ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

ΗΠΑ: Τι αναφέρει η έκθεση του Κογκρέσου για ελληνοτουρκικά και Αιγαίο

«H ένταση που υπάρχει στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των διμερών σχέσεων»

ΗΠΑ: Τι αναφέρει η έκθεση του Κογκρέσου για ελληνοτουρκικά και Αιγαίο

Με μελανά χρώματα περιγράφει η ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας Μελετών του Κογκρέσου τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία λόγω της προσέγγισης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και την αναθεωρητική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο με την τουρκική επιθετικότητα και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Στην έκθεση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ αποτυπώνεται το χάσμα ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ αναδυκνύεται η στενή σχέση Άγκυρας και Μόσχας. Παράλληλα γίνεται αναφορικά στην τουρκική επιθετικότητα και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

«Οι μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν σημαντική κλιμάκωση το 2022 εν μέσω μεγαλύτερης στρατηγικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα.

Οι διαφωνίες Τουρκίας-Ελλάδας σχετικά με υπερπτήσεις αμφισβητούμενων περιοχών και άλλα μακροχρόνια ζητήματα στο Αιγαίο αυξήθηκαν και απασχόλησαν το Κογκρέσο» τονίζεται στην έκθεση ενώ αναφέρεται η ρητή καταδίκη για τις τουρκικές υπερπτήσεις που εντάχθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις του εναέριου χώρου άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα τονίζεται η… ακροβασία του Ερνογάν μεταξύ Ρωσίας και Δύσης ενώ αναφέρεται και στις σχέσεις των προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν περιορίζει τις συναντήσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο πολυμερών διασκέψεων. Ενώ η εμβάθυνση των δεσμών με τη Ρωσία σε ορισμένους τομείς παραμένει αιτία ανησυχίας για τις ΗΠΑ», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Για την τουρκική προκλητικότητα τόσο στη Μεσόγειο όσο και στην ευρεία περιοχή τονίζεται πως «τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τον στρατό της στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Νότιο Καύκασο με τρόπο που έχει επηρεάσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους βασικούς παράγοντες».

Άλλωστε η εμπλοκή της Τουρκίας στην Συρία έχει δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, με την Άγκυρα να κλιμακώνει και αλλού τις προκλήσεις όπως με τις υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες, την Παναγιά και τη Ζουράφα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.