ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Την τελευταία FREMM ASW παρέλαβε το γαλλικό ναυτικό – Ικανή για βολή και πυραύλων Scalp (βίντεο)

Την τελευταία FREMM ASW παρέλαβε το γαλλικό ναυτικό – Ικανή για βολή και πυραύλων Scalp (βίντεο)

Στα πλαίσια της ανανέωσης του στόλου επιφανείας της η Γαλλία αυξάνει πλεόν τις δυνατότητες της τόσο σε αποστολές κρούσης στόχων εδάφους όσο και ανθυποβρυχιακούς με την αποδοχή της 6ης φρεγάτας της FS Normandie (D 651) έκδοσης (ASW) κλάσης FREMM που στο γαλλικό ναυτικό φέρουν την ονομασία κλάσης Aquitaine.

Το σκάφος καθελκύστηκε το 2014 και παραδόθηκε τον Ιούλιο του 2019 για δοκιμές στο γαλλικό ναυτικό. Τα σκάφη είναι μήκους 142 μέτρων και συνολικού εκοπτίσματος 6.000 τόνων. Έχουν ικανότητα βολής μέχρι 16 Scalp και 16 α/α βλημάτων aster-15. Η μέγιστη ταχύτητα τους είναι 27 κόμβοι και μέγιστη εμβέλεια τα 6.000ν.μ!

Πλεόν απομένει η παράδοση ακόμα δύο φρεγαττών του τύπου βελτιστοποιημένες για αεράμυνα και αναφέρονται ως FREDA και θα είναι εξοπλισμένες με βελτιωμένο ραντάρ HERACLES και θα φέρουν 32 πυραύλους aster-30.

Θυμίζουμε ότι FREMM προσπάθησε να αποκτήσει η Ελλάδα με τις πρώτες συζητήσεις να έχουν το 2006. «Μια τέτοια φρεγάτα εξοπλισμένη με πυραύλους SCALP Naval μπορεί να πλήξει στόχους σε ολόκληρη τη δυτική και νοτιοδυτική Τουρκία ευρισκόμενη νοτίως της Κρήτης», ανέφεραν τότε οι στρατιωτικές πηγές.

Οι συζητήσεις προχώρησαν και στις 6/6/2008 σε κοινή διακήρυξη του Κώστα Καραμανλή και του Νικολά Σαρκοζί για την άμυνα και την ασφάλεια, οι δύο ηγέτες εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία μεταξύ DCNS και των Ναυπηγείων Ελευσίνας για την κατασκευή πολεμικών σκαφών. Η συμφωνία εκείνη προέβλεπε τη ναυπήγηση της πρώτης εκ των συνολικά έξι φρεγατών του προγράμματος στη Γαλλία, την ολοκλήρωση του εξοπλισμού της στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και τις δοκιμές της στον Ατλαντικό. Η DCNS και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα εκτελούσαν το ναυπηγικό πρόγραμμα των υπολοίπων πέντε πλοίων ως αντισταθμιστικό αλλά η κρίση του 2010 τελείωσε το πρόγραμμα.

Ακόμα δύο φορές επιχειρήθηκε να ενοικιαστούν επί κυβερνήσεων Σαμαρά και Τσίπρα αλλά δεν προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.