ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Τουρκία: Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες σε συγκρούσεις μετά τις δημοτικές εκλογές (βίντεο) 

Η αστυνομία ερευνά το περιστατικό

Τουρκία: Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες σε συγκρούσεις μετά τις δημοτικές εκλογές (βίντεο) 

Οι συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του νεοεκλεγέντος δημάρχου του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία είχαν ως αποτέλεσμα ο αδελφός ενός υποψηφίου της αντιπολίτευσης να σκοτωθεί και άλλα τέσσερα άτομα να τραυματιστούν. 

Υποστηρικτές του Κόμματος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος DEVA στη συνοικία Περβάρι της Σύρτης το βράδυ της Τρίτης, μετά τις τοπικές εκλογές της Κυριακής στις οποίες η αντιπολίτευση είχε σημαντικές επιδόσεις σε ολόκληρη την Τουρκία.

Στην περιοχή, ο υποψήφιος του ΑΚΡ για τη δημαρχία κέρδισε με 52% των ψήφων, ενώ ο υποψήφιος του DEVA κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 40%.

Το γραφείο του κυβερνήτη ανακοίνωσε ότι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, ένας εκ των οποίων δεν άντεξε και κατέληξε. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του DEVA, Mehmet Emin Ekmen, αναγνώρισε το άτομο που πέθανε ως τον αδελφό του υποψηφίου του κόμματος.

Το DEVA ήταν ένα από τα έξι κόμματα της συμμαχίας της αντιπολίτευσης πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2023, όταν ο Ερντογάν εξασφάλισε άλλη μια 5ετή θητεία και η κυβερνητική του συμμαχία την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η αστυνομία ερευνά το περιστατικό, ενώ έξι άτομα συνελήφθησαν, ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της Σύρτης, προσθέτοντας ότι επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή Περβάρι μέχρι το πρωί της Πέμπτης για λόγους ασφαλείας.

Εντάσεις στο Βαν, απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις

Συνεχίζεται η ένταση στη νοτιοανατολική επαρχία Βαν της Τουρκίας, όπου ακυρώθηκε η εκλογή του υποψηφίου του φιλοκουρδικού κόμματος DEM.

O Αμπντουλάχ Ζεϊντάν εξελέγη στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής με ποσοστό 55,51% έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Αμπντουλαχάτ Αρβάς, που έλαβε το 27,15% των ψήφων και τον οποίο η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή αποφάσισε να ανακηρύξει δήμαρχο.

Η νομαρχία της επαρχίας Βαν με απόφασή της απαγορεύει από σήμερα και για 15 ημέρες όλες τις διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες, συλλογή υπογραφών και διεξαγωγή δημοσκοπήσεων.

Στις χτεσινές διαδηλώσεις σημειώθηκαν συγκρούσεις με την Αστυνομία και το κλίμα εξακολουθεί να είναι τεταμένο και σήμερα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε ότι σε περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αλλά και στη Σμύρνη στα δυτικά, συνελήφθησαν συνολικά 89 άτομα που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Ένταση επικράτησε και στον περιφερειακό δήμο του Γκαζιοσμάνπασα της Κωνσταντινούπολης, όπου το το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ζήτησε ανακαταμέτρηση των ψήφων.

Η ανακαταμέτρηση άρχισε προτού εκδοθεί απόφαση επί της ένστασης που υπέβαλε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του (CHP) στο αίτημα του ΑΚΡ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονοι διαπληκτισμοί μεταξύ μελών και οπαδών των δύο κομμάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με την πρώτη καταμέτρηση, ο υποψήφιος δήμαρχος Χακάν Μπαχτσέτεπε του CHP, στο οποίο ανήκει και ο επικεφαλής του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, εξελέγη με διαφορά 879 ψήφων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.