ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Οι ΗΠΑ πάλι ζήτησαν τεθωρακισμένα οχήματα από την Ελλάδα για την Ουκρανία

Ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος απάντησε πως θα το κάνει μόνο αν αντικατασταθούν

Οι ΗΠΑ πάλι ζήτησαν τεθωρακισμένα οχήματα από την Ελλάδα για την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ελλάδα να παραδώσει τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία κατόπιν αιτήματος που έγινε στον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο από τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και ΗΠΑ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 40 λεπτών και οι Αμερικανοί ζήτησαν ακόμα μία φορά -και μάλιστα επίμονα- αποστολή στρατιωτικού υλικού σοβιετικής κατασκευής για ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας.

Εδώ πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα θα ήταν διατεθειμένη να παραχωρήσει τα τεθωρακισμένα BMP-1, εφόσον αυτά μπορούσαν να αντικατασταθούν άμεσα από αντίστοιχων δυνατοτήτων οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μάχης.

Η πίεση για την παραχώρηση των BMP-1 στην Ουκρανία έρχεται κατά κύριο λόγο από το Βερολίνο. Αν μη τι άλλο, σχολίαζαν αρμόδιες πηγές στην εφημερίδα, ο γερμανικός στρατός διαθέτει λύσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ενδιάμεσες, έως ότου καταστεί δυνατή η μονιμότερη ενίσχυση του Στρατού Ξηράς με αξιόπιστες μονάδες μεταφοράς προσωπικού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, πέρα από τα ΒΜΡ-1, αιτήματα, είτε απευθείας από την Ουκρανία, είτε από ενδιάμεσους δρώντες, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, υπάρχουν και για άλλα συστήματα, όπως τα αντιαρματικά Stinger, αλλά και οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι τύπου Harpoon του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.).

Και μπορεί η συζήτηση για την πιθανότητα παραχώρησης των τεθωρακισμένων BMP-1, υπό τις προαναφερθείσες, να παραμένει ανοιχτή, ωστόσο, για τα υπόλοιπα συστήματα και, κυρίως, για τους αντιπλοϊκούς πυραύλους τύπου Harpoon, η Αθήνα δεν το συζητάει.

Οι ΗΠΑ επανήλθαν στο αίτημα για αποστολή τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού στην Ουκρανία και μάλιστα επεδίωξαν να υπάρξει προφορική συμφωνία πριν από την συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, η συμφωνία αυτή δεν επετεύχθη, καθώς το επιχείρημα της ελληνική πλευράς δεν έχει αλλάξει. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε στον Αμερικανό ομόλογό του πως από την στιγμή που η Ελλάδα καθημερινά απειλείται από την Τουρκία και η χώρα μας δεν πρόκειται να στείλει αμυντικά συστήματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αποτροπής.
Άρα οι ΗΠΑ ζητούν οπλικά συστήματα τα οποία βρίσκονται αυτή την στιγμή στα νησιά του Αιγαίου.

Η Ελλάδα θα ήταν διαθέσιμη να αποστείλει τα συγκεκριμένα οχήματα υπό την προϋπόθεση να αντικατασταθεί το στρατιωτικό υλικό και με πιο σύγχρονο δυτικού τύπου πριν υπάρξει οποιαδήποτε αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την Αθήνα να μην… «ενοχλεί» την Άγκυρα ενώ υποστηρίζουν την θέση της Τουρκίας περί αποστρατικοποίησης των νησιών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ήδη οι ρουκέτες των 122 χλστ. των RM-70, τα MANPADS Stinger και τα αντιαρματικά RPG που στάλθηκαν στην Ουκρανία από την ελληνική κυβέρνηση, προήλθαν από τα αποθέματα των νησιών.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.