Άγκυρα: «Τελειώνουμε με την επιδημία και “χτυπάμε” στην Αν.Μεσόγειο» – Η Τουρκία σε θέση ισχύος λόγω Favipiravir

Άγκυρα: «Τελειώνουμε με την επιδημία και “χτυπάμε” στην Αν.Μεσόγειο» – Η Τουρκία σε θέση ισχύος λόγω Favipiravir

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου υπ.Ενέργειας Φατίχ Ντομνέζ, η Τουρκία μετά την επιδημία του κορωνοϊού είναι έτοιμη να προχωρήσει στις προαναγγελθείσες γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας την οποία έχει προσπαθήσει να υφαρπάξει με την ανακήρυξη της τουρκολιβυκής ΑΟΖ.

Μάλιστα τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα για τη χώρα μας σε περίπτωση που η Τουρκία αντιμετωπίσει πρώτη την επιδημία καθώς έχει ήδη στην κατοχή της το πανίσχυρο φάρμακο Favipiravir το οποίο αντιμετωπίζει το 91% των περιπτώσεων του ιού, για το οποίο η Ελλάδα πρέπει να περιμένει ακόμα μήνες.

Πολλοί φοβούνται πως η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί την αποδιοργάνωση της χώρας μας από τον ιό και τον καταποντισμό του τουρισμού, για να προχωρήσει στο θερμό επεισόδιο, με σκοπό να «σβήσει» την ελληνική υφαλοκρηπίδα «σέρνοντας» την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Γι αυτό άλλωστε προχώρησε στην αγορά τρίτου πλωτού γεωτρύπανου (μετά τα Fatih και Yavuz), το οποίο έχει καταπλεύσει στην περιοχή Silifke Tasucu στην Μερσίνα και εξακολουθεί να αναμένει οδηγίες στα ανοικτά των ακτών.

Το νέο πλοίο που κατασκευάστηκε στη Νότια Κορέα έχει την δυνατότητα γεώτρησης μέχρι και 3 χιλιάδες μέτρα, έχοντας το όνομα Kanuni, ενώ πριν χρησιμοποιούνταν για τον ίδιο λόγο από την εταιρεία Petrobras στη Βραζιλία έως το 2015.

Μετά τον ερχομό στην Τουρκία, ο υπουργός ενέργειας και Φυσικών πόρων Φατίχ Ντομνέζ ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι 35 υπάλληλοι της εταιρείας TPAO έχουν αποσυρθεί από το πλοίο λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.

«Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σχετικά με τα μέτρα για τον ιό Covid-19, θα αρχίσει η διαδικασία συντήρησης, ενημέρωσης και ανάπτυξης του πλοίου μας για έρευνες. Η αποστολή μας στην Α.Μεσόγειο θα ξεκινήσει με την ισχυρή βούληση του Προέδρου μας το συντομότερο δυνατόν’».

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, έκανε λόγο για «μαξιμαλιστικές θέσεις» από την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Ακσόι μίλησε για «μαξιμαλιστικές θέσεις» από την Ελλάδα και την Κύπρο, υποστηρίζοντας πως αγνοούνται οι θέσεις των Τουρκοκυπρίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας σχετικά με τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας, η οποία συμπεριφέρεται σαν να είναι ένα κράτος – αρχιπέλαγος παραβλέποντας την αρχή της δίκαιης οριοθέτησης, βασικής αρχής για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο», συνέχισε ο ίδιος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.