιστορία” της χώρας.

Αυτή η μελλοντική “αντιπυραυλική ευρωπαϊκή ασπίδα” προσήλκυσε έως σήμερα 17 χώρες: 16 μέλη του ΝΑΤΟ, εκ των οποίων η Βρετανία, οι χώρες της Βαλτικής, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία καθώς και η Σουηδία, υποψήφια προς ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία.

Η αντιπυραυλική ευρωπαϊκή ασπίδα προβλέπει κοινές αγορές ώστε να διαθέτει το πλήρες φάσμα αντιαεροπορικών συστημάτων, με βάση το μικρού βεληνεκούς γερμανικό Iris-T, το μεσαίου βεληνεκούς αμερικανικό Patriot και το μεγάλου βεληνεκούς αμερικανοϊσραηλινό Arrow-3.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αντίθετα η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία δεν μετέχουν σε αυτή. Το Παρίσι έχει ταχθεί υπέρ μιας κυρίαρχης αντιαεροπορικής άμυνας, με ευρωπαϊκούς εξοπλισμούς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.