ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Τρείς νεκροί από την ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο κατασκευής δυναμίτιδας στα Γρεβενά (upd)

Ισοπεδώθηκε το κτίριο

Τρείς νεκροί από την ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο κατασκευής δυναμίτιδας στα Γρεβενά (upd)

(Ανανέωση – Αρχικό κείμενο 9:50) Τρεις είναι οι νεκροί σύμφωνα με την Αστυνομία, από την πολύ ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας 21 Μαρτίου στην περιοχή της Ιτέας Γρεβενών, στο εργοστάσιο κατασκευής δυναμίτιδας της ΕΛΤΕΚ, το οποίο καταστράφηκε.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική η έκρηξή σημειώθηκε σε εργοστάσιο παρασκευής δυναμίτιδας, η οποία ισοπεδώθηκε. Στο χώρο βρισκόταν σύμφωνα με πληροφορίες τρεις εργαζόμενοι οι οποίοι είναι νεκροί. Μεταξύ τους είναι και 47χρονος συνιδιοκτήτης της μονάδας. Επιτόπου βρίσκεται η πυροσβεστική υπηρεσία των Γρεβενών με τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα και 12 άνδρες ενώ έχει κληθεί και η EMAK.

Η έκρηξη έγινε αισθητή ακόμη και στην πόλη των Γρεβενών που απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα.

Στο σημείο έχουν φτάσει δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και η αστυνομία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τρία άτομα -πιθανόν φύλακες της μονάδας- αγνοούνται. Οι δύο από τρεις εργαζομένους που αγνοούνται είναι από το χωριό Δήμητρα και την πόλη των Γρεβενών ενώ ο τρίτος από χωριό της Κοζάνης.

«Έχουν βρεθεί κομμάτια από σάρκες»

Σε νέα ερώτηση για την τύχη των αγνοούμενων μετά την έκρηξη, ο αξιωματικός της πυροσβεστικής αφού διευκρίνισε ότι «δεν είχαν πάει όλοι οι εργαζόμενοι» στο εργοστάσιο, στη συνέχεια συμπλήρωσε «δυστυχώς τα μηνύματα είναι δυσάρεστα έχουν βρεθεί κομμάτια από σάρκες».

Για τους τραυματίες ο πύραρχος της πυροσβεστικής είπε ότι «απομακρύνθηκε ένας φύλακας που ήταν σε κατάσταση σοκ» ενώ ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει επιβάρυνση στο περιβάλλον αυτή την ώρα».

Σύμφωνα με την διοικήτρια του νοσοκομείου Γρεβενών Ευτυχία Καπάτου που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κατάσταση υγείας του φύλακα δεν εμπνέει ανησυχία ενώ του έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες.

grevena1
grevena2
grevena3
grevena4

Ο κ.Δημήτρης Παλέγκας κάτοικος της Ιτέας Γρεβενών ανάφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι «η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή και νοιώσαμε την γη και τα σπίτια μας να ταρακουνιούνται όπως στον σεισμό του 1995…».

Μίλησε για ένα τεράστιο σύννεφο καπνού που υψώθηκε εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος κι ότι τα γύρω χωράφια σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από την περίφραξη του εργοστασίου έχουν γεμίσει με κομμάτια από μπετόν και σίδερα που προέρχονται τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Ο δήμαρχος Γρεβενών κ Γιώργος Δασταμάνης δήλωσε ότι η έκρηξη ακούστηκε και μέσα στην πόλη ενώ ο ήχος της έφτασε έως τον Δήμο Δεσκάτης Γρεβενών και στην Αιανή Κοζάνης. Ορισμένες εγκαταστάσεις του εργοστασίου που παρήγαγε εκρηκτικές ύλες για λόγους ασφαλείας είναι κάτω από το έδαφος ενώ σύμφωνα με τον αξιωματικό της πυροσβεστικής που βρίσκεται στο σημείο «το εργοστάσιο έχει μετατραπεί σε μια άφορφη μάζα από μπάζα και σίδερα».

H ανακοίνωση της εταιρείας αμέσως μετά το συμβάν:

«Η ΕΛΤΕΚ ενημερώνει ότι σήμερα, στις 21/3/22 και ώρα 08:45 περίπου, συνέβη σοβαρό ατύχημα στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου μας στα Γρεβενά, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Το εργοστάσιο λειτουργούσε καθόλα νόμιμα, τηρώντας πλήρως όλες τις προβλέψεις ασφαλείας της νομοθεσίας. Η εταιρεία ενεργοποίησε άμεσα σχέδιο διαχείρισης και αντιμετώπισης του συμβάντος και ήρθε σε άμεση επικοινωνία με τις αρχές. Αυτή τη στιγμή, επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν τρεις αγνοούμενοι συνάδελφοι. Στην παρούσα φάση, όλες οι ενέργειες και οι σκέψεις μας είναι στους συναδέλφους μας και τις οικογένειές τους, με τις οποίες η εταιρεία έχει ήδη επικοινωνήσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές για τη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος. Η εταιρεία θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση μόλις έχει περισσότερη πληροφόρηση για το συμβάν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.