ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Τούρκος υπ.Ενέργειας: «Το Γιαβούζ ξεκίνησε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ»

Τούρκος υπ.Ενέργειας: «Το Γιαβούζ ξεκίνησε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ»

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας το γεωτρύπανο Γιαβούζ έχει ξεκινήσει ήδη να πραγματοποιεί γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως είχε ενημερώσει το pronews, η Άγκυρα προ ημερών είχε στείλει το γεωτρύπανο στο οικόπεδο 6.

Σε αποκαλύψεις για τις κινήσεις του γεωτρύπανου Γιαβούζ, το οποίο ξεκίνησε γεώτρηση δυτικά της Κύπρου και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ έδωσε το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο TVNET.

«Αυτή τη στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο και το Oρούτς Ρεις και το Μπαρμπαρός συνεχίζουν τις σεισμικές έρευνες,αλλά και το Γιαβούζ ξεκίνησε τις γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου στο σημείο Σελτσούκλου-1», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ρωτήθηκε αν η Τουρκία έχει στόχο την αναβολή προγράμματος ερευνών και γεωτρήσεων λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου, αλλά απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. «Από τη στιγμή που έχεις κάνει μια επένδυση για έρευνες είναι μεγαλύτερο το κόστος να σταματήσεις. Εμείς και σε συσκέψεις που κάναμε με την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου και με την βοήθεια του Θεού έχουμε ως στόχο να συνεχίσουμε κανονικά το πρόγραμμα ερευνών και γεωτρήσεων. Εμείς θα ξεπεράσουμε την κρίση αυτή κι έχουμε την ανάγκη σε αυτά τα προϊόντα καθώς θα αυξηθεί πάλι η ζήτηση», τόνισε.

Η Κύπρος ανήμπορη να αντιδράσει, καθώς δεν έχει εξοπλιστεί καταλλήλως, έστειλε στις 9 Απριλίου επιστολή στον ΟΗΕ για τις τουρκικές ενέργειες, ενώ και η Ελλάδα «απουσιάζει».

Έτσι η ανατολική Μεσόγειος από την Κύπρο μέχρι τη Λιβύη να έχει παραδοθεί ουσιαστικά στην Τουρκία, η οποία αργά ή γρήγορα θα κάνει κίνηση και για το Αιγαίο.

Τις συστηματικές παραβιάσεις του κυπριακού Εναέριου Χώρου και χωρικών υδάτων της από την Τουρκία και τους κινδύνους που προκαλεί η τουρκική δραστηριότητα για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή καταγγέλλει με επιστολή της στον ΟΗΕ η Λευκωσία.

Στην επιστολή με ημερομηνία 9 Απριλίου που απευθύνεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,η Λευκωσία δηλώνει ότι όλες αυτές οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας αποσκοπούν στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κύπρου, στην εδραίωση της τρέχουσας de facto διαίρεσης και τελικά υπονομεύουν τις προσπάθειες για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Επιστολή συνοδεύεται και με αναλυτικό κατάλογο των παραβιάσεων του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κύπρου για τον μήνα Ιανουάριο καθώς υπάρχει περιοδική και τακτική ενημέρωση του ΟΗΕ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο,

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.