ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

«Ατομική ευθύνη» ακόμα και στους εγκλωβισμένους Έλληνες του Σουδάν: «Βρείτε τρόπο να φύγετε μόνοι σας» (upd)

Σουδάν: Ο γερμανικός Στρατός απεγκλώβισε άλλα 500 άτομα - Ανάμεσά τους και Έλληνες

«Ατομική ευθύνη» ακόμα και στους εγκλωβισμένους Έλληνες του Σουδάν: «Βρείτε τρόπο να φύγετε μόνοι σας» (upd)

(Ανανέωση – Αρχική δημοσίευση 25/4 – 13.55): Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες απεγκλωβισμού ανθρώπων από το Σουδάν. Μάλιστα, την τελευταία ώρα, απεγκλωβίστηκαν ακόμα 500 άτομα από τον γερμανικό Στρατό, ανάμεσά τους και Έλληνες την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση και πάλι ζητά από τους Ομογενείς “ατομική ευθύνη” και πιο συγκεκριμένα να βρουν μόνοι τους τρόπο να φύγουν!

Τα εκατοντάδες αυτά άτομα μεταφέρονται με αεροσκάφος της γερμανικής Αεροπορίας στην Ιορδανία οργανωμένα ενώ την ίδια στιγμή οι Έλληνες έλαβαν ενημέρωση από τον Πρόξενο να βρουν μεταφορικό μέσο μόνοι τους για να φύγουν από το Χαρτούμ.

Υπενθυμίζεται πως πλέον τον έλεγχο του στρατιωτικό αεροδρομίου του Χαρτούμ έχει αναλάβει ο γερμανικός στρατός, με μία δύναμη 1.000 αλεξιπτωτιστών. Όλες οι επιχειρήσεις, δηλαδή, θα γίνονται από εκεί και θα διευθύνουν οι αξιωματικοί του γερμανικού στρατού.

Οι αξιωματικοί πιστεύουν πως, εάν η κατάπαυση πυρός που έχει συμφωνηθεί για 72 ώρες τηρηθεί, θα προσπαθήσουν να πάρουν όλους τους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν, αλλά λένε πως πρόκειται για μία πολύ δύσκολη επιχείρηση.

Μικρή «ανάσα» μετά τον εφιάλτη

Μία μικρή «ανάσα» πήραν νωρίτερα σήμερα, 25 Απριλίου, οι Έλληνες του Σουδάν που αφίχθησαν στην Ελλάδα, μετά από μέρες σφοδρών συγκρούσεων και σκηνικών εμφύλιου πολέμου.

Συνολικά 17 άτομα, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια, έφτασαν στην 112 Πτέρυγα Μάχης σήμερα, Τρίτη 25 Απριλίου.

«Βαρύς οπλισμός και ρουκέτες – Δεν υπήρχε καμία ασφάλεια»

Ένας από τους Έλληνες που επέστρεψε σήμερα, ο Χρήστος Δέδες, ανέφερε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που γυρίσαμε ασφαλείς και σώοι στην πατρίδα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Πολεμική Αεροπορία, τον στρατό που μας βοήθησαν να επιστρέψουμε στις οικογένειές μας. Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ευελπιστούμε και οι υπόλοιποι που έχουν μείνει πίσω να σταθούν τυχεροί, όπως εμείς, και να επιστρέψουν σύντομα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι όταν ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες «κανένας δεν γνώριζε πού θα διεξαχθούν».

«Χρησιμοποιήθηκε πολύ βαρύς οπλισμός. Ρουκέτες. Βομβαρδισμός κανονικά. Δεν υπήρχε καμία ασφάλεια. Ήμασταν σε ένα ξενοδοχείο και δεχθήκαμε πυρά. Αδέσποτες σφαίρες», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι θα ξεκινήσουν «οι μάχες μέσα το Χαρτούμ. Ξεκίνησαν εντελώς ξαφνικά το Σάββατο».

Υπολογίζεται ότι 100 είναι ακόμη οι Έλληνες που εξακολουθούν να βρίσκονται στο Σουδάν και αρκετοί εξ αυτών αναζητούν τρόπο για να φύγουν από τη χώρα.

Καταγγέλλει πως τους είπαν να βρουν μέσο και να φύγουν μόνοι τους

Ένας από τους Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι, ο Χρήστος Καλδέλης, καταγγέλλει πως έλαβε ενημέρωση να βρει μεταφορικό μέσο μόνος του για να φύγει από το Χαρτούμ.

«Να πάρει ο καθένας αυτοκίνητο και να πάει στην Ουαντεσαΐκμα. Είναι 500 χιλιόμετρα έξω από το Χαρτούμ. Από το Ντουρμάν. Για να γίνει η εκκένωση να έρθουμε Ελλάδα. Αν είναι δυνατόν. Αντί να μαζευτούν όπως έκαναν οι Γάλλοι κομάντο που τους πήραν τους ανθρώπους τους. Τίποτα, δεν είναι ασφαλές να πας μεμονωμένο άτομο. Καταρχάς δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο έξω. Δεν μπορούν να μας προστατεύσουν, τελείωσαν τα φαγώσιμά μας, δεν έχουμε τίποτα», λέει χαρακτηριστικά.

«Να φύγει ο καθένας υπ’ ευθύνη του»

Όπως αποκάλυψε το OPEN, ένα από τα σπίτια στα οποία διαμένουν Έλληνες στο Χαρτούμ δέχτηκε επίθεση με ρουκέτα.

«Δεν μπορώ να τους πάρω τηλέφωνο. Έχουν πέσει όλες οι γραμμές. Επικοινώνησα με τον πρόξενο μόλις πριν λίγο και η απάντηση ήταν τραγική. Να φύγει ο καθένας υπ’ ευθύνη του», λέει.

Σε σοβαρή κατάσταση 54χρονος τραυματίας

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται, την ίδια ώρα, ο δεύτερος Έλληνας τραυματίας -με την κατάσταση της υγείας του να κρίνεται σοβαρή.

Ο 54χρονος είναι διασωληνωμένος και φέρει τραύματα στα πόδια, κάτω από τα άτια και στην κοιλιακή χώρα. Αν και έχει χειρουργηθεί ήδη στο γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο λόγω της κρισιμότητας της υγείας του επείγει να χειρουργηθεί ξανά.

Στην ίδια πτήση επέβαινε και ο ανήλικος γιος του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελευθερίας Σπυράκη για το OPEN.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πλέον, ο 54χρονος θα χειρουργηθεί και θα νοσηλευτεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου ήδη βρίσκεται ο τραυματίας που έφτασε το πρωί με το μεταγωγικό C-27.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.