Μέχρι τις 29 Νοεμβρίου το Oruc Reis υπό την προστασία της Ομάδας Μάχης – Με αντι-NAVTEX η ελληνική… απάντηση (upd)

Μέχρι τις 29 Νοεμβρίου το Oruc Reis υπό την προστασία της Ομάδας Μάχης – Με αντι-NAVTEX η ελληνική… απάντηση (upd)

Η Άγκυρα επιμένει να αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα ξανά αφού ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis αλλά και την συνοδεύουσα ομάδα μάχης στην περιοχή Καστελλόριζου και Ρόδου η οποία έχει ισχύ από σήμερα 21 Νοεμβρίου έως τις 29 του μηνός όπου ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι απειλεί ξεκάθαρα να “μην πλησιάσει κανείς”.

Μάλιστα σύμφωνα με τη νέα NAVTEX ο τουρκικός στολίσκος θα πλεύσει πλεύσει ακριβώς 6 ναυτικά μίλια από την Ρω.

Η προηγούμενη ΝAVTEX έληγε στις 23 Νοεμβρίου αλλά οι Τούρκοι έσπευσαν να την εκδώσουν καινούρια – όπως είχαν κάνει και με δύο προηγούμενες – λίγο πριν τη λήξη της.

Η ελληνική anti-NAVTEX

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε NAVTEX που χαρακτηρίζει «παράνομη» νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Η ελληνική NAVTEX αναφέρει ότι ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX που αφορά σε «παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει την «αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει NAVTEX για τη συγκεκριμένη περιοχή».

Ολόκληρη η ελληνική NAVTEX:

ZCZC HA11

211130 UTC NOV 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 711/20

SOUTHEAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA64-1460/20, THAT REFERS TO ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA INCLUDING GREEK TERRITORIAL SEA, WHERE GREECE HAS THE EXCLUSIVE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES. THIS NAVTEX AREA ALSO OVERLAPS GREEK CONTINENTAL SHELF AND FALLS WITHIN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA WHERE IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA64-1460/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 292059 UTC NOV 20.

Όπως όλα δείχνουν η Τουρκία δεν δείχνει καμία διάθεση για διάλογο και για αποχώρηση του Oruc Reis από περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά πλέον δεν είναι μόνο αυτό καθώς όπως χθες σας αναφέραμε θέτει το ερευνητικό υπό την “ομπρέλα” της ομάδας μάχης των πολεμικών σκαφών τα οποία εκτελούν φραγμό ωσάν να επρόκειτο για τουρκική περιοχή έναντι κάθε ελληνικού σκάφους.

Έτσι μία τουρκική φρεγάτα της Ομάδας Μάχης που συνοδεύει το Oruc Reis πλησίασε το ελληνικό αλιευτικό ΔΗΜΗΤΡΑ, 14 μέτρων, νηολογίου Χανίων, το οποίο είχε απλώσει παραγάδια και αλίευε ξιφίες και του ζήτησε να αποχωρήσει άμεσα από την περιοχή γιατί βρισκόταν εντός «απαγορευμένης περιοχής» και εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Εννοώντας ως απαγορευμένη περιοχή ολόκληρη την περιοχή των ερευνών του Oruc Reis!

Σε λίγα λεπτά, περικύκλωσαν το ελληνικό αλιευτικό και άλλα τουρκικά πολεμικά!

Σήμερα και μετά το νέο περιστατικό αμφισβήτησης ουσιαστικά της εθνικής κυριαρχίας στα νότια του Καστελλορίζου και μια ανάσα από την Ρόδο με τη διαρκή ανανέωση των παράνομων NAVTEX έχει μπει στο μικροσκόπιο του ελληνικού Πενταγώνου, το οποίο ανάμεσα στα σενάρια περαιτέρω κλιμάκωσης εξετάζει αυτό της αποστολής γεωτρύπανου, αλλά και της έρευνας σε περιοχή του ελληνοαιγυπτιακού συμφώνου για την ΑΟΖ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.