
Σε ένα νέο μέτρο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά σε πιλοτική δράση οικονομικού κινήτρου για την αλίευσή του από επαγγελματίες αλιείς.
Στο πλαίσιο του σχεδίου, προβλέπεται «επικήρυξη» του ξενικού είδους με καθαρή αμοιβή που φτάνει έως και 5,33 ευρώ το κιλό, ποσό αυξημένο σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα άλλων χωρών της Μεσογείου, όπως η Κύπρος.
Η δράση συζητήθηκε σε σύσκεψη με εκπροσώπους αλιέων υπό την παρουσία του υπουργείου, με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο απειλεί το θαλάσσιο οικοσύστημα και τη βιωσιμότητα της ελληνικής αλιείας.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε περιοχές όπως η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, και θα περιλαμβάνει επιστημονική παρακολούθηση, καταγραφή αλιευμάτων και εντοπισμό περιοχών εξάπλωσης του είδους.
Τα πρώτα μέτρα ενεργοποιούνται:
Επίσης, η Κοινή Αλιευτική Πολιτική, σύμφωνα με το ΥΠΠΑΤ, έχει θέσει ως στόχο να δώσει πραγματικά εργαλεία στους επαγγελματίες αλιείς:
Παράλληλα, προβλέπεται ασφαλής διαχείριση της αλιευμένης βιομάζας, καθώς το κρέας του λαγοκέφαλου είναι ιδιαίτερα τοξικό, με σχέδια για καταστροφή του υλικού αλλά και ερευνητική αξιοποίηση μέσω επιστημονικών φορέων.
Οι αρχές επισημαίνουν ότι το μέτρο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του είδους, το οποίο έχει ήδη εγκατασταθεί μόνιμα στη Μεσόγειο.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.