Αποπλέει ο τουρκικός Στόλος για ναυτικό αποκλεισμό της Σύρτης – Η Άγκυρα εμπλέκει για πρώτη φορά & αεροπορικές δυνάμεις

Αποπλέει ο τουρκικός Στόλος για ναυτικό αποκλεισμό της Σύρτης – Η Άγκυρα εμπλέκει για πρώτη φορά & αεροπορικές δυνάμεις

Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις που συγκεντρώνονται στο ναύσταθμο του Ακσάζ θα αποπλεύσουν για την Λιβύη για να αποκλείσουν εντελώς την πόλη της Σύρτης και να υποστηρίξουν την έφοδο των τουρκικών δυνάμεων προς κατάληψή της.

Για πρώτη φορά θα εμπλακούν και δυνάμεις της τουρκικής Αεροπορίας. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι αποστολές των τουρκικών μαχητικών από την Τουρκία μέχρι τα μέσα της διαδρομής προς την Λιβύη ενώ ετοιμάζονται τα τουρκικά εναέρια τάνκερ.

Έχουν λάβει εντολή αυξημένης ετοιμότητας για να υποστηρίξουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων στην Λιβύη.

Η Άγκυρα θα εμπλακεί πλέον σε επίπεδο τακτικών Ενόπλων Δυνάμεων με όλους τους Κλάδους.

Όπως ήδη έχει αποκαλύψει το defencenet.gr η αεροπορική βάση Τζούφρα μαζί με την πόλη της Σύρτης είναι οι βασικοί στόχοι των τουρκικών δυνάμεων στην Λιβύη.

Ένα στρατηγικό σημείο που η Αίγυπτος χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» σε περίπτωση επέμβασης της Τουρκίας προ ολίγων ημερών.

Με ανάρτησή της στο Τwitter η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας εξηγεί τη στρατηγική σημασία της βάσης αυτής στην κεντρική Λιβύη, η οποία ελέγχεται ακόμη από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

«Η αεροπορική βάση Τζούφρα ορίστηκε ως ο νέος στρατιωτικός στόχος μαζί με την πόλη Σύρτη, μετά τον καθαρισμό της Τρίπολης και των περιχώρων της από στοιχεία του Χαφτάρ», αναφέρει η ανάρτηση της διεύθυνσης επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, η οποία σημειώνει τη σπουδαιότητα που έχει η βάση αυτή για την κυβέρνηση της Λιβύης και κατ’ επέκταση της Τουρκίας και των συμφερόντων της στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

«Η στρατιωτική βάση είναι σημαντική και απαραίτητη για τον έλεγχο των γραμμών εφοδιασμού του πετρελαίου στην πλούσια σε ενεργειακές πηγές Λιβύη», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι τώρα η συγκεκριμένη βάση χρησιμοποιείται από τους Ρώσους για την ανάπτυξη μισθοφόρων και -πιο πρόσφατα- μαχητικών αεροσκαφών, ως στήριξη στον Χαφτάρ.

Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι απείλησε την Τουρκία και την κυβέρνηση Σαράζ της Τρίπολης με στρατιωτική επέμβαση, σε περίπτωση που προσπαθήσει να απομακρύνει τις δυνάμεις του Χαφτάρ από τη Τζούφρα και τη Σύρτη, άλλη μία περιοχή με στρατηγική σημασία στις ακτές της Λιβύης.

«Η δήλωση Σίσι περί «κόκκινης γραμμής» προκάλεσε ερωτήματα για το μέλλον της αεροπορικής βάσης», αναφέρει η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, που αποκαλύπτει -δημόσια πλέον- το νέο στόχο της Άγκυρας που είναι η απομάκρυνση του Χαφτάρ από τις δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις.

«Ο λιβυκός στρατός (GNA) στοχεύει στην απομάκρυνση των δυνάμεων του Χαφτάρ από τη Σύρτη και τη Τζούφρα με την επιχείρηση ‘Δρόμοι της Νίκης’, που ξεκίνησε μετά τις επιτυχίες στην Τρίπολη», καταλήγει η τουρκική προεδρία.

Η ανακοίνωση ήρθε πάντως λίγες ώρες μετά την αεροπορική επίθεση στη βάση Αλ Βατίγια της Λιβύης κατά τουρκικών στόχων τα ξημερώματα της Κυριακής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι Τούρκοι μετά το πλήγμα που δέχθηκαν στην αλ Ουατίγια και την καταστροφή αντιαεροπορικών συστημάτων MIM-28 I.HAWK (ή δεν είχαν προλάβει να ενεργοποιηθούν ή πιάστηκαν στον ύπνο από τα Mirage), αλλά και τις ζημιές στον αεροδιάδρομο, χρειάζονται απελπισμένα μια επιτυχία για να αναστραφούν οι άκρως αρνητικές εντυπώσεις για τις δυνατότητες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.