Η Τουρκία στέλνει απειλητικό non paper στους Ευρωπαίους για την Κύπρο: «Μην ανακατεύεστε – Είστε αδύναμοι» (φωτό) (upd)

Η Τουρκία στέλνει απειλητικό non paper στους Ευρωπαίους για την Κύπρο: «Μην ανακατεύεστε – Είστε αδύναμοι» (φωτό) (upd)

Μετά την σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία (λεκτικά πάντα), με την ανακοίνωση και τις δηλώσεις που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο κυρώσεων, η Άγκυρα αποφάσισε να απαντήσει στον ίδιο τόνο και να αποστείλει non paper(!)- μανιφέστο των θέσεων της στο Κυπριακό, με το οποίο απειλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να μείνουν αμέτοχα.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο υποστηρίζει την δημιουργία μίας κοινής επιτροπής για το μοίρασμα των υδρογονανθράκων, σε διαφορετική περίπτωση δηλώνει αποφασισμένη να «προστατέψει» τα δικαιώματά της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επίσης κάνει λόγο για αδυναμία και διασπασμένη εικόνα των Ευρωπαίων. Βέβαια ποιος μπορεί να την κατηγορήσει ή να τη διαψεύσει, όταν παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία 2 κρατών μελών της ΕΕ κι αυτή βγάζει…ανακοινώσεις.

Η διπλωματική μάχη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων που θα αφήνουν κόστος στην Τουρκία, για την εισβολή της στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη,τώρα αρχίζει.

Η Λευκωσία υποχρεούται να συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς την προσπάθεια για επιβολή κόστους προς την Άγκυρα, έχοντας απέναντί της όχι μόνο τους Τούρκους αλλά και τη Βρετανία, που υπογείως συντηρεί τις προσπάθειες αποδόμησης της θέσης που διατύπωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Η Άγκυρα κλιμακώνει την προσπάθεια της να «γκριζάρει» την κυπριακή ΑΟΖ και να επιβάλει τους δικούς της όρους. Σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών ΜΜΕ, απέστειλε σε 27 κράτη-μέλη (με εξαίρεση την Κυπριακή Δημοκρατία) «non paper» με το οποίο ζητά από την Ε.Ε. να παραμείνει αμέτοχη στο ζήτημα της ΑΟΖ, με σαφείς προειδοποιήσεις για επιδείνωση των προοπτικών λύσης του Κυπριακού, αλλά και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Υποδεικνύει πως μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή απόφαση κατά των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ, «θα ήταν λάθος» και προειδοποιεί ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην «αποδυναμωμένη εικόνα» που ήδη εκπέμπει η Ε.Ε. ως «προκατειλημμένος παράγοντας στη περιοχή».

«Είμαστε της άποψης –προσθέτει– ότι θα ήταν συνετό εάν η Ε.Ε. δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα».

Το «non paper» της Άγκυρας επαναφέρει ως λύση, την πρόταση «για την εγκαθίδρυση μιας κοινής επιτροπής ενέργειας, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων», σημειώνοντας ότι «διαφορετικά, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα.

Επιπλέον, εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή αποτύχει να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους με σκοπό την καθιέρωση κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες, είμαστε επίσης αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των τ/κ υπεράκτιων πόρων στην περιοχή».

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα επιμένει στο αφήγημά της ότι οι δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο βασίζονται σε νόμιμα δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

Η Κύπρος δυστυχώς – λόγω και του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ- προχώρησε σε ενέργειες για τους υδρογονάνθρακες χωρίς να έχει την στοιχειώδη αμυντική δυνατότητα σε θάλασσα και αέρα και σε μία περίοδο που η Ελλάδα είναι αποδυναμωμένη, με αποτέλεσμα τώρα να είναι όμηρος της Τουρκίας και να αναγκάζεται να ”κυνηγάει” τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς μπας και την προστατέψουν.

Δείτε εδώ το non paper

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.