Τουρκία: «Ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος» λέει πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου

Και το 2002 είχε τεθεί ζήτημα με τη δυνατότητα του Ερντογάν να είναι βουλευτής στις τότε εκλογές

Τουρκία: «Ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος» λέει πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου

Σαν «βόμβα» έπεσαν στην Τουρκία οι δηλώσεις του πρώην προέδρου του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK), ο οποίος υποστηρίζει πως ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά σε εκλογική διαδικασία.

Πιο αναλυτικά, ο δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Yeniçağ», Ορχάν Ουγουρλούογλου, επικοινώνησε με τον πρώην πρόεδρο του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK), Τουφάν Αλγκάν, σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ρώτησε τον Αλγκάν εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος δύο φορές το 2014 και το 2018, μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Σε μια «απρόβλεπτη» δήλωση, ο Αλγκάν απάντησε πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά.

«Ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανέφερε επίσης ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά. Με βάση την εμπειρία μου και σχετικά με αυτό που ρωτήσατε, νομίζω ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τρίτη φορά», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας και συνέχισε διευκρινίζοντας: «Ωστόσο, εάν η Εθνοσυνέλευση προκηρύξει πρόωρες εκλογές, θα μπορεί να είναι υποψήφιος.

Σύμφωνα με την αγγλική έκδοση της εφημερίδας Duvar, όμως, στις 24 Μαρτίου το YSK αποφάσισε ομόφωνα την αποδοχή της αίτησης του Ερντογάν να είναι υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Η κίνηση ήρθε παράλληλα με τις συζητήσεις για το εάν ο Ερντογάν μπορεί νόμιμα να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη φορά.

Και το 2002 είχε τεθεί ζήτημα με τη δυνατότητα του Ερντογάν να είναι βουλευτής στις τότε εκλογές

Στη συνέχεια, ο Αλγκάν, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου μεταξύ 1996 και 2004, αναφέρθηκε στο συμβάν του 2002, όταν τέθηκε το ζήτημα εάν ο Ερντογάν θα μπορούσε να είναι βουλευτής στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 11 για την εκλογή στο Κοινοβούλιο, όσοι έχουν καταδικαστεί με το άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα της Τουρκίας δεν μπορούν να εκλεγούν βουλευτές. Τότε ο Ερντογάν είχε αυτο-οριστεί ως πρώτος υποψήφιος στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης και πρώτος στον εκλογικό κατάλογο. Έτσι κατάφερε να μπει στην προσωρινή λίστα για το Κοινοβούλιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τότε το ερώτημα που είχε τεθεί ήταν αν μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής ή όχι. Στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, το οποίο περιελάμβανε επτά μέλη οι ψήφοι ήταν τρεις υπέρ και τρεις κατά. Τότε ο Αλγκάν ψήφισε πως δεν μπορεί να είναι υποψήφιος ο Ερντογάν, ωστόσο ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση έθεσαν κάποια ένσταση για τους εκλογικούς καταλόγους και έτσι δεν συνέβη κάτι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.