Γραμμή «πυρός» από Σαμοθράκη μέχρι Καστελόριζο για τους επόμενους δύο κρίσιμους μήνες έστησε η Ελλάδα

Γραμμή «πυρός» από Σαμοθράκη μέχρι Καστελόριζο για τους επόμενους δύο κρίσιμους μήνες έστησε η Ελλάδα

Γραμμή “πυρός” από Σαμοθράκη μέχρι Καστελόριζο για τους επόμενους δύο κρίσιμους μήνες έστησε η Ελλάδα μετά τον ορυμαγδό των τουρκικών προκλήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο, με το casus belli για τα 12 ναυτικά μίλια και την επαναφορά της απαιτήσεως δια στόματος Ακαρ για αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Με μια μακροσκελέστατη ΝΟΤΑΜ με τον αριθμό Α2920/18 που εκδόθηκε στις 24 Οκτωβρίου, προχωρά σε δέσμευση περιοχών σε όλο το εύρος του ανατολικού Αιγαίου από την Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο.

Συγκεκριμένα δεσμεύονται μια σειρά περιοχών για ασκήσεις με πυρά αλλά και χωρίς πυρά, τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και του Πολεμικού Ναυτικού για το διάστημα από 1η Νοεμβρίου μέχρι και 28 Δεκεμβρίου.

Πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, φρεγάτες, υποβρύχια, αρματαγωγά, υποβρύχια πλοία γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς, δυνάμεις της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών καθώς και της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών μαζί με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα.

Οι κυριότερες δεσμεύσεις περιοχών αφορούν:

-Όλο το πέλαγος βόρεια και πέριξ της Σαμοθράκης και εφάπτονται σχεδόν με το τουρκικό FIR,

-Όλη τη περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου,

-Σχεδόν όλη την περιοχή βορειοδυτικά της Χίου στην καρδιά του Αιγαίο,

-την περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου μέχρι σχεδόν έξω από το Κουσάντασι και

-νότια όλη την περιοχή μεταξύ Καστελορίζου και Ρόδου.

Η συγκεκριμένη ΝΟΤΑΜ πέφτει πάνω σε ήδη δεσμευμένες τουρκικές περιοχές με την Αγκυρα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ και να ζητά την ακύρωση τους.

Η ΝΟΤΑΜ αυτή έχει ενοχλήσει την Τουρκία η οποία με τις NOTAM A6128/18 και A6083/18 επαναφέρει το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών και ζητά την ακύρωση της δέσμευσης αυτών των περιοχών βάση διεθνών συνθηκών που επικαλείται.

Η Αθήνα απάντησε με την ΝΟΤΑΜ Α3010/18 τονίζοντας πως δεν θα αλλάξει τίποτα στις ΝΟΤΑΜ που έχει ήδη εκδώσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.