ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ο σερβικός στρατός δημιουργεί ειδικότητα χειριστών drone και αγοράζει drones-καμικάζι

Νέος εξοπλισμός για την ταξιαρχία στη Νις

Ο σερβικός στρατός δημιουργεί ειδικότητα χειριστών drone και αγοράζει drones-καμικάζι

Ο Σερβικός Στρατός (SRB) εισήγαγε μια νέα ειδικότητα στον τομέα του πυροβολικού – «χειριστές για την καθοδήγηση οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών» σύμφωνα με την τάση εισαγωγής μαχητικών drones στα οπλοστάσια των στρατών του κόσμου.

Όπως αναφέρει η πύλη Balkan Security Network, εισήχθησαν τα μη επανδρωμένα αεροχήματα CH-92A και CH-95 κινεζικής προέλευσης, τα οποία αποτελούν μέρος της 353ης Μοίρας Αναγνώρισης και λειτουργούν από την καμπίνα ελέγχου εδάφους από πιλότους εκπαιδευμένους για τις ανάγκες της αεροπορίας στις ένοπλες δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μικρού μεγέθους drones χρησιμοποιούνται σε μονάδες αναγνώρισης, όπως το γερμανικό Air Robot AR-100C με βάρος απογείωσης 1,2 κιλά και το κινεζικό DJI με βάρος απογείωσης έως και 9,2 κιλά, της οποίας το ωφέλιμο φορτίο αποτελείται από κάμερα ημέρας και νύχτας και σε μεγαλύτερα μοντέλα αποστασιόμετρο λέιζερ.

Στο εγγύς μέλλον ανακοινώνεται η εισαγωγή πολεμικών drones και έχει οριστεί νέα ειδικότητα για αυτά, γιατί έχουν γίνει αποτελεσματικό μέσο υποστήριξης πυρός, το οποίο χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του συμβατικού πυροβολικού, κάτι που επιβεβαιώνεται από το παράδειγμα του στην Ουκρανία, η οποία στις αρχές Φεβρουαρίου ήταν η πρώτη στον κόσμο που όρισε μονάδες οπλισμένες με drones ως ειδικό είδος ένοπλης δύναμης.

Παραγγελία στο Άμπου Ντάμπι

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης όπλων IDEX 2023 στο Άμπου Ντάμπι, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας και Στρατιωτικής Βιομηχανίας και στη συνέχεια υπεγράφη σύμβαση με την εταιρεία των Εμιράτων EGDE για η προμήθεια drones καμικάζι για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Βούτσιτς δήλωσε στη συνέχεια ότι η απόκτηση αυτών των drones θα κόστιζε 200 εκατομμύρια ευρώ εκτός προϋπολογισμού και παρόλο που είχε ανακοινωθεί ότι θα εισέλθουν στις ένοπλες δυνάμεις των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων πριν από το τέλος του 2023, αυτό δεν επιτεύχθηκε, αν και, αν κρίνουμε από οι τυπικές και νομικές αλλαγές, οι προετοιμασίες για τη συγκρότηση νέων μονάδων είναι σε εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο Άμπου Ντάμπι, αναφέρθηκε ότι τα drones καμικάζι θα αποτελούν μέρος της Ταξιαρχίας Μικτού Πυροβολικού, μιας μονάδας από τη φρουρά της Νις.

Η ταξιαρχία στη Νις

Η ταξιαρχία έχει ρυμουλκούμενα πυροβόλα μακράς εμβέλειας «ανατολικών» διαμετρημάτων 152 και 130 χιλιοστών και τμήμα εκτοξευτών πυραύλων πολλαπλών καννών 262 και 128 χιλιοστών και από το 2020 έως το 2023 ένα αυτοπροωθούμενο τμήμα με 18 M-15 Nora-B52) σχηματίστηκε και στελεχώθηκε όμως με όπλα σε διαμέτρημα ΝΑΤΟ 155 mm.

Σε διάφορες επιθεωρήσεις όπλων τον περασμένο χρόνο, ο Πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε αύξηση του αριθμού των αυτοκινούμενων οβίδων, και στη Νις στις 14 Φεβρουαρίου είπε ότι οι σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι «κατάλληλα οπλισμένες» όταν  θα έχουν 100 αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου ΝΟRΑ.

Η ταξιαρχία διαθέτει επίσης 37 ρυμουλκούμενα οβίδες M-84 διαμετρήματος 152 χλστ., τα οποία έχουν ανακοινωθεί ότι θα αλλαχθούν με αυτοκινούμενα πυροβόλα, ενώ στο μέλλον θα παρουσιαστεί νέος εκτοξευτής πυραύλων Tamnava με ρουκέτες 262 και 128 χλστ. στον οπλισμό.

Εκτός από αυτά τα συστήματα πυροβολικού, η ταξιαρχία θα διαθέτει drones καμικάζι ως νέο μέσο υποστήριξης πυρός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.