ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Εκλογές στην Τουρκία: Σε ποιον έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης οι σεισμόπληκτες περιοχές, οι Κούρδοι και τα μητροπολιτικά κέντρα

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία των τουρκικών προεδρικών εκλογών

Εκλογές στην Τουρκία: Σε ποιον έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης οι σεισμόπληκτες περιοχές, οι Κούρδοι και τα μητροπολιτικά κέντρα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στατιστικά στοιχεία μεταξύ των δυο υποψηφίων στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας, για το πως ψήφισαν οι σεισμόπληκτες περιοχές, οι περιοχές όπου η πλειοψηφία είναι Κούρδοι και τα μεγάλα αστικά κέντρα στο δεύτερο γύρο.

Επίσης ενδιαφέρον έχει και το πως ψήφισαν οι περιοχές όπου ζουν Κούρδοι στο δεύτερο γύρο σε σύγκριση με τον πρώτο, μετά την συμφωνία που έκανε ο Κιλιτσντάρογλου με το εθνικιστικό Κόμμα της Νίκης.

Η συμμετοχή στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ανήλθε στο 85,71% χάνοντας τουλάχιστον 2,7 μονάδες από τον πρώτο γύρο όπου η συμμετοχή ήταν στο 88,44%, καταγράφοντας μείωση 1,9 εκατομμύρια ψήφων στις 28 Μαΐου.

Σε ότι αφορά του ψήφους που πήραν οι δυο υποψήφιοι στους δυο γύρους, και οι δυο κατέγραψαν άνοδο, με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να έχει σημαντικότερη αύξηση ψήφων.

Έτσι ο Ερντογάν αύξησε τις ψήφους του κατά 590 χιλιάδες, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου κατά 838 χιλιάδες, που όμως δεν έφτασαν για να γίνει η ανατροπή. Η διαφορά στον πρώτο γύρο μεταξύ του Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου ήταν 2,5 εκατομμύρια ψήφοι, ενώ στο δεύτερο η διαφορά έπεσε περίπου στα 2,3 εκατομμύρια.

Πώς ψήφισαν οι Κούρδοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, στις περιοχές των Κούρδων, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών η συμμετοχή ήταν στο 81%, ενώ στο δεύτερο γύρο υπήρξε πτώση 5 μονάδων με τη συμμετοχή να φτάνει στο 76%.

Όμως διαφοροποίηση υπήρχε και στους ψήφους των υποψηφίων, χωρίς όμως να χάσει την πρωτιά ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Έτσι ο ηγέτης της Εθνικής Συμμαχίας, που υποστηρίχτηκε από το κουρδικό HDP, ενώ στον πρώτο γύρο στο σύνολο της περιοχής των 11 περιφερειών πήρε 64,58% στο δεύτερο γύρο κατέγραψε σχεδόν μηδενική αύξηση με 0,05% και ανέβηκε στο 64,63%.

Από την άλλη πλευρά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ίδια περιοχή στον πρώτο γύρο πήρε 32,32% ενώ έκανε άλμα 3 μονάδων στο δεύτερο γύρο καταγράφοντας ποσοστό 35,37%.

Πώς ψήφισαν οι σεισμόπληκτοι

Στις 11 επαρχίες που χτυπήθηκαν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, κυριάρχησε και στο δεύτερο γύρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταγράφοντας αύξηση κατά περίπου 3%, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αύξησε τα ποσοστά του περίπου 1,5%.

Έτσι σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 11 σεισμόπληκτες επαρχίες έλαβε στο δεύτερο γύρο 61,37% από 58,44% στον πρώτο γύρο, ενώ αντίστοιχα ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έλαβε 38,63% από 37,19%.

Στους Μητροπολιτικούς Δήμους της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, κυριάρχησε ο Πρόεδρος του CHP και ηγέτης της Εθνικής Συμμαχίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Όμως κι εδώ καταγράφηκαν αυξομειώσεις στη συμμετοχή, τα ποσοστά και τις διαφορές μεταξύ των δυο υποψηφίων.

Τα ποσοστά Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου στις μεγάλες πόλεις

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έλαβε 51,78% στο δεύτερο γύρο από το 48,56% του πρώτου μια διαφορά 3,22 μονάδων. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την άλλη έλαβε το 48,22% από 46,68%, δηλαδή αύξηση 1,54%.

Η συμμετοχή ενώ στον πρώτο γύρο ήταν 90,53% στο δεύτερο γύρο έπεσε στο 87,82%.

Στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ο Κιλιτσντάρογλου από 47,32% στις 14 Μαΐου αύξησε το ποσοστό του στο 51,23%, ενώ ο Ερντογάν από το 46% κατέγραψε στις 28 Μαΐου 48,77%. Η συμμετοχή ανήλθε στο 88,03% από το 91,23% στον πρώτο γύρο.

Στο κάστρο του CHP τη Σμύρνη, η κυριαρχία του Κιλιτσντάρογλου ήταν απόλυτη. Ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος έλαβε 67,53% από 63,31%, ενώ ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έλαβε 32,87% από 31,48% που πήρε στις 14 Μαΐου.

Η συμμετοχή κι εδώ κατέγραψε μείωση, καθώς από το 90,26% του πρώτου γύρου, στο δεύτερο ψήφισε το 87,23%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.