ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ρ.Τ.Ερντογάν για Α.Μπλίνκεν: «Δεν λέμε “από εδώ Εβραίος κι από εκεί Μουσουλμάνος” όλοι είναι ανθρώπινα όντα»

«Η Γάζα καταδυναστεύεται και θυματοποιείται αυτήν τη στιγμή, το Ισραήλ δεν υφίσταται τέτοια κατάσταση»

Ρ.Τ.Ερντογάν για Α.Μπλίνκεν: «Δεν λέμε “από εδώ Εβραίος κι από εκεί Μουσουλμάνος” όλοι είναι ανθρώπινα όντα»

Αιχμές κατά του Άντονι Μπλίνκεν αλλά και της αμερικανικής στάσης στην κατάσταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή άφησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερτντογάν.

Συγκεκριμένα επέκρινε τόσο τις δηλώσεις του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «προσεγγίζει το Ισραήλ ως Εβραίος», όσο και την αποστολή αεροπλανοφόρων από τις ΗΠΑ στην εμπόλεμη περιοχή.

Μιλώντας στην τελετή λήξης του 4ου Επιχειρηματικού και Οικονομικού Φόρουμ Τουρκίας-Αφρικής, ο Ερντογάν τόνισε ότι θα πρέπει να προσεγγίζονται όλοι ως ανθρώπινα όντα, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

«Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών λέει “Προσεγγίζω το Ισραήλ ως Εβραίος, όχι ως υπουργός Εξωτερικών”. Τι είδους πολιτική είναι αυτή; Τι προσέγγιση είναι αυτή; Όταν το λες αυτό, πώς θα απαντήσεις αν οι άλλοι σου πουν “Προσεγγίζω την περιοχή ως Μουσουλμάνος”; Δεν λέμε “από εδώ Εβραίος από εκεί Τούρκος”. Πρέπει να προσεγγίζει κανείς τους άλλους ως ανθρώπινα όντα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα, έκανε λόγο για δυσανάλογη αντιμετώπιση της Γάζας και του Ισραήλ. «Η Γάζα καταδυναστεύεται και θυματοποιείται αυτήν τη στιγμή, το Ισραήλ δεν υφίσταται τέτοια κατάσταση», υποστήριξε. Στο ίδιο πλαίσιο, διαφώνησε με την αποστολή αεροπλανοφόρων από τις ΗΠΑ. «Δυστυχώς δεν συμβάλλει στην ειρήνη, την ηρεμία, το διάλογο, τη διπλωματία και την άμβλυνση της έντασης μεταξύ των μερών», είπε για την κίνηση.

Ο Ερντογάν εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης και εξάπλωσής της στην περιοχή.

«Δεν δεχόμαστε και δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε επιθέσεις όπως βομβαρδισμούς τζαμιών, νοσοκομείων και αστικών οικισμών. Ο αποκλεισμός, που επιδεινώνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, καθιστά την περιοχή ευάλωτη σε προκλήσεις», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η διακοπή ρεύματος, νερού, καυσίμων και τροφίμων σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους παγιδευμένους σε 360 τετραγωνικά χιλιόμετρα αποτελεί παραβίαση των πλέον βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η συλλογική τιμωρία του λαού της Γάζας θα διογκώσει το πρόβλημα και θα προκαλέσει περισσότερο πόνο, ένταση και δάκρυα», πρόσθεσε.

Γι’ αυτό κάλεσε την ισραηλινή διοίκηση να επιτρέψει τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Πύλης της Ράφα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Τουρκία έστειλε αεροπλάνο με ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ επιδιώκει την παράδοση νέων υλικών βοήθειας στην περιοχή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.