ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Τουρκία: Θέλουν να κατασκευάσουν γέφυρα ανάμεσα στις τουρκικές ακτές και τα Κατεχόμενα!

Τουρκία: Θέλουν να κατασκευάσουν  γέφυρα ανάμεσα στις τουρκικές ακτές και τα Κατεχόμενα!

Με μια δημοφιλή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες, μια ακαδημαϊκός στα κατεχόμενα επανέφερε μια παλιά ιδέα για την δημιουργία γέφυρας που να συνδέει τα κατεχόμενα με την Τουρκία.

Την ανάρτηση έκανε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Emete Gözügüzelli του «Bahçeşehir Cyprus University», οι εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκονται στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Σύμφωνα με το βιογραφικό της, η Δρ. Εμετέ Γκιοζουγκιουζελλί ειδικεύεται στο Δίκαιο της Θάλασσας και σε θέματα δικαιοδοσίας σχετικά με την ενέργεια και την θάλασσα, ενώ ασχολείται και με ζητήματα ασφάλειας. Έχει αρκετή επιρροή στο Twitter με τους περίπου 51,000 ακόλουθούς της.

Σε ανάρτησή της χθες, 28 Απριλίου, η οποία μέχρι στιγμής έχει περισσότερα από 750 retweets και 4000 likes, η ακαδημαϊκός προτείνει τη δημιουργία γέφυρας που θα συνδέει τα κατεχόμενα με την Τουρκία.

Αυτή η γέφυρα, έγραψε, θα μπορούσε να συνδέει οδικά και σιδηροδρομικά τις δύο περιοχές και να αποτελεί επίσης υποδομή για μεταφορά αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και νερού. Μάλιστα, αναφέρει πως θα είναι ένα κερδοφόρο έργο αφού θα αναπτυχθούν δίπλα σε αυτό άλλες εγκαταστάσεις, στρατιωτικές βάσεις και ξενοδοχεία, ενώ θα παρέχει στήριξη για πτήσεις μη-επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σε δεύτερο σχόλιό της σημειώνει πως αυτοί που πάνε «στην ελληνική πλευρά» για ψώνια, δηλαδή τις ελεύθερες περιοχές, θα μπορούν εναλλακτικά να πηγαίνουν στην Αττάλεια ή στο Ανεμούριο της Τουρκίας με αυτοκίνητο ή γρήγορο τραίνο. Αυτό μπορεί να γίνεται ακόμα και για μικρές αποστάσεις που καλύπτονται εντός της ημέρας. Μια τέτοια ιδέα θα αποτελούσε ενίσχυση και ηθική υποστήριξη, σημείωσε.

Την ιδέα της αναδημοσιεύουν πολλοί άλλοι, οι οποίοι μάλιστα κάνουν και αναλύσεις για το που θα ήταν καλύτερο να δημιουργηθεί η γέφυρα.

Παρόμοια ιδέα με αυτή της Γκιοζουγκιουζελλί είχε προταθεί και στο παρελθόν σε μελέτη του PRIO Cyprus («Peace Research Institute Oslo – Cyprus»), όπου υπήρχε εισήγηση για δημιουργία γέφυρας ή τούνελ μετά τη λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Την μελέτη του 2008 εκπόνησαν η Ιρλανδή οικονομολόγος, Διευθύντρια της «Sapienta Economics» Fiona Mullen, η Τουρκοκύπρια Καθηγήτρια Οικονομικών Özlem Oğuz και η Πραξούλα Αντωνιάδου-Κυριάκου, Πρόεδρος του κόμματος των ΕΔΗ (Ενωμένοι Δημοκράτες) και πρώην Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, επί Προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια. Οι τρεις ήταν συνέταιροι στην εταιρεία «The Three Ladies Team», η οποία βραβεύθηκε το 2009 με €50,000 από το «Stelios Philanthropic Foundation» του Σερ Στέλιου Χατζηιωάννου ως παράδειγμα επιτυχημένης δικοινοτικής επιχειρηματικής συνεργασίας.

Στην μελέτη του 2008 με τίτλο «Η επόμενη μέρα: Εμπορικές ευκαιρίες που θα ακολουθήσουν τη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα» («The day after: Commercial opportunities following a solution to the Cyprus problem») προτείνεται η δημιουργία ενός «τούνελ φιλίας μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας» που θα έφερνε τουρίστες και θα συνέδεε μάλιστα το νησί με την Ευρώπη. Όπως αναφέρει η έκθεση στη σελίδα 22:

«Η δεύτερη πρόταση είναι η δημιουργία μιας σήραγγας μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. Όπως η μικρή νησιώτικη οικονομία του Μπαχρέιν βρήκε μέσα από την Λεωφόρο King Fahd την σύνδεση του Μπαχρέιν με την πολύ μεγαλύτερη αγορά της Σαουδικής Αραβίας, ένας φυσικός σύνδεσμος με τον μεγαλύτερο γείτονα οδηγεί σε ουσιαστική αύξηση σε τουρίστες. Ενώ 1.5 εκατομμύρια φθάνουν μέσα από θάλασσα και αέρα, 5.7 εκατομμύρια φτάνουν μέσα από την Λεωφόρο, συχνά για σύντομες επισκέψεις για το Σαββατοκυρίακο. Πράγματι, η σύνδεση ήταν τόσο επιτυχής που η κυβέρνηση τώρα σχεδιάζει μια γέφυρα 45 χιλιομέτρων και με το Κατάρ.

Στο παρόν στάδιο, και τα δύο μέρη της Κύπρου προσελκύουν κάτι περισσότερο από 3 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο από αέρα και θάλασσα. Μια σήραγγα ή μια γέφυρα (η οποία είναι τώρα δυνατή να γίνει με τις νέες τεχνολογίες στη μηχανική) μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου όχι μόνο θα έφερνε ουσιαστικά περισσότερους τουρίστες από την Τουρκία, αλλά θα συνέδεσε την Κύπρο με την ηπειρωτική Ευρώπη, με τεράστια συνολικά οφέλη για τις επιχειρήσεις».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: SigmaLive

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.