ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στη Σαρωνίδα! – «Αν περάσει Καλυβίων θα ζήσουμε δεύτερο μάτι»

Εκκλήσεις για άμεση κινητοποίηση της πυροσβεστικής

Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στη Σαρωνίδα! – «Αν περάσει Καλυβίων θα ζήσουμε δεύτερο μάτι»

Δύσκολη αναμένεται να είναι η νύχτα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, καθώς πριν από λίγη ώρα αναζωπυρώθηκε η φωτιά στη Σαρωνίδα με την Πυροσβεστική να δίνει μάχη για να τεθεί υπό έλεγχο, ενώ αναζωπύρωση είχαμε και στις περιοχές Πανόραμα και Ανάβυσσο.

Λίγο νωρίτερα, η εικόνα στο μέτωπο της φωτιάς έδειχνε πολύ βελτιωμένη σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής και εκφράζονταν ελπίδες για σύντομη οριοθέτησή της, ωστόσο μετά την αναζωπύρωση οι φλόγες «καταπίνουν» τα σπίτια το ένα μετά το άλλο, ενώ οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως δεν υπάρχουν εναέριες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν από τις 13:00 στον Κουβαρά, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, κάλυψε 12 χιλιόμετρα μέσα σε μόλις δύο ώρες.

«Η καταστροφή είναι τεράστια. Σφίγγεται η καρδιά σου. Έχουν καεί τα πάντα σε όλη την περιοχή. Οι φλόγες πέρασαν από παντού, από όλους τους οικισμούς, που ευτυχώς έχουν εκκενωθεί. Δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα των ζημιών σε σπίτια και περιουσίες αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου στις 6 μ.μ., προσθέτοντας:

«Όλο το πύρινο μέτωπο που είχε από την αρχή σκαρφαλώσει στην κορυφογραφή του Πάνιου ‘κύλισε’ με όλο το εύρος του πίσω από το βουνό και κατέκαψε τα Καλύβια με κατεύθυνση προς Σαρωνίδα. Είναι απέραντη η έκταση της πυρκαγιάς και αδύνατος ο περιορισμός της», δηλώνει ο ίδιος. Αναφορικά με το καταφύγιο – κυρίως πουλιών – που διατηρεί η ΜΚΟ στη περιοχή, ο κ. Φιλίππου εκτίμησε ότι θα έτυχαν της φροντίδας των υπευθύνων της.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν και επιχειρούν συνολικά 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 οχήματα τα οποία διαχειρίζεται το επιτόπιο κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος, ενώ από αέρος επιχειρούν 10 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

Ο Σταύρος Βαζιντάρης κάτοικος της περιοχής, προειδοποίησε πως αν η φωτιά περάσει από τη λεωφόρο Καλυβίων και φτάσει στη Γαλάζια Ακτή όπου υπάρχει ένας μεγάλος οικισμός με πεύκα, «θα ζήσουμε δυστυχώς ένα δεύτερο Μάτι». 

«Βρίσκομαι εδώ και δύο ώρες παρατηρητής, δεν μπορώ να κάνω κάτι, ανάμεσα στα Καλύβια και στο Λαγονήσι, στην περιοχή του Ολυμπιακού Χωριού πάνω από τη λεωφόρο Καλυβίων. Ένα τεράστιο μέτωπο βρίσκεται ακριβώς απέναντί μας γύρω στα 600 μέτρα. Η αναζωπύρωση είναι τέραστια, οι άνεμοι λυσσάνε (…). Επίγεια μέσα δεν μπορούν να επιχειρήσουν απ’ ότι βλέπω.

Μια υδροφόρα του δήμου κατεβαίνει, προφανώς δεν έχει νερό και εάν περάσει την Καλυβίων, το δρόμο που βρίσκομαι τώρα, βρίσκεται ακριβώς από κάτω η Γαλάζια Ακτή, είναι ένας μεγάλος οικισμός με πεύκα θα ζήσουμε δυστυχώς ένα δεύτερο μάτι. Είναι τόσο τραγική η κατάσταση αυτή τη στιγμή», τόνισε ο κ. Βαζιντάρης.

Διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές 

Στην Ανάβυσσο και, γενικότερα, στις περιοχές όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά σημειώνονται διακοπές ρεύματος κατά το τελευταίο διάστημα, ενώ ανάλογα προβλήματα εντοπίζονται και  στην ευρύτερη περιοχή του Ασπρόπυργου.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, οι διακοπές ρεύματος δεν διαρκούν πολύ, καθώς στην επίμαχη περιοχή υπάρχουν συνεργεία για την αποκατάσταση των βλαβών.

Σημειώνεται ότι το Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών του ΔΕΔΔΗΕ με δωρεάν τηλεφωνική κλήση στον αριθμό 800 400 4000 καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο για γενικά θέματα εξυπηρέτησης (παροχή πληροφοριών και υποδοχή αιτημάτων), αλλά και για αναγγελία βλαβών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εναλλακτικά, μπορείτε να καλείτε στον αριθμό 2111900500, με αστική χρέωση, ή στον πενταψήφιο αριθμό 11500, η κλήση στον οποίο υπόκειται σε χρέωση με βάση το τιμολόγιο του τηλεπικοινωνιακού σας παρόχου κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.