ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

«O κύβος ερρίφθη»: Οι Τούρκοι βγάζουν τον «Πορθητή»- Πώς θα αντιδράσουν Αθήνα-Λευκωσία;

«O κύβος ερρίφθη»: Οι Τούρκοι βγάζουν τον «Πορθητή»- Πώς θα αντιδράσουν Αθήνα-Λευκωσία;

Ο κύβος ερρίφθη από την Τουρκία καθώς ανακοινώθηκε επίσημα πως την Δευτέρα ο «Πορθητής» βγαίνει στην ανατολική Μεσόγειο για γεωτρήσεις. Πλέον το θέμα είναι πως θα αντιδράσουν Αθήνα και Λευκωσία απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση την Δευτέρα 29/10 ο Πορθητής ξεκινά για την πρώτη του γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο. Η συγκεκριμένα ημέρα έχει επιλεγεί για τους έντονους συμβολισμούς, καθώς είναι η 95η επέτειος από την ίδρυση του τουρκικού κράτους.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, στην 95η επέτειο της ίδρυσης του τουρκικού κράτους, ξεκινά το ταξίδι του το γεωτρύπανο της Τουρκίας «Πορθητής» για την πρώτη του γεώτρηση στον στόχο «Αλάνια-1».

Οι ίδιες πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι αναμένεται στο πρώτο αυτό ταξίδι ανοιχτά της Αττάλειας να συμμετάσχει και ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Όπως αναφέρεται η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί ανοιχτά της Αττάλειας και δυτικά της Κύπρου.

Ο «Πορθητής» θα συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Εξάλλου, όπως μετέδιδε προ δύο ημερών το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, τεχνική υποστήριξη στην γεώτρηση του Πορθητή θα προσφέρει η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία Schlumberger με έδρα το Τέξας, εταιρεία που δραστηριοποιείται εκ παραλλήλου (!) και στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με το Ανατολού η Ανώνυμη Πετρελαϊκή Εταιρεία Τουρκίας (ΤΡΑΟ) υπέγραψε συμβόλαιο 15 εκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρεία Schlumberger που είναι εγκατεστημένη στις ΗΠΑ για να της προσφέρει τεχνική στήριξη στις εργασίες έρευνάς της στη Μεσόγειο το τελευταίο τετράμηνο του 2018.

Τα τρία νορβηγικά ειδικά σκάφη υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων που θα το πλαισιώσουν -τα Siem Sophie, Siem Louisa και Siem Sasha- έχουν ολοκληρώσει στο λιμάνι της Αττάλειας τη φόρτωση των απαραίτητων υλικών για την έναρξη της γεώτρησης.

Συγκεκριμένα, φορτώθηκαν οι σωλήνες-περιβλήματα για το πρώτο στάδιο της γεώτρησης, που εξασφαλίστηκαν από την πολυεθνική Tenaris, ενώ έτοιμα είναι υλικά και στελέχη που θα διαθέσει και ο αμερικανικός κολοσσός Schlumberger που έχει αναλάβει την προμήθεια των ρευστών γεώτρησης, την τεχνολογία κατεύθυνσης των γεωτρήσεων και τη θωράκιση της γεώτρησης.

Έτοιμα είναι και τα δύο ελικόπτερα υποστήριξης της γεώτρησης, τύπου AW139, που εξασφάλισε η ΤΡΑΟ σε συμφωνία με την τουρκική εταιρεία ελικοπτέρων «KAA Air»

«Το Ισραήλ δίνει πληροφορίες στην Ελλάδα για το Barbaros» λέει ο σύμβουλος του Ρ.Τ.Ερντογάν

Ο σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ απειλεί εκ νέου την Αθήνα ότι σε ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης με την Τουρκία, η Ελλάδα θα καταστραφεί σε τρεις ή τέσσερις ώρες.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε Τούρκος δημοσιογράφος παραθέτοντας σχετικό βίντεο στο twitter, ο κ. Μπουλούτ μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε πως «η Ελλάδα θα καταστραφεί εντός τριών έως τεσσάρων ωρών αν διεξάγει πόλεμο εναντίον της Τουρκίας».

https://twitter.com/abdbozkurt/status/1055781154706636801

Tαυτόχρονα, κατηγορεί το Ισραήλ για παροχή πληροφοριών στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για τις κινήσεις του Barbaros και των πλοίων που το συνοδεύουν, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

Ο Μπουλούτ κατηγορεί το Τελ Αβίβ πως συλλέγει τα δεδομένα αυτά μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι χθες Πέμπτη, ο τουρκικός Τύπος ανέφερε πως οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν για την προστασία του Barbaros, δικά τους μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου ΑΝΚΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.