ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Oι 12 κυρώσεις που θέλει να επιβάλλει το State Department στην Τουρκία αλλά πρέπει να τις εγκρίνει ο Ν.Τραμπ

Oι 12 κυρώσεις που θέλει να επιβάλλει το State Department στην Τουρκία αλλά πρέπει να τις εγκρίνει ο Ν.Τραμπ

Πριν λίγες ώρες η Τουρκία παρέλαβε τα πρώτα φορτία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 και θέτει τις ΗΠΑ σε ένα επικίνδυνο για το γόητρό τους σταυροδρόμι καθώς θα πρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις ως αντίποινα για την ενέργεια αυτή της Άγκυρας.

Εαν δεν επιβληθούν οι κυρώσεις αυτές θα σχηματιστεί η εικόνα ότι οι ΗΠΑ άγονται και φέρονται από την Τουρκία (όπως και από την Σ.Αραβία όπως έδειξε η υπόθεση Κασόγκι) και ότι δεν έχουν την τόλμη να απαντήσουν δυναμικά γιατί την έχουν μεγάλη ανάγκη.

Οι κυρώσεις θα επιβληθούν με βάση τον νόμο Countering America’s Adversaries Through Sanctions (CAATSA), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2017 και στοχοποιεί πρόσωπα που συναλλάσσονται με την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας ή τις υπηρεσίες πληροφοριών της Μόσχας.

Ο νόμος αναφέρει 12 πιθανές κυρώσεις εκ των οποίων ο πρόεδρος Τραμπ καλείται να επιλέξει τουλάχιστον πέντε. Τα μέτρα κυμαίνονται από σχετικά ήπια, όπως απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι πολύ αυστηρούς οικονομικούς περιορισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό οικονομικό πλήγμα στην Άγκυρα.

Πάντως δεν θα μας προκαλούσε ετνύπωση εάν επιλεχθεί ένα μείγμα ήπιων μέτρων για το θεαθήναι.

Στα πιο σκληρά μέτρα συγκαταλέγεται η απαγόρευση τραπεζικών συναλλαγών με στοχοποιημένα πρόσωπα.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες εμπορικές αγοροπωλησίες παγκοσμίως εκτελούνται με δολάρια μέσω αμερικανικών ή συνεργαζόμενων τραπεζών, το εν λόγω μέτρο μπορεί να αποκόψει τούρκους πολιτικούς, επιχειρηματίες ή φορείς και επιχειρήσεις από μεγάλο μέρος της παγκόσμιας αγοράς.

Οι ΗΠΑ μπορούν επίσης να απαγορεύσουν οιαδήποτε κίνηση των προσώπων – στόχων γίνεται σε ξένο νόμισμα στην δικαιοδοσία τους, και να εμποδίσουν διατραπεζικές συναλλαγές ανάμεσα σε αμερικανικά και τουρκικά ιδρύματα.

Η Ουάσιγκτον έχει επιπρόσθετα την δυνατότητα να «παγώσει» την πώληση οπλικών συστημάτων και πυρηνικής τεχνολογίας στους στόχους των κυρώσεων.

Το πρακτορείο Bloomberg έχει μεταδώσει πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν απόθεμα ανταλλακτικών για αμερικανικά όπλα – όπως τα αεροσκάφη F-16 – ώστε να αντιμετωπίσουν τυχόν εμπάργκο.

Ο CAATSA επιτρέπει ακόμα στην αμερικανική κυβέρνηση να διακόψει συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή αγαθών και να καταψηφίσει την χορήγηση οικονομικής βοήθειας από θεσμούς όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα όπου οι ΗΠΑ είναι μέτοχος.

Πέραν της απαγόρευσης εισόδου ή παραμονής στις ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον μπορεί επιπλέον να «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία των προσώπων – στόχων.

Ο Λευκός Οίκος μπορεί να ακυρώσει τις ποινές εάν αναφέρει εγγράφως στο Κογκρέσο ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούνται ζωτικά εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Μπορεί επίσης να αναβάλει την επιβολή κυρώσεων εάν παράσχει στο Κογκρέσο γραπτές αποδείξεις ότι ο στόχος των μέτρων μειώνει δραστικά τις αξιόποινες συναλλαγές με την Μόσχα.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε σχέση με το Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Κογκρέσο θέλει να ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση καθώς θέτει ως προτεραιότητα να μην χαθεί η Τουρκία από την γεωπολιτική επιρροή των ΗΠΑ.

Η Τουρκία έχει απειλήσει με αντίμετρα εάν της επιβληθούν κυρώσεις. Δεν μπορεί να επηρεάσει στον ίδιο βαθμό την αμερικανική οικονομία αλλά θα μπορούσε πολύ εύκολα να φύγει από το ΝΑΤΟ και να γίνει πλήρες μέλος στο Σύμφωνο της Σαγγάης αλλάζοντας δραστικά την γεωπολιτική σκακιέρα.

Θα μπορούσε επίσης να αναπτύξει απευθείας οικονομικούς δεσμούς με τις χώρες του Συμφώνου και να μην έχει ανάγκη τις συναλλαγές με τα δολάρια.

Αυτό θα σήμαινε ότι οι ΗΠΑ θα έχαναν οριστικά τα Στενά. Ο πρόεδρος Τραμπ σκεφτεται με ψυχρή λογιή ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν θα μείνει για πάντα στην εξουσία ή τέλως πάντων δεν θα ζει για πάντα.

Μια μετατόπιση όμως της Τουρκίας σε έναν συνασπιμό της Ανατολής θα έχει διάρκεια έως και… πολλούς αιώνες. Αυτό στις ΗΠΑ δεν το επιθυμούν, τουλάχιστον στην κυβέρνηση Τραμπ.

Θεωρούμε ότι εν αρχή είναι ανοικτό το σενάριο των ήπιων κυρώσεων και μετά θα ακολουθήσει ένα μεγάλο τουρκικό παζάρι για την ενεργοποίηση ή όχι των S-400 με σκοπό η Άγκυρα να πάρει και τα F-35 και τους Patriot και συμπαραγωγή των αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων.

Στο μεαξύ εάν χρειαστεί η Άγκυρα διαθέτει το εκπαιδευμένο προσωπικό για να ενεργοποιήσει τους S-400 όποτε το απαιτήσουν οι περιστάσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.