ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ρωσία: «Αν οι ΗΠΑ αποσύρουν τα πυρηνικά τους όπλα από την Ευρώπη θα τα πάρουμε και εμείς από τη Λευκορωσία»

Τι είπε ο διπλωμάτης Alexey Polishchuk

Ρωσία: «Αν οι ΗΠΑ αποσύρουν τα πυρηνικά τους όπλα από την Ευρώπη θα τα πάρουμε και εμείς από τη Λευκορωσία»

Ο Alexey Polishchuk, διευθυντής του 2ου τμήματος για τις χώρες της ΚΑΚ στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστήριξε ότι η Ρωσία θα μπορούσε υποθετικά να αποσύρει τα τακτικά πυρηνικά της όπλα από τη Λευκορωσία εάν οι ΗΠΑ αποσύρουν τα πυρηνικά τους όπλα από την Ευρώπη. 

Ο διπλωμάτης είπε:

«Η υποθετική απόσυρση των ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων από το έδαφος της Λευκορωσίας θα είναι δυνατή μόνο εάν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εγκαταλείψουν την καταστροφική τους πορεία υπονόμευσης σκόπιμα της ασφάλειας της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Αυτό σημαίνει πλήρη απόσυρση όλων των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στο ευρωπαϊκό έδαφος και την αφαίρεση των αντίστοιχων υποδομών στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον Polishchuk, η ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στην γειτονική χώρα είναι αναγκαστικά αντίποινα για τις ενέργειες των χωρών του ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών, και μια απάντηση στις θεμελιώδεις αλλαγές που έχουν λάβει χώρα σε βασικούς τομείς της ευρωπαϊκής ασφάλειας πρόσφατα.

Στα τέλη Μαρτίου, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε σχέδια για εγκατάσταση ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας. Δικαιολόγησε την απόφαση αυτή, μεταξύ άλλων, με την πολιτική των ΗΠΑ να τοποθετούν πυρηνικά όπλα στην Γερμανία, την Τουρκία, την Ολλανδία, την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Λήφθηκαν επίσης υπόψη τα μακροχρόνια αιτήματα του αρχηγού κράτους της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο Λουκασένκο είπε τον Μάιο ότι οι θέσεις εγκατάστασης πυρηνικών ήταν έτοιμες και ότι η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων είχε ήδη ξεκινήσει. Ο Πούτιν δήλωσε στα μέσα Ιουνίου ότι τα πρώτα εξαρτήματα είχαν ήδη παραδοθεί στην Λευκορωσία και οι εργασίες θα είχαν ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το τέλος του έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο ζητήθηκε ως απάντηση, η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και στην Πολωνία, την γειτονική χώρα της Λευκορωσίας. Ο Πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki σημείωσε ότι για να ενισχυθεί η ασφάλεια, η Βαρσοβία θα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα Nuclear Sharing του ΝΑΤΟ, το οποίο επιτρέπει την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων σε χώρες της συμμαχίας που δεν τα διαθέτουν.

Σχολιάζοντας το αίτημα της Πολωνίας, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι τέτοια σχέδια θα προκαλέσουν την χρήση πυρηνικών όπλων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.