ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Κίνδυνος να μας μπλοκάρουν την αμυντική βοήθεια οι Ρεπουμπλικανοί: Διέρρευσε το σχέδιο Τ.Μπάιντεν για όπλα στην Ουκρανία

Τι αποκαλύπτει δημοσίευμα του Forbes

Κίνδυνος να μας μπλοκάρουν την αμυντική βοήθεια οι Ρεπουμπλικανοί: Διέρρευσε το σχέδιο Τ.Μπάιντεν για όπλα στην Ουκρανία

Αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως από το έγκριτο περιοδικό Forbes για την στρατιωτική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα αποτελούν ίσως μια “διαρροή” των Ρεπουμπλικανών για το σταμάτημα της αποστολής όπλων στην Ουκρανία ακόμα και μέσω τρίτων χωρών όπως αυτή που θα μπορούσε γίνει μέσω της χώρας μας.

Ο πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου μίλησαν για επίτευγμα της παρούσας κυβέρνησης την απόφαση του Τζο Μπάιντεν για αποστολή μεταχειρισμένου υλικού προς την χώρα μας αλλά όλα δείχνουν ότι αυτή η ενίσχυση μπορεί να βρεθεί στον “αέρα”.  

Ποιος από τους ακόλουθους υπουργούς θεωρείτε ότι είναι πιο αντιπαθής για το πολιτικό του έργο;

  • Άδωνις Γεωργιάδης (67%, 9.863 Votes)
  • Δημήτρης Καιρίδης (28%, 4.070 Votes)
  • Μάκης Βορίδης (5%, 803 Votes)

Σύνολο ψήφων: 14.736

Loading ... Loading ...

Το άρθρο αναφέρει ότι σκοπός του Αμερικανού προέδρου ήταν να παρακάμψει την πεισματική άρνηση του Κογκρέσου να εγκρίνει κονδύλια για την Ουκρανία και να στείλει όπλα στο Κίεβο μέσω της χώρας μας.

Με τίτλο Joe Biden Is Arming Greece So Greece Can Arm Ukraine—And Pro-Russia Republicans Can’t Stop Him (Ο Τζο Μπάιντεν εξοπλίζει την Ελλάδα ώστε η Ελλάδα να εξοπλίσει την Οκυρανία και το φιλό-Ρωσο Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο δεν μπορεί να τον σταματήσει) το Forbes μιλά για το στην πραγματικότητα συμβαίνει και ότι ουσιαστικός στόχος είναι η αποστολή συστημάτων αεράμυνας κατά κύριο λόγο από την Ελλάδα στην Ουκρανία.

Οι δωρεές πλεονάζοντος στρατιωτικού υλικού των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα με τον όρο να προσφέρουμε κι εμείς στην Ουκρανία είναι στην ουσία η αμερικανική εκδοχή του κυκλικού εμπορίου όπλων της Γερμανίας, το αποκαλούμενο Ringtausch.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσέφερε υλικό που είναι στρατιωτικό πλεόνασμα διαθέσιμο στην Ελλάδα δωρεάν βάσει της νομικής αρχής των ΗΠΑ “πλεονάζοντα αμυντικά είδη” (excess defense articles-EDA).

Ο ομοσπονδιακός νόμος επιτρέπει στον εκάστοτε πρόεδρο να κηρύξει στρατιωτικά συστήματα πλεονάζοντα, να τους δώσει μια αξία -πιθανώς μηδενική- και να τα δωρίσει υπό τον όρο ότι ο παραλήπτης θα αναλάβει την μεταφορά τους.

Οι ετήσιες μεταβιβάσεις EDA περιορἰζονται σε 500 εκατ. δολάρια. Δεν υπαγορεύεται από τον νόμο η αξία που αποδίδει ο Αμερικανός πρόεδρος στα πλεονάζοντα όπλα.

Σε επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, περιέγραψε τα πλοία, τα αεροπλάνα, τις μηχανές και τα οχήματα ως “δωρεάν παραχωρήσεις”.

Ως αντάλλαγμα για την γενναιοδωρία τους οι Αμερικανοί επιθυμούν οι Έλληνες να δωρίσουν περισσότερα όπλα στους Ουκρανούς.

«Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταφέρει ή να πουλήσει στην Ουκρανία» έγραψε ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με το Forbes.

Προσέφεραν μάλιστα και αμοιβή μόλις ολοκληρωθεί η δωρεά. «Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία και εν αναμονή της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την αμερικανική κυβέρνηση, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη χρηματοδότηση των ξένων Ενόπλων Δυνάμεων έως και 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα».

Και ποια είναι αυτή η βοήθεια; Μα φυσικά τα ρωσικά συστήματα α/α που διατηρούν οι ΕΕΔ στο οπλοστάσιό τους κάτι που όμως αν γίνει θα απογυμνώσει την α/α “ομπρέλα”.

S-300 , Hawk, Tor, Osa και ZU-23-2 μαζί με πυρομαχικά ζητά το Κίεβο και η Ουάσιγκτον πιέζει να τα δώσουμε. Το αντάλλαγμα; 

3 περιπολικά σκάφη κλάσης Protector, 2 μεταφορικά αεροσκάφη C-130H, 10 στροβιλοκινητήρες Allison T56 για περιπολικά αεροσκάφη Lockheed P-3, 60 οχήματα μάχης M-2 Bradley και φορτηγά μεταφοράς ΔΜ!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως ακόμα και αυτά μπορεί να ακυρωθούν αν οι Ρεπουμπλικανοί θεωρήσουν ότι τα υλικά EDA ουσιαστικά είναι έμμεση χρηματοδότηση για την ενίσχυση της Ουκρανίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.