ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Συνεχίζει το παραλήρημα ο Μ. Τσαβούσογλου: «Και στην Ισπανία υπάρχουν τζαμιά που έγιναν εκκλησίες»

Συνεχίζει το παραλήρημα ο Μ. Τσαβούσογλου: «Και στην Ισπανία υπάρχουν τζαμιά που έγιναν εκκλησίες»

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία, αυτή τη φορά δια στόματι Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε στο μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την απόφαση να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος η Αγία Σοφία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Μαλτέζο ομόλογό του ανέφερε πως η Άγκυρα «απορρίπτει τα λόγια καταδίκης που χρησιμοποίησε η ΕΕ» για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Επίσης ανέφερε ότι «στην Ισπανία υπάρχουν ορισμένα τζαμιά που μετατράπηκαν σε εκκλησίες».

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ζητώντας της να σταματήσει να παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

«Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων, καθώς και όλα τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων που δημιουργούνται από τα νησιά», τονίζει ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Επίσης, καλεί τη γειτονική χώρα να μην παραβιάζει την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ στον εναέριο χώρο τους.

Ο κ. Κεφαλογιάννης, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε ζητήσει να πληροφορηθεί σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στις «διαρκώς κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Ο ύπατος εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -αφού υπενθυμίζει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018 και το ότι η ΕΕ, στις 15 Μαΐου 2020, καταδίκασε «την κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων κατοικημένων περιοχών και χωρικών υδάτων, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου»- προσθέτει: «Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο».

«Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας», προσθέτει ο κ. Μπορέλ, «πρέπει να τηρούν αυτές τις αρχές και να απέχουν από κάθε ενέργεια που υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Επίσης, ο κ. Μπορέλ, υπογραμμίζει ότι η ΕΕ και η Τουρκία έχουν «ιδιαίτερο συμφέρον να βελτιώσουν τις σχέσεις τους μέσω διαλόγου που θα αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης» και ότι «η αποχή από μονομερείς ενέργειες αποτελεί βασικό στοιχείο για την προώθηση του διαλόγου». Μάλιστα, όπως αναφέρει, «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα, η ΕΕ επανέλαβε ότι οι παράνομες αυτές ενέργειες έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, ο κ. Μπορέλ, προειδοποιεί ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αξιολογεί τις εξελίξεις στα θέματα αυτά, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής για την Τουρκία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.