ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Η Λιβύη ενεργοποίησε την στρατιωτική συμφωνία με την Άγκυρα: Ζήτησε άμεσα την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων

Η Λιβύη ενεργοποίησε την στρατιωτική συμφωνία με την Άγκυρα: Ζήτησε άμεσα την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων

Η «αναγνωρισμένη» από τον ΟΗΕ φιλοτουρκική λιβυκή κυβέρνηση του GNA επισήμως ζήτησε από την Άγκυρα «αεροπορική, χερσαία και θαλάσσια στρατιωτική υποστήριξη για να σταματηθεί η επίθεση των ανατολικών δυνάμεων για να πάρουν την πρωτεύουσα Τρίπολη».

Το όλο ερώτημα πλέον είναι αν θα επιτρέψει η Ελλάδα και η Αίγυπτος να περάσουν τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan είπε πως η χώρα του θα αποστείλει στρατεύματα στην Λιβύη αν το αιτηθεί η Τρίπολη μέσα στον επόμενο μήνα.

Νωρίτερα ο Λίβυος υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα είχε τονίσει ότι η Τρίπολη «θα ζητήσει επισήμως στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος στην πρωτεύουσα Τρίπολη».

Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, προσπαθούν να καταλάβουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο.

Μιλώντας σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη θα παρουσιαστεί στην Εθνοσυνέλευση μόλις ξαναρχίσει τις εργασίες της, στις 7 Ιανουαρίου. «Ελπίζω ότι θα το επικυρώσουμε στο κοινοβούλιο στις 8 ή 9 Ιανουαρίου και έτσι θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση» της Λιβύης, είπε.

«Αν η κατάσταση κλιμακωθεί, τότε έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την Τρίπολη και τους κατοίκους της», είπε ο Φάτι Μπασάγα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα.

Προφανώς ο Ρ.Τ.Ερντογάν γνώριζε εξαρχής ότι σήμερα θα λάμβανε επίσημο αίτημα από το καθεστώς της Τρίπολης.

Η Άγκυρα ήδη έχει ετοιμάσει αεροναυτική δύναμη που την προορίζει για την λιβυκή σύγκρουση ενώ έχει αποστείλει ομάδες των SAS-SAT οι οποίες θα ετοιμάσουν το έδαφος για τις τουρκικές δυνάμεις.

Όπως όλα δείχνουν η Τυνησία αρνήθηκε να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στους Τούρκους και η τουρκική δύναμη θα κατευθυνθεί απευθείας στην Τρίπολη.

Οι ώρες είναι κρίσιμες και η Αθήνα θα πρέπει να αποφασίσει τι θα πράξει. Θα ενισχύσει τον στρατάρχη Χάφταρ; Με κάθε τρόπο και μέσον; Ή απλώς θα βλέπει;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.